18 / 04 / 2024

Güçlendirme ile kentsel dönüşüm maliyeti 5'te 1'e düşer!

Güçlendirme ile kentsel dönüşüm maliyeti 5'te 1'e düşer!

Sinan Türkkan, Güçlendirme bir yöntem olarak benimsenirse 20 yılda bitecek olan kentsel dönüşüm çok daha kısa sürede biter. Maliyeti de 5'te 1 oranında düşer" diye konuştu...



KENTSEL dönüşümle ilgili vatandaşın eksik bilgilendirildiğine dikkat çeken Sinan Türkkan, "Mutlaka yıkılması gereken yapılara devlet depremde yıkılmış bina muamelesi yapmalı ve ona göre yardımda bulunmalı. Ancak mevcut yapı stokunun yarısından fazlası güçlendirme ile kurtarılabilecek durumda. 


Güçlendirme bir yöntem olarak benimsenirse 20 yılda bitecek olan kentsel dönüşüm çok daha kısa sürede biter. Maliyeti de 5'te 1 oranında düşer" diye konuştu. 25 yıldır bina güçlendirme uzmanı olarak çalışan; Afyon Simav, Gölcük ve Van gibi depremlerin sonrasında da söz konusu bölgelerde inceleme, raporlama ve güçlendirme gibi işleri üstlenen Aılyol Mühendislik, kentsel dönüşüm sürecinde de gerek çalışmaları, gerekse de açıklamaları ile önemli bir görev üstleniyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği riskli yapı tespiti lisansını alan ilk firmalardan olan Artyol Mühendislik, süreç başladığından bu yana yaptığı açıklamalarla da Kentsel Dönüşüm Yasası'nın eksikliklerini gündeme getirerek sürecin gelişmesine katkıda bulundu. Devlet, dayanıksız binaya depremde yıkılmış bina desteği vermeli . Yasanın pek çok açıdan geliştiğini söyleyen Türkkan, bugün kentsel dönüşümün çok da iyi gitmediğini açıkladı. Kentsel dönüşümde son dönemde maddiyattan başka bir şey konuşulmadığını dile getiren Türkkan, ""İnsanın hiçbir değeri yok. İnsanlar güçlendirme konusunu da bilmiyor. Vatandaş tek seçeneğinin yıkmak olduğunu sanıyor" dedi. Dönüşümün rantı yüksek bölgelerde başladığını belirten Türkkan, buralarda da metrekarelerin rant nedeniyle düştüğünü ve mülk sahiplerinin bu nedenle mağdur olduğunu bildirdi. 


Ticari Hayat 


Geri Dön