23 / 04 / 2024

Greenox parsel dönüşümü avantaja çevirdi!

Greenox parsel dönüşümü avantaja çevirdi!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı olan Esin Tümer bugünkü yazısında Greenox projesini değerlendirdi. Greenox projesinin parsel dönüşüm dezavantajını avantaja çeviren nadir projelerden biri olduğunu belirtti.



Sürdürülebilir kentler pek çok disiplinin ortak konusu. Planlamacıların, mimarın, kredi dünyasının, global markaların ana konusu ekonominin de yaşamın da sürdürülebilir olması. Levent, Büyükdere Caddesi'ne 400 metre mesafede parsel dönüşümler çerçevesinde hayata geçirilen Greenox, parsel dönüşüm dezavantajını avantaja çeviren nadir projelerden biri. Ekoloji çok geniş bir kavram, yapımda, kullanımda, yıkımda her türlü doğada yok olan ürünlerden bahsediyoruz, tam anlamıyla gerçekleştirmek çok zor. Lakin enerji etkin binalar nihayet yapılmaya başlandı. Greenox kent merkezinde sürdürülen en korunumlu binalardan biri. Keza, Greenox, tükettiği suyun yüzde 40'ını yağmur suyu ve gri su dönüşümünden sağlıyor. Güneş panelleri ile yüzde 50 enerji tüketiminde tasarruf sağlayan, atıklarda yüzde 70, karbon salınımında yüzde 33 ila 39 arasında azalma sağlayan bir yapı planlanmış. 


KENDİSİ YEŞİL BİNA 


Feres Gayrimenkul Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Salih Çıkman projenin mimarı. Proje aşamasında Leed adayı gerekleri yapılmış. Binanın 15 katlı 55 metre yüksekliğindeki kenarlarındaki dikey duvarlar şu an dikey yeşil alan olarak en yükseklerden biri. Yeşil bantlar ise bire bir küçük ağaç. Konutların pencerelerinin yer aldığı dış cephe önünde ikinci bir dış cephe imal edilmiş olup, yeşil bitki örtüsünün taşıyıcısı elde edilmiş. Sulama ve gübreleme otomasyona bağlı olarak bu ikinci kabukta çözülüyor olup, 10 yıllık garanti ile sistem tamamlanıyor. Kışın gün ışığı yaz rejiminde zararlı ışını süzme, rüzgârdan koruma, doğal nem ve oksijen sağlayıcı, ses tutucu özelliklerin 15 kat boyunca cepheye taşınması yanı sıra görsel zenginlik cephe özelliklerinin bazıları. 


Dikey orman fikri 


Milano'da, yüksek yoğunluklu tarihi bir bölgede (Dikey orman) konut projesi, giderek kalabalıklaşan ve betonlaşan kentlerde, inşa edildiği bölgenin bitki çeşitliliğini artırmak için 'yeniden canlandırma' çerçevesinde cepheye yeşilin entegrasyonunun denendiği ilk kentsel dönüşüm projesi incelenmiş, istanbul için bölgeye özel yeni çözümler üretilmiş. 


Yağmur suyu depolama sistemi var 


Projede, yağmur suyu deposu ve gri su dönüşü ile günlük 10 bin metreküp su ihtiyacının tamamının karşılanması hedeflenmekte. İSKİ'nin tasarruf teşvikleri kapsamında, su birim fiyatında yüzde 77 düşük faturalandırma sağlanacak. 


50-97 METREKARE ARASI 170 KONUT VAR 


Proje, 13 bin metrekare konut, 1.100 metrekare sosyal tesise sahip olup 120 milyon TL yatırımla inşa ediliyor. 2017 yılının Eylül ayında teslim edilmesi planlanan proje, 17 katlı tek blokta 170 konuttan meydana Urban Residence'ta 1 +1 daire geliyor. Projede alanları 50 ila 97 fiyatları 390 bin TL'den başlayarak metrekare arasında değişen 1 +1 ve 664 bin Türk Lirası'na kadar 2+1 daireler yer alıyor. Greenox yükseliyor. 



www.greenox.com.tr



Esin TÜMER/Habertürk



Geri Dön