19 / 04 / 2024

Gölcük Adalet Sarayı binasının temeli atıldı!

Gölcük Adalet Sarayı binasının temeli atıldı!

Işık, Gölcük Adalet Sarayı binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, devletin en önemli işlevlerinden birisinin de adaleti temin etmek olduğunu belirterek, adaletin olmadığı hiçbir devletin, varlığını kalıcı olarak sürdüremeyeceğini söyledi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dolar kurundaki yükselmeye ilişkin, "Bütün vizyonunu, amacını ve gayesini Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AK Parti'yi eleştirmeye hasretmiş bazı köşe yazarları, hemen bu işi Türkiye'nin iç tartışmalarına bağladılar. Eğer bu iş sadece Türkiye'nin iç tartışmasıyla oluyorsa Brezilya'daki yükselişin sorumlusu da Tayyip Erdoğan mı? Makedonya'daki ve diğer ülkelerdeki döviz artışının sorumlusu da Recep Tayyip Erdoğan mı? AK Parti iktidarı mı" dedi.


Işık, Gölcük Adalet Sarayı binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, devletin en önemli işlevlerinden birisinin de adaleti temin etmek olduğunu belirterek, adaletin olmadığı hiçbir devletin, varlığını kalıcı olarak sürdüremeyeceğini söyledi.


Adalet hizmetinin, devlete yakışan mekanlarda verilmesinin öncelik konusu olduğunu ifade eden Işık, Gölcük'ün adalet sarayı konusundaki talebinin, yer bulunmasının ardından çözüldüğünü kaydetti.


Işık, Gölcük'e yapılan ve gerçekleştirilecek hizmetlerden bahsederek, Gölcük'ü her alanda Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri yapmak için çalıştıklarını bildirdi.


- "Brezilya'daki yükselişin sorumlusu da Tayyip Erdoğan mı"


Dolar kurundaki yükselişi değerlendiren Işık, şunları kaydetti:


"Birkaç gündür dövizde birkaç hareketlilik var. Bütün vizyonunu, amacını ve gayesini Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AK Parti'yi eleştirmeye hasretmiş bazı köşe yazarları, hemen bu işi Türkiye'nin iç tartışmalarına bağladılar. Eğer bu iş sadece Türkiye'nin iç tartışmasıyla oluyorsa Brezilya'daki yükselişin sorumlusu da Tayyip Erdoğan mı? Makedonya'daki ve diğer ülkelerdeki döviz artışının sorumlusu da Recep Tayyip Erdoğan mı? AK Parti iktidarı mı? Şu anda bölgemizde bu kadar büyük sıkıntı yaşanıyor ama Allah'a şükürler olsun ülkenin ekonomisi dimdik ayakta. Son günlerdeki döviz artışının da çok büyük oranda ABD'deki faiz artışı beklentisiyle güçlenen dolar karşısında diğer paraların, özellikle gelişen ülke paralarının değer kaybıyla ilgili olduğunu bilmeyen yok."


Işık, gazetecilere döviz artışıyla ilgili dün yaptığı açıklamayı anımsatarak, şöyle devam etti:


"Bu dövizin yükselişi ekonomide kalıcı bir risk oluşturmuyor'. Bunun da 3 temel sebebi var. Bunlardan birincisi, Türkiye'nin kamu borcu döviz cinsinden değil. Döviz cinsinden kamu borcumuz çok az, onun için ülke ekonomisinde bir risk yok. İkincisi, hane halkının borcu döviz cinsinden değil. Döviz yükseldiği zaman hane halkının borcu otomatik olarak artmaz. Bunu anlattım ama bugün bakıyorum bazıları bu söylediğim cümleyi almışlar, bakan dedi ki 'döviz artışı halkı etkilemez'. Elbette döviz artışı maliyet artışını getirirse bu halkı etkiler ama hane halkı borçluluğuyla halkı etkilemez arasındaki kavramı bilmeyen veya bildiği halde bunu inkar edenlere söyleyecek söz bulmakta zorlanıyorum."


- "Türkiye'nin kamu maliyesi sağlamdır"


"Evet tekrar ediyorum, Türkiye'de hane halkı borçlanmasında, biz dövizle borçlanmayı 2 sene önce durdurduk. Dedik ki hane halkı dövizle borç yapamaz. Şu anda hane halkı borcu Türk lirası cinsinden" diyen Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Şu anda bir vatandaşın dövizle borcu olsa dövizin her artışı vatandaşın borcunu da yükseltir ama hane halkı Türk lirası üzerinden borçlanıyorsa dövizdeki artış, vatandaşın borcunu otomatikman arttırmaz ama elbetteki döviz yükselirse bunun yükselişinin maliyet olarak fiyatların artmasından dolayı halkı etkileyeceği açık fakat bu aradaki farkı anlamamakta ısrar eden maalesef bir medyamız var. Bunların vatandaşlarımızın insafına ve idrakine havale ediyorum. Evet Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerinde devam ediyor. Bu tip dalgalanmalar elbetteki geçici süre etki gösterebilir ama kalıcı bir risk oluşturmadığını bir kez daha vurguluyorum. Çünkü, Türkiye'nin kamu maliyesi sağlamdır. Döviz borcu da risk oluşturacak düzeyde değildir."



- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, açıklanan işsizlik oranına ilişkin, "2014 yılı işsizlik rakamı yüzde 9,9 olarak açıklandı. Tabii burada 2 temel sebep, çevremizde gelişen olayların ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisi işsizlik rakamlarına bir miktar yansıdı. Diğer faktör de özellikle iş gücüne katılım oranı hızla artıyor" dedi.


Işık, Gölcük Adalet Sarayı binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, hedeflerinin Türkiye'yi 2023 hedefleri doğrultusunda dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına sokmak olduğunu belirtti.


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "İşgücü İstatistikleri, 2014" verilerini değerlendiren Işık, şunları söyledi:


"2014 yılı işsizlik rakamı yüzde 9,9 olarak açıklandı. Tabii burada 2 temel sebep, çevremizde gelişen olayların ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisi, işsizlik rakamlarına bir miktar yansıdı. Diğer faktör de özellikle iş gücüne katılım oranı hızla artıyor. Artık gençlerimiz daha fazla özellikle genç kızlarımızın iş hayatına katılma arzusu çok daha arttı. Bu çok sevindirici bir şey. Artık kızlarımızın erkekler kadar çalışma arzusunda bulunması ve iş hayatına katılması bizi gerçekten sevindiriyor."


Işık, 2013 yılının aralık ayından, geçen yılın kasım ayına kadar 2 milyon 12 bin gencin iş hayatına katıldığını ifade ederek, "Bu belki bizim ölçeğimizde hiçbir ülkede olmayan bir rakam. Biz bu gençlerimizin 1 milyon 413 bin tanesine iş bulmuşuz. Bu yüzde 5,5 gibi ulaşılması güç bir rakam ama iş gücüne katılım arttığı için de maalesef işsizlik rakamlarında bir miktar artış gözlüyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle yapısal dönüşüm programlarıyla ortaya koyacağımız performansla işsizlik rakamlarını önce stabil hale getireceğiz, ondan sonra da düşürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.


Konuşmanın ardından Bakan Işık ve diğer protokol üyeleri, adalet sarayının temel atma butonuna bastı.


Temel atılmasının ardından Işık, Mecit Kavan İmam Hatip Ortaokulu'nu ziyaret etti.



AA


Geri Dön