24 / 04 / 2024

Gümüşdere arazisi özelleştirme kapsamında satılıyor!

Gümüşdere arazisi özelleştirme kapsamında satılıyor!

Gümüşdere arazisi özelleştirme kapsamında satılıyor. Gümüşdere Köyü Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Hatip Polat, "Burada özelleştirme yapılacaksa bile ilk hak sahibi köylüler olmalı" dedi.



Gümüşdere Köyü'nün 590 dönümlük bir arazide olduğunu ve bunun 450 dönümünün tarım arazisi olarak kullanıldığını vurgulayan Mehmet Hatip Polat "Bu köy bu özelliği ile İstanbul'da sulak tarım yapılan ikinci tarım arazisine sahip. Burada 13 bin 900 tane meyve ağacımız var. 110 dönümlük alanda sera tarımı, 290 dönümlük arazide de açık tarım uygulanıyor. Köylüler bütün geçimini tarımla sağlıyor" dedi. İSKİ'nin daha önce tarım arazisinin 80 dönümlük bir bölümünde arıtma tesisi kurmak için çalışma yaptığını belirten Polat. şunları söyledi: 


"ISKİ'ye dava açtık. Ziraat Mühendisleri Odası tarım arazilerinde bir araştırma yaptı. Buranın 1. derece sulak tarım arazisi olduğuna dair rapor verdi. Biz de ISKİ'ye açtığımız davayı kazandık ve yürütmeyi durdurma kararı aldık." 8 Mayıs 2014'teyayımlanan Resmi Gazeteyle tarım arazilerinin Maliye arazisi olmaktan çıkarıldığını ve Başbakanlık Özelleştirme İdaresine devredildiğini öğrendiklerini vurgulayan Polat, "Buralar bir buçuk yıl içerisinde özelleştirilecek ve köylünün elinden alınacak. Özelleştirme İdaresi'nc dava açma hakkımız da yok. Biz burada gözümüzü açtık burada üretime başladık. 


Bu insanlar bundan sonra bir iş öğrenemezler, yapamazlar. Topraklarımızın elimizden gitmesini istemiyoruz." '


25 YIL ÖNCE ÇÖLDÜ, KÖYLÜ YEŞİLLENDİRDİ' 


Bundan sadece 25 yıl önce tarım yaptıkları arazilerin çöl olduğunu aktaran Polat, "80'lerde bu çöller yeşillendi. Köylüler burayı kendi çabalarıyla yeşillendirdiler. üzerinde tarım yaptılar. Buradan çıkan ürünler İstanbul'un önemli ölçüde meyve, sebze ihtiyacını karşılıyor" dedi. Yerli tohumları geliştirmek ve uygulamak için bir projelerinin olduğunu söyleyen Polat, "Bu projelerimizi uygulayabilmek için desteğe ve alana ihtiyacımız var. O yüzden önce tarım arazilerimizi kurtarmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Mehmet Hatip Polat 3. Köprü için hazırlanan yolun köylerinden geçtiğine değinerek köylerinin çok mağdur olacağına dikkat çekti. 


Aydınlık Gazetesi


Geri Dön