19 / 04 / 2024

Göçmenin konut sorunu çözülüyor

Göçmenin konut sorunu çözülüyor

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları gibi kangren haline gelen "göçmenlere yönelik konut edindirme uygulaması"da çözüm aşamasına geldi.



TOKİ'nin girişimleri sonucunda İskan Kanunu'nda yapılan değişiklikle konut almak için 1989-1995 döneminde devlete parasını veren ve bugüne kadar konut sahibi olamayan 17 bin göçmen aile, bir yıl içinde ya nemalanmış şekilde parasını alacak ya da TOKİ'den konut sahibi olacak.

Todor Jivkov dönemi

Bulgaristan hükümeti, Başkanı Todor Jivkov döneminde, Müslüman Türkleri zorunlu pasaport vererek sınır dışı etmeye başladı. Böylece Türkiye, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da görülen en yoğun ve zorunlu göç akımını üç aylık bir süre içinde kabul etmek durumunda kaldı. Bu dönemde yaklaşık 65 bin aileye mensup 230 bin bin kişi göçmen olarak Türkiye'ye geldi. 1995 yılına kadar da aralıklı olarak yaklaşık 27 bin ailede 74 bin kişi daha göç etti. Gelen göçmenlerin büyük bir bölümü daha önce Türkiye'ye göç eden akraba veya komşularının yoğun olduğu bölgelere kendi imkanları ile yerleşirken, bir bölümü de devletçe 14 il merkezi 23 ilçe ve beldede göçmen ailelerin parasal katkısı ve borçlandırılması esasına dayalı yapılan konutlara yerleştiler. Göçmen vatandaşlardan, dönemin parası ile 2.5 milyon liradan 14 milyon liraya kadar peşinat alınarak, devlet eliyle iskan konutları yaptırıldı ve bu vatandaşlara 10 yıla varan taksitlerle satıldı. İnşa edilen göçmen konutlarına 44 bin 452 göçmen başvururken, 23 bin 495'ine konut, 3 bin 975'ine de arsa verildi. Yaklaşık 17 bin göçmen vatandaş ise parasını yatırdığı hale konut sahibi olamazken, toplanan paraların iadesi de sorun oldu.

Vadesiz mevduatta

Devlete para verdiği halde konut sahibi olamayan soydaşların paralarının iadesi için 2006 yılında İskan Kanunu'nda değişiklik yapılarak, paraların yatırıldığı dönemden ödendiği tarihe kadar "yasal faiz" uygulanarak değerlendirilmesi ve tutarın 1 yıl içinde vatandaşa ödenmesi öngörüldü. Uygulama için de  TOKİ  yetkilendirildi. TOKİ'nin yaptığı hesaplamada, vatandaşların iade halinde büyük mali kayba uğrayacağı belirlendi. 1991'de dönemin parası ile konut edinmek için 2,5 milyon lira yatıran bir göçmen, söz konusu kanun uyarınca yasal faiz uygulanınca ancak 17 milyon lira alabilecekti. Göçmen vatandaşların zarara uğratılmaması için, TOKİ, sorunun çözümü amacıyla geçen yıl İskan Kanunu'nda yeni bir değişiklik yapılmasını sağladı.

577 kişilik liste yayınlandı

TOKİ, söz konusu kanun uyarınca göçmen vatandaşlara ödeme yapılmasına ilişkin çalışmaları tamamlayıp, ödeme taleplerine ilişkin dilekçeleri almaya başladı. TOKİ, yapacağı incelemeden sonra para iadesi alabilecek vatandaşları ve alacakları tutarı internet sitesinde ilan edecek. Para iade talebine ilişkin 577 kişiyi kapsayan birinci ödeme listesi yayımlandı. Listede ismi olan soydaşların nüfus cüzdanları ve adreslerini gösteren adına kayıtlı fatura yada ikametgah ilmuhaberi ile birlikte en yakın Vakıflar Bankası şubesine başvurmaları halinde ödeme yapılacak. Bu durumdaki vatandaşlar, alacakları parayı, TOKİ'nin alt gelir ve yoksul grubuna yönelik konutları satın almak için peşinat olarak da mahsup ettirebilecek. Konut almak isteyen vatandaşların da 31 Mart'a kadar başvurması gerekiyor.

Hürriyet

Geri Dön