19 / 04 / 2024

Görme engelliler için 'kabartma' yol yapılacak!

Görme engelliler için 'kabartma' yol yapılacak!

Bakırköy Kaymakamlığı, görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak önemli bir projeye imza attı



Kitaplarda kullanılan 'kabartma' tekniğini yol ve bina girişlerinde uygulamaya hazırlanan kaymakamlık, âmâların sosyalleşmesine yardımcı olacak. Teknik ilk etapta Ataköy Camii, Bakırköy Devlet Hastanesi ve kaymakamlıkta kullanılacak.
Görme engelliler için hayat zorluklarla dolu... Tek başlarına yolda yürümeleri risk, toplu taşıma araçlarına binip inmeleri eziyet, kaymakamlık ve belediye gibi kamu binalarına gitmeleri ise neredeyse imkânsız. Bu listeyi uzatmak mümkün... Ne var ki gelişen teknoloji körler için yeni umutlar müjdeliyor. İstanbul'da hayata geçirilen bir proje, âmâların sokakta yaşadığı sıkıntının sona ermesi için dönüm noktası olacak. Bakırköy Kaymakamlığı'nın başlattığı proje ile Ataköy Camii, Bakırköy Devlet Hastanesi ve kaymakamlık binasına 'kabartma yol' yapılacak. Görme engelliler, bina girişlerine çizilecek kabartma haritadan acil çıkış kapısı, asansör ve merdivenlerin yerini öğrenebilecek. Çizimleri tamamlanan Ataköy Camii projesi için 50 bin TL harcanacak. Cami yolunun asfalt çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin, bir hayırsever yardım ederse projenin bir ay sonra tamamlanacağını ifade ediyor.

'Kabartma Yol' projesini kaymakamlığa öneren isim Görme Engelliler Derneği (GÖZDER) Başkanı Bülent Kelleci. 11 yaşından bu yana âmâ olan Kelleci, her alanda yaşam özgürlüğü isteğinden yola çıkarak bu projeyi hazırladıklarını belirtiyor. Her birey gibi sosyal yaşama katılma hakları olduğunu ancak bunun fiziksel yetersizlikler nedeniyle engellendiğini dile getiren Kelleci, "Görme engelliler olarak ibadet etmek, cuma namazına gitmek veya kamu binasındaki işimizi halletmek bizim de hakkımız. Bunu kullanmak istiyoruz." diyor. Kelleci, kabartma yolun gerekliliğini şu örnekle anlatıyor: "Kamu binasında veya alışveriş merkezinde yangın çıktığında görme engellinin yangın çıkışını bulup kaçması zor. Eğer bina içinde kabartma yol ile çıkış belirtilirse kurtulma şansı artar."

Kabartma yol tekniğinin özellikle Almanya'da başarıyla uygulandığını ifade eden Kelleci, projenin ilk etapta Ataköy 5. kısımda bulunan Ataköy Camii'nde uygulanacağını anlatıyor. Kelleci, cami girişinde kabartma bir harita olacağını, bu sayede görme engellilerin şadırvan, minber, kürsü ve mihrabın yerini öğrenebileceğini, tek başlarına ibadetlerini yapabileceklerini söylüyor.

Yollarda, üzeri tırtıllı malzeme kullanılıyor
Projeyi Türkiye'den Braille Teknik üstleniyor. Firma sorumlusu Uğur Demirci, projenin detaylarını şöyle anlatıyor. "Yola çok ince ve özel alaşımlı, üzeri tırtıllı, az görenler için ışığı yansıtan malzemeden bir çizgi çiziliyor. Bastonuyla bu çizgiyi takip eden engelli, gitmek istediği binaya geldiğinde, kabartma bir harita ile karşılaşıyor. Haritada binanın giriş-çıkışları, merdiven ve asansör konumları kabartmalı gösteriliyor."
Dilek Hayırlı / Zaman


Geri Dön