28 / 03 / 2024

Greenpeace'den "acil kamulaştırmaya" karşı dava!

Greenpeace'den

Greenpeace, Soma'nın Yırca Mahallesinde yapılacak olan Kolin Termik Santrali'nin yapımı için zeytinlik alanın kamulaştırılmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtığını bildirdi. Greenpeace Avukatı Soma Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.



Greenpeace, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için zeytinlikleri kamulaştırılan kişilerle birlikte, acele kamulaştırma kararına karşı dava açtığını bildirdi.


Greenpeace gönüllüleri, termik santralin yapılacağı Yırca mahallesi sakinleri ile birlikte Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Soma Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.


Ellerinde "Zeytinlerimizi kesmeyin, zeytin katliamına son, acil kamulaştırma istemiyoruz" yazılı pankart ve dövizlerle kamulaştırmaya tepkilerini gösteren mahalle sakinleri adına açıklama yapan avukat Deniz Bayram, kamulaştırılan alan ile ilgili dava açtıklarını ve hukuki sürecin başlatıldığını kaydetti.


Davanın hem zeytinliklerin yaşatılması, hem de kömüre dayalı termik santrallerin çevreye, doğaya, canlı yaşamına karşı oluşturduğu tehdit nedeni ile açıldığına vurgu yapan Bayram, Bakanlar Kurulu tarafından 10 Mayis 2014 tarihinde alınan karar ile, Soma’da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinliklerin, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırıldığını hatırlattı.


Greenpeace’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yapmış olduğu başvuru ile, acele kamulaştırılan bu alanların zeytinlik olduğu ortaya çıktığını söyleyen Bayram, "Başta Anayasa olmak üzere, iç hukukumuz ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler ile, zeytinliklerin korunması güvence altına alınmış ve yok edilmesi, daraltılması yasaklanmıştır. Zeytinliklerin korunmasından sorumlu idari makamlar da termik santral projesine olumsuz görüş verdi. Tüm bunlara rağmen, Bakanlar Kurulu kararı ile zeytin ağaçları sökülsün, termik santral kurulsun diye acele kamulaştırma kararı alındı. Soma Kolin Termik Santral Projesi derhal sonlandırılmalı; acele kamulaştırma kararı aynı acelecilikle iptal edilmeli, hem yüzlerce yıldır orada olan binlerce zeytin ağaçlarının hem de bölgedeki insanların yaşamı tehlikeye atılmamalıdır" dedi.


Çaresiz bir durumda olduklarını belirten mahalle sakinlerinden Adnan İnal ise "Yaklaşık 500 dönüm bir yerde 16 ile 18 bin arasında zeytin ağacımız kesilecek. Bu Soma'da ikinci bir katliam demektir. Bunu istemiyoruz. Buralar bizim geçim kaynağımız. Ömrümüz santrallerin içinde geçti. Küçüklüğümüz A Santrali, gençliğimiz de B termik santralle, santralle doğduk, santralle yaşlandık, sanki santralle ölecek gibiyiz. Bizim zeytinliklerimiz son kalemiz, buralarda giderse köyde yaşamanın bir anlamı kalmıyor. Durdurulmasını istiyoruz, 3'ncü bir termik santral istemiyoruz" diye konuştu. 


AA


Geri Dön