28 / 03 / 2024

bina vergi değeri maliyet bedeli yoluyla nasıl bulunur

bina vergi değeri maliyet bedeli yoluyla nasıl bulunur

Emlak vergisi kapsamında bina vergi değeri nasıl hesaplanır? Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük kapsamında yer alan bina vergi değeri hükümleri haberimizde...

Peker GYO'nun Gravesend'daki bina ve arsasının değeri ne kadar?

Peker GYO, Gravesend'daki bina ve arsasının gayrimenkul değerleme raporunu yayınlandı. Peki Gravesend'daki bina ve arsasının arsasının değeri ne kadar?

Değerli konutta beyanname dönemi sona eriyor! Son 5 gün!

Türkiye sınırları içinde bulunan ve bina vergi değeri 2020'de 5 milyon TL'yi aşan "mesken nitelikli taşınmazlar" için verilecek değerli konut vergisinin ilk taksiti 1 Mart tarihine kadar ödenebilecek.

Evinin değeri 5 milyon 227 bin TL'yi geçenler dikkat! Son 7 gün!

Türkiye'de değeri 5 milyon 227 bin TL'yi aşan yaklaşık olarak 150 bin konut için yeni vergi getirildi. Değerli konut vergisinde beyanname dönemi 7 gün sonra sona eriyor...

Değerli Konut Vergisinde hedef 350 milyon TL!

Değerli Konut Vergisi kapsamında Türkiye’de bulunan mesken (konut) nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri 2021 yılı için 5 milyon 227 bin TL’yi aşanlar giriyor. Değerli konut vergisi için 2021 yılı bütçe gelirinde 350 milyon TL'lik hedef belirlendi.

Müteahhitler değerli konut vergisinden muaf mı?

Değerli konut vergisi uygulama esasları belli oldu. Düzenlemeye göre, 2020 yılı bina vergi değeri 5 milyon 227 bin TL ve üzerinde konutu bulunanlar binde 3 ile binde 10 oranında değişen vergi ödeyecek. 

Evinin değeri 5 milyon TL'yi aşanlar dikkat! 

Değerli konut vergisi kapsamında, konutun değeri 5 milyon TL'yi aşıyorsa vergi ödenecek. Peki değerli konut vergisini kimler ödeyecek? Kimler vergiden muaf olacak? İşte değerli konut vergisi ayrıntıları...

Rayiç bedel nedir? Bir parselin rayiç değeri nasıl hesaplanır?

Bir parselin rayiç değeri, toprağı ve araziyi üzerinde bulunan parçalarıyla, özellikle bina ve diğer ek yapı tesisleriyle birlikte hesaplanıyor. İşte tüm merak edilenler...

Değerli Konut Vergisiyle neler değişti?

Emlak Vergisi Kanunu'nda yapılan bir düzenleme ile Değerli Konut Vergisi adı altında yeni bir vergi ortaya çıktı. Bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş değeri 5 milyon TL ve üzeri mesken nitelikli taşınmazlar Değerli Konut Vergisi'ne tabi tutuldu...

Fenerbahçe'nin 300 milyon Euro'ya yakın gayrimenkul değeri var!

Aziz Yıldırım; ‘150 milyon Euro mu, 150 milyon TL mi’ polemiğine son noktayı koydu. Yıldırım, "150 milyon ben vereyim, 150 milyon sen ver, beraberce kulübü borçtan kurtaralımdı benim çağrım. 300 milyon Euro'ya yakın bina, arsa, gayrimenkul değeri var. Onu da değerlendirelim dedim" dedi..

Emlak vergisine esas olan vergi değeri 2017!

Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince ödeniyor. Vergi, taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Ödemeler senede iki eşit taksit halinde yapılıyor.

Emlak vergisi değeri nasıl hesaplanır?

Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi tüm taşınmaz mallar için 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, bir gayrimenkul için ortalama ne kadar vergi ödemesi yapılır? Emlak vergisi değeri nasıl hesaplanır?

Tapuda satış piyasa değeri üzerinde olmalı!

Konut piyasasını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tapuda satışın piyasa değeri üzerinden olması gerektiğini belirterek emlakta vergi artışının sinyalini verdi.

Kooperatif tapu harcında esas alınacak vergi değeri!

Kooperatif tarafından yapılan binaların üyelere teslimi sırasında ödenecek tapu harcının nasıl yapılması gerektiği Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanıyor. İşte kooperatif tapu harcında esas alınacak vergi değeri..

bina vergi değeri maliyet bedeli yoluyla nasıl bulunur Haberi

bina vergi değeri maliyet bedeli yoluyla nasıl bulunur

Bina vergi değeri nasıl hesaplanır?

Bina vergi değeri hesaplamalarına ilişkin hükümler 5 Mart 1972 tarihinde 14129 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük içeriğinde bulunuyor.


Tüzüğe göre, vergi değerinin emsal bina bedeline göre takdirinin mümkün olmaması halinde, normal alım satım bedeli, maliyet bedeli yoluyla bulunuyor.


Bina vergi değerinin maliyet bedeli yoluyla bulunması:

Madde 19 – Vergi değerinin emsal bina bedeline göre takdirinin mümkün olmaması halinde, normal alım satım bedeli, maliyet bedeli yoluyla bulunur.


Binanın maliyet bedeli, 20 nci madde hükümlerine göre hesaplanan inşaat maliyet bedeli ve bunun % 20 si oranındaki satış karı ile inşa edildiği arsanın normal alım satım bedelinin toplamıdır. 


Maliyet bedelinin hesaplanmasında beyan tarihindeki fiyatlar esas alınır. Eski binalarda maliyet bedeli, yukarıdaki fıkralar hükümlerine ve binanın...