25 / 04 / 2024

Greg Clark, Yoğunluk kavramını anlattı!

Greg Clark, Yoğunluk kavramını anlattı!

ULI (Urban Land Institute) Türkiye, “Yoğunluk” konusundaki çalıştayını kentsel tasarım ve planlama konularında dünyanın önde gelen uzmanlarından Greg Clark’ın katılımıyla 2 Eylül günü Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirdi.



ULI (Urban Land Institute) Türkiye, “Yoğunluk” konusundaki çalıştayını kentsel tasarım ve planlama konularında dünyanın önde gelen uzmanlarından Greg Clark’ın katılımıyla 2 Eylül günü Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirdi


Küresel kentlerin hızlı yeniden şehirleşme sürecinde önemli bir etken olan “yoğunluk” kavramı, ULI (Urban Land Institute) Türkiye’nin 2 Eylül günü Yapı-Endüstri Merkezi’nde düzenlediği bir toplantıda örnek şehirler üzerinden ortaya konan raporlarla birlikte masaya yatırıldı. 


Toplantı kapsamında kentsel planlama, tasarım ve yatırım konularında küresel çapta uzman ve danışman olan Greg Clark “Yoğunluk” üzerine ULI bünyesinde hazırladığı raporları katılımcılara aktardı. Toplantının ilerleyen bölümlerinde “yoğunluk” kavramı ve etkilerinin incelendiği, alan çalışması olarak seçilen kentlere yoğunlaşıldı. Ardından, alan çalışması kapsamında seçilen İstanbul’da son yıllarda geliştirilen projeler, yatırımlar ve karşılaşılan sorunlar “yoğunluk” kavramı özelinde ele alındı. Değişen nüfus düzeyleri, endüstriyel yapı, arazi kullanımı ve altyapı ilişkisi gibi yoğunluk kavramıyla doğrudan ilişkili konular, raporun yazarı Clark tarafından tartışmaya açıldı. Bu toplantı sonucunda derlenen bilgi ve belgeler ışığında, ULI bünyesinde yakın zamanda İstanbul’a ilişkin bir Yoğunluk Raporu hazırlanacak. Raporda, özellikle yoğunluğun İstanbul’un gelecekteki gelişiminde nasıl bir rol oynayacağı ortaya konacak. 


Yoğunluk kavramıyla ilişkili ilk rapor, ULI tarafından bu yıl, 23 Haziran’da yayımlandı. Density: drivers, pidends and debates  (Yoğunluk: Yoğunluğa neden olan etkenler, Yoğunluktan etkilenenler ve Düşünceler) başlıklı ilk raporda yoğunluk kavramsallaştırılıyor ve farklı ülkelerin “yoğunluk” kavramıyla nasıl yüzleştikleri aktarılıyor.


Yoğunluk konusunda alan çalışmalarına odaklanan rapor serisinin ikincisinde ise, yoğunluğun farklı gerekçelerle ortaya çıktığı altı şehir, Londra, Stockholm, Birmingham, Varşova, Dresden ve İstanbul inceleniyor. Kentlerin nüfus yoğunluğunun azalmasına bağlı daralma, dönüşüm, ya da canlandırma gibi geçirdiği değişimler ile yoğunluk ilişkisinin incelendiği bu çalışmalar kentsel yoğunluğu hem sayısal verilerle, hem de yorumlarla özetliyor ve benzer süreçlerden geçen kentler için örnekler oluşturuyor. 


İstanbul üzerine yapılan alan çalışmasını, ULI Türkiye üyeleri ile önemli yatırımcı, mimar, şehir plancı, mühendis ve yerel yönetimden yetkililerle tartışmaya açan bu toplantıda, raporları hazırlayan Greg Clark’ın seçtiği, yoğunluk kavramını farklı yönleriyle ele alan son dönemde İstanbul’da yapılmakta olan projeler ele alındı. Bu toplantıdan çıkacak bilgi ve veriler, Ekim ayında ULI bünyesinde yayımlanacak olanThe Density Dividend: solutions for growing and shrinking cities (Yoğunluk Etkeni: büyüyen ve daralmakta olan şehirler için çözümler) raporunda yer alacak.


Bilindiği gibi, ULI Urban Land Institute, 1936 yılında ABD’de kurulmuş, bugün 75 ülkeden 34 bin üyesi ile sorumlu arazi kullanımı ve yerleşimleri yaşanabilir kılma ve sürdürebilme konularında çalışmalar yürüten, araştırma yapan ve bu çalışmalarını toplantılar, yayın ve diğer araçlarla yayan dünyanın en önemli düşünce kuruluşlarından biridir.





Geri Dön