29 / 03 / 2024

Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi yine açılamadı!

Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi yine açılamadı!

Gökçeada Rum Cemaati 18 Nisan 2014 tarihinde İmroz Eğitim ve Kültür Derneği’ni kurarak okulların yeniden açılması için “sivil toplum” mücadelesi veriyor. Eski adı Aya Todori olan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda bu yıl da zil çalacak.



Rum lisesi 50 yıl sonra da açılamadı



Gökçeada Rum Cemaati 18 Nisan 2014 tarihinde İmroz Eğitim ve Kültür Derneği’ni kurarak okulların yeniden açılması için “sivil toplum” mücadelesi veriyor. Geçen yıl eğitime başlayan eski adı Aya Todori olan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda bu yıl da zil çalacak.


50 yıl sonra yeniden eğitime başlaması planlanan Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi’nin açılışına, Milli Eğitim Bakanlığı, “1 Eylül’e kadar okul binasının eğitime uygun bir hale getirilemediği” gerekçesiyle izin vermedi. Okul, Yunanistan’dan dönecek Gökçeada kökenli ailelerin çocuklarının katılımıyla birlikte toplam 8 öğrenciyle, 50 yıl sonra kapılarını açmaya hazırlanıyordu.


NEFESİMİZ KESİLİYOR 

Vakıflar Meclisi’nin Azınlık Vakıfları temsilcisi Laki Vingas, “Bir yıllık erteleme on yıla bedel. Yetkililere okul kendi istedikleri şekilde hazır olana kadar, Zeytinliköy’deki ilkokulda çift tedrisat da önermiştik, kabul edilmedi. Nefesimiz tıkanıyor, nefesimizin tıkandığı yerde devletin desteği lazım. Ancak o desteği göremedik” sözleriyle üzüntüsünü paylaştı. 


‘TORBA’YLA DÜZELECEKTİ

Vingas, “‘Sorunu Torba Kanun’daki bir düzenlemeyle aşacağız’ dendi, o da olmadı. Şimdi bize ‘Bir sene daha bekleyin’ diyorlar. Oysa yedi- sekiz öğrencimiz hazırdı. Acılı bir toplumdur Gökçeada toplumu; bu kadar acılı bir toplumun güvensizlik yaşadığı bir ortamda güven yaratmak için uğraşıyoruz” dedi.




Hürriyet


Geri Dön