29 / 03 / 2024

Gümrükte 'ev sinema sistemi' krizi çıktı

Gümrükte 'ev sinema sistemi' krizi çıktı

Ev sinema sistemlerinin kutulanış biçimi gümrükte bilmeceye dönüştü.



Bazı firmaların sistemin hoparlörü ve DVD oynatıcısını tek kutuda sınırdan geçirmesi Gümrük uzmanları'nca tartışma konusu oldu. Hoparlörün ÖTV vergisinin, sistemin vergisinden daha yüksek bir tarife olmasından yola çıkan uzmanlar ayrı ayrı kutulanması yönünde görüş bildirirken, firmalar bu duruma itiraz etti.Tartışma, LG firmasının sistemin hoparlörünü ve cihazını ayrı kutularda gümrükten geçirmesiyle başladı. LG'nin kutulama formatını inceleyen gümrük memurları, bu kez sistemi tek kutu ile ülkeye sokan Samsung'u mercek altına aldı.

Gümrükler bize hak verdi

Samsung'un Türkiye Stratejik Ortağı Anadolu Elektronik İthalat Yöneticisi Kamil Akyürek yaklaşık iki aydır devam eden olayı Hürriyet'e şöyle anlattı: "LG'yi gören gümrük memuru diğer firmaların da bu usülü uygulaması gerektiği düşüncesine kapıldı. Ve biz de bu durumun peşine düşerek sorunu Gümrükler Başmüdürlüğü'ne sorduk. Başmüdürlük yetkilileri de gümrük memuruyla aynı düşünceleri paylaştığını aktardı. Şirket olarak verdiğimiz itiraz dilekçesiyle, sorun Gümrük Müsteşarlığı'na taşındı. Yaklaşık iki aydır 6 bin ürünümüz gümrükte bekliyor. Müsteşarlıktan gelecek görüşü bekliyoruz."

Hoparlörle, DVD oynatıcısını sınırdan geçirmek için uygulanan vergi tarifeleri farklılık gösteriyor. Hoparlör için yüzde 20 ÖTV uygulanırken, bir bütün olan ev sinema sistemine yüzde 6.7 ÖTV veriliyor. Eğer hoparlörün ayrı, DVD oynatıcısının ayrı kutuda gümrükten girmesi kararı alınırsa, ikisine de ayrı tarifeden vergilendirme yapılması gerekiyor. Akyürek konuşmasına şöyle devam etti:

Tekerleksiz araba

"Üç senedir bu şekilde çekerken birdenbire bir değişiklik oldu. 'Kolonları ayrı olarak kutulamanız gerekir' denildi. Burada bir karışıklık oldu. Bu bir sistemdir, hoparlörü olmadan çalışmaz dedik. Tekerleği olmadan araba gider mi? Bu tekerleği ayrı ithal etmek gibi bir şey. Televizyonda da aynı şeyi düşünüyorum. Birleşik veya ayrı bir kolonu var. LG olayı bu şekilde yönlendirdi. Kolonlarını ayırmışlar ve yüzde 20 ÖTV ödemişler. Başmüdürlüğe konunun bağlayıcı tarifeleri olduğunu söylerek tekrar incelemelerini talep ettik. Ürünlerimiz gümrükte depolarda bekliyor. Aslında ithal edebiliriz; ama risk almak istemiyoruz. Usulü doğru olsun istiyoruz. Çekimi engelleyici bir sorun yok. Yaşananları dert olarak nitelendirmemek gerekir."

Hürriyet

Geri Dön