16 / 04 / 2024

Granist, Kazakistan'da seramik fabrikası açtı!

Granist, Kazakistan'da seramik fabrikası açtı!

Kazakistan'a ilk seramik fabrikasını 3 milyon dolara Granist götürdü



Kazakistan'ın ilk seramik fabrikasını açan Granist, bunun için 3 milyon dolarlık yatırım yaptı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in açılışını yaptığı fabrikanın yapımında gördükleri devlet desteğine vurgu yapan Granist'in yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Coşkun, “Atalarımızın çekik gözlü geldiği Orta Asya'ya, yıllar sonra yuvarlak gözlü döndük” dedi.

Tam bir yatırım cenneti
Fabrikayı kurarken yaşadıklarını anlatarak, bu ülkeye gelmek isteyen diğer işadamlarını bilgilendiren Coşkun, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkede yatırım yapmak isteyen sanayicilere müthiş güven veriyor. Kazakistan Yatırım Geliştirme Bankası, bizim bu yatırımımızıyüzde 60 oranında destekledi. Arsa tahsisi konusunda destek alındı. Vergi muafiyeti de söz konusu. Yerli malı almak kanunla zorunlu hale getirilmiş. Gaz, Türkiye'in 5'te biri fiyatına. Elektriğin maliyeti Türkiye'nin yüzde 35-40'ı kadar. Asgari ücret 200 dolar.”
‘Koruyalım' dediler
Kazakistan pazarı için ‘iyi' diyen, herhangi bir hammadde sıkıntısı olmadığını aktaran Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi Bakanı, ‘Gümrük duvarlarını arttırayım, seni koruyalım, daha rahat mal sat' diyor. ‘Beni koruma, rakiplerim olsun, onlar beni tehdit etsin. Ben de o tehditle hesabımı kitabımı iyi yapayım' dedim. Kazakistan Sanayi Bakanı, adamlarını toplayıp görüştü. ‘Sanayicilikte bu anlayış bize 20 sene sonra gelir' dedi. Petrokimya, tarım ve inşaat sektörü gelişiyor. İnşaat ürün ihtiyacının yüzde 82'sini ithal ediyorlar. Sadece seramiğe yılda 282 milyon dolar ödüyorlar. 150 milyon doları nakliye. İnanılmaz bir nakliye maliyeti var. Türkiye den 5 dolara seramik çıkıyor, 8 dolar nakliyesi tutuyor.” Bazı zorlukların olduğunu da dile getiren Coşkun, şunları söyledi: “Bürokrasi çok fazla. Üniversiteden mezunsanız diplomayı istiyorlar. Onu götürünce, mezun olunan okulun üniversite olduğuna dair kanunu istiyorlar. Bunun da yolu var. Sizden kalem istediyse, bilin ki arkada silgiyi, kalemtraşı isteyecek. Kalemi isteyince kalemtıraşı da vereceksiniz ki, silgiyi istemesin.”

46 Türk personel eğitmenlik yapacak
KAZAKİSTAN'ın ilk seramik fabrikası, ülkenin üçüncü büyük şehri Çimkent'in 20 kilometre dışına kuruldu. 31 bin metrekare arazi üzerindeki 16 bin metrekare kapalı alanda hizmet verecek fabrika, yılda 3 milyon metrekare granit üretecek. Fabrikada, 46'sı Türk, 241 kişi çalışıyor. Tük personel, aynı zamanda eğitmenlik yapacak ve vasıflı seramik işçisi yetiştirecek. Üretimin yüzde 50'si çevre ülkelere satılacak.

Cumhurbaşkanlığı sanayicinin bürosu
KAZAKİSTAN Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesinin kalkınması ve sanayileşmesi için en doğru yolun Türkiye'den geçtiğini dile getirirken, Türk işadamlarına “Cumhurbaşkanlığı sanayicinin bürosudur, gelip burada yatırım yapın” diye seslendi.
Bülent Ovacık / Hürriyet


Geri Dön