28 / 03 / 2024

Günaydın Et, Günaydın Tarım Çiftliği’ne Biyogaz Tesisi kuruyor!

 Günaydın Et, Günaydın Tarım Çiftliği’ne Biyogaz Tesisi kuruyor!

Günaydın Et, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Alman Çevre Bakanlığı ile birlikte bir ilke imza atarak Balıkesir Gönen’de bulunan Günaydın Tarım Çiftliği’ne Biyogaz Tesisi kuruyor



40 yıldır kasap, steakhouse ve restoranlarıyla güvenilir, sağlıklı et konusunda uzmanlığı ile tanınan, Bostancı’daki ilk dükkandan bugün 30 restoranlı zincire sahip olarak hizmet veren Günaydın Et yeni bir proje geliştirdi.


Restoranlarının tüm et ihtiyacının karşılanması için Balıkesir Gönen’e bağlı Çınarpınar Köyü’nde kurulan Günaydın Tarım Çiftliği’nde, doğal çevrenin ve biyoçeşitliliğin korunması, hayvansal atıkların yönetiminin sağlanması için biyogaz tesisi kuruluyor. 


Yeşil ekonomiyi desteklemek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Almanya Çevre Bakanlığı işbirliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekleriyle kurulacak Türk-Alman Biyogaz Tesisi için protokol imzası gerçekleşti.


2010 yılından beri incelemelerini sürdüren Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Alman Çevre Bakanlığı yetkilileri yaklaşık 30 başvuru arasından biri Balıkesir Gönen’in yanı sıra Kırşehir illinde bulunan iki çiftliği pilot proje için seçti.


GÖNEN'DE 39 BİN HAYVAN BESLENİYOR


42 bin hektar tarım alanı bulunan Gönen’de 39 bin adet hayvan besleniyor. Günlük 180 bin ton süt üretimi yapılan ilçede, 500 ton süt işleniyor. Günlük  850 ton



hayvansal atık elde edilen Gönen, Güney Marmara Bölgesi’nin tarım ve hayvancılık başkenti görevini üstleniyor.

Bölgede örnek olarak gösterilen Günaydın Tarım Çiftliği, 10 Milyon dolar yatırım ile kuruldu. Günde 11 bin ton süt üretilen çiftlikte toplam 100 kişi çalışıyor.


1200 büyükbaş hayvanın bulunduğu, Türkiye’nin en modern tesislerinden biri olan Günaydın Tarım Çiftliği’nde hayata geçecek olan Türk-Alman Biyogaz Projesi’nde, sığır gübresinden elektrik, su buharı ve kaliteli gübre üretimi yapılacak.


Proje ile sera gazı emisyonu ve su kirliliğinin azaltılması, toprak verimliliğinin arttırılması hedefleniyor.


Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Alman Çevre Bakanlığı desteğiyle hayvancılığın öne çıktığı Balıkesir bölgesinde; biyogaz üretiminin modern ve verimli kaynak kullanımını gözeten bir tarıma entegre edilmesi ile hayvan haklarını gözeten ve çevre dostu bir hayvancılık yapılması desteklenecek. 2013 sonu 2014 başında hizmete girmesi planlanan Tesis, ilk etapta 500 kw/s üretim yapacak. İlerleyen dönemde kapasite arttırılacak.


HAYVANSAL ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLECEK


Proje ile hayvansal atıklardan elektrik enerjisi ve yüksek kaliteli gübre kazanılacak

Sera gazlarının azaltılmasını, iklim değişikliğine adaptasyonun ve biyoçeşitliliğin korunmasının temin edilmesini destekleyen Türk-Alman Biyogaz Projesi, zirai hayvansal atık yönetimi, tarımsal alanlarda biyoçeşitliliğin desteklenmesi ve yenilenmesine olanak sağlayacak. Proje ile hayvansal atıklardan elektrik enerjisi ve yüksek kaliteli gübre kazanılacak.


Türk-Alman Biyogaz Projesi sayesinde sadece modern besicilik ile uğraşan bir işletme olmanın dışında torunlarına yaşanılır bir dünya bırakmak için çabalarını ve çevreye verdiklari değeri gösterdiklerini belirten Günaydın Tarım’ın ortaklarından Sevim Yalçın; “Geçmiş yıllarda düşen süt fiyatı nedeniyle büyük miktarlarda damızlık inek ve düve kesime sevk edildi.


Bunun sonucu olarak şimdi ülkemizin ciddi bir et açığı bulunmakta. Et fiyatlarınin son yılllardaki hareketlerinde dengesizlikler basladı. Buna yüksek fiyat nedeniyle kaçak canlı hayvan ihracı da eklenince hükümet et fiyatlarını durdurabilmek ve dengeleyebilmek için kasaplık hayvan ithal etme kararı almak zorunda kaldı.


Ülkemizde hayvansal üretim büyük ölçüde küçük ölçekli işletmelerden sağlanıyor, bu işletmeler krizlerden çabuk etkileniyor, üretimde dalgalanmalar oluşturuyor. Bu projede olduğu gibi endüstriyel hayvancılık işletmeleri, planlı ve istikrarlı bir üretimle ülkemizin hayvansal üretiminde de istikrar sağlayacak. Almanya’da 7800 çiftliğin Biyogaz Tesisi mevcut. Biz de Türkiye’ye örnek olarak bu sayıya ülkemizi ulaşmasını diliyoruz ” dedi.

Hürriyet


Geri Dön