29 / 03 / 2024

apartman giderleri kime ait

apartman giderleri kime ait

Kiracı olarak oturduğunuz binada ortak yakıt ödeme zamanı geldi ve aynı zamanda bina badanası yapılıyor. Bu durumda apartman giderleri kiracıya mı, ev sahibine mi aittir?

Apartman yöneticisi masrafa katılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '30 dairelik apartmanda, apartman giderleri toplanıyor. Yöneticimiz bu giderlerden muaf tutuluyor. Yapılan masraflara yönetici ortak mıdır? Yönetim kurulundaki denetçi ve yardımcıların onayıyla, yönetici bu masraflardan muaf olabilir mi?' sorusunu yanıtladı

Site ve apartman aidatları yüzde 30 yükseldi!

Site ve apartman giderleri için daire başına ödenen ücretler yüzde 20 ile yüzde 30 arasında yükseldi. Bu durum mesken sakinlerini rahatsız etti. Özellikle toplu konutlarda, sitelerde yasayanlar, yükselen fiyatlardan daha çok rahatsız.

Apartman giderleri kime aittir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. Apartmandaki ortak giderlerin malikler tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki, apartman giderleri kime aittir?

Apartman giderleri yönetmeliği 2015!

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine ortak yer olarak tanımlanıyor. Peki, ortak yerler için giderler nasıl karşılanır? İşte apartman giderleri yönetmeliği 2015...

Apartman giderlerini kiracı mı öder?

Apartmanda ortak alanların giderleri apartman sakinleri tarafından ödeniyor. Hani giderlerin nasıl ve kim tarafından ödenmesi gerektiği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kiracı varsa apartman giderlerini kiracı mı öder?

Kiracı demirbaş giderleri öder mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının yapacağı masraflar yalnız kira bedeli ve abonelik masrafları olmuyor. Peki, apartman ve kiralık evdeki masrafları kim karşılar? Kiracı demirbaş giderleri öder mi?

Apartman aidatı ne için alınır?

Apartmanın ortak giderleri için kat maliklerinden toplanan paraya aidat deniyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. Peki, apartman aidatı ne için alınır?

Apartmanda asansör giderleri nasıl karşılanır?

Apartmanın ortak yerlerinde yapılacak yenilik ve değişiklikler kat maliklerinin tümü tarafından karşılanıyor. Peki, Apartmanda asansör giderleri nasıl karşılanır? Zemin katta oturanlar kullanmadıkları asansör giderlerine katılmak zorunda mı?

Apartman mantolama giderleri nasıl karşılanır?

Bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılan işleme mantolama işlemi adı veriliyor .Mantolamanın maliyeti metrekareye göre değişiklik gösteriyor.Peki apartman mantolama giderleri nasıl karşı

Apartman aidatını ödemeyen ev sahibine ne yapılır?

Apartman aidatı hükümlerine göre tüm kat maliklerinin apartman giderleri için belirlenen aidat bedelini zamanında ödemesi gerekiyor. Peki apartman aidatını ödemeyen ev sahibine ne yapılır?

Apartman yöneticisi aidat öder mi?

Apartmanda ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için apartman sakinlerinden belli bir oranda aidat ödenmesi isteniyor. Peki, apartman yöneticisi aidat öder mi?

Apartman toplantısı vekaletname örneği!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartmanda düzenlenen toplantıya katılamayan maliklerden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Peki, malik kime ve nasıl vekaletname verebilir? İşte apartman toplantısı vekaletname örneği..

Apartmanın altındaki işyeri aidat öder mi?

Apartmanda ortak alanlar için yapılan giderleri ile apartmanın günlük bakım hizmeti için malikler tarafından aidat ödenmesi gerekiyor. Peki, apartmanın altındaki işyeri aidat öder mi? Aidatı yalnız mesken sahipleri mi öder?

apartman giderleri kime ait Haberi

apartman giderleri kime ait

Apartman giderleri kiracıya mı, ev sahibine mi aittir?

Apartman giderleri, hem kiracının hem ev sahibinin ödemesi gereken giderler olarak 2'ye ayrılır. Bu durumda apartman giderleri kiracıya mı, ev sahibine mi aittir sorusunun yanıtı, giderler hem kiracıya hem ev sahibine aittir. Bu durumda apartman giderlerinin paylaşımı söz konusu olur.


Apartman giderleri ayrımı şu şekildedir;

- Kiracının ödemekle yükümlü olduğu giderler; kiracının şahsi hizmetine ayrılan giderler örneğin kapıcı ücreti, ortak elektrik, ortak su parası veya yakıt gideri gibi...

- Ev sahibinin ödemekle yükümlü olduğu giderler; ana yapıya ait masraflar örneğin boya, badana, kalorifer kazanı değiştirilmesi gibi...


Bu husus, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesine ele alınmıştır;

Madde 20 –  Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak...