25 / 04 / 2024

damga vergisi mükellefi

damga vergisi mükellefi

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, damga vergisinin yükümlüsü kimdir? Damga vergisini kim öder?

Kira sözleşmesi damga vergisi beyannamesi verme süresi!

Kira sözleşmesi damga vergisi beyannamesi verme süresi; bir ay içinde düzenlenen sözleşmelerde ertesi ayın 23.günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilip, 26. günü akşamına kadar da ödenmesi gerektiği şeklinde belirtiliyor...

Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısında rekor artış! Son beş yılda…

Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefi sayısı son beş yılda % 38,6 artarak 1 milyon 35 bin 976'ya çıktı.

Kira sözleşmesi damga vergisi 2022 ne kadar?

Kiracıların sözleşme imzalarken ödemekle mükellef olduğu kalemler arasında damga vergisi yer alıyor. 2022 yılında kira sözleşmeleri için ne kadar damga vergisi ödeneceği araştırılıyor. Peki, kira sözleşmesi damga vergisi 2022 ne kadar?

4.5 milyon mükellefi ilgilendiriyor!

4.5 milyondan fazla gelir vergisi mükellefi için beyan dönemi bugün başlıyor. Peki, kira geliri ne kadar olanlar gelir vergisi mükellefi sayılıyor? İşte detaylar..

Damga Vergisi Genel Tebliği Seri No:65!

Damga Vergisi Genel Tebliği Seri No:65 bugünkü 31349 Sayılı Resmi Gazete'nün mükerrer sayısında yayımlandı.

Gayrimenkul sözleşmelerinde damga vergisi kalkmalı!

Gayrimenkul ticaretiyle ilgili kullanılan sözleşmelerde bulunan damga vergisi uygulaması işletmelerin mağdur edildiğini ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, damga vergisinin kalkması için çağrı yaptı.

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No:64!

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No:64 dünkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

TL'ye çevrilecek kira sözleşmelerinde damga vergisi aranmayacak!

Gelir İdaresi Başkanlığı, TL'ye çevrilen döviz cinsi sözleşmelerden hangi hallerde damga vergisi talep edileceğini açıkladı. Buna göre, toplam bedelin, döviz cinsi bedelle değişiklik tarihindeki döviz kurunun çarpımıyla bulunacak tutarı geçmemesi durumunda, ayrıca damga vergisi aranmayacak.

Kira gelir vergisi damga vergisi oranı 2018!

Kira gelir vergisi mükellefleri, vergi borçlarının yanında damga vergisi de ödüyor. Peki, kira gelir vergisi damga vergisi oranı 2018 ne kadar?

1.7 milyon gayrimenkul sermaye iradı mükellefi beyanname verdi!

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen, bugünkü yazısında gelir vergisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 2016 sonu itibarıyla, 1 milyon 796 bin 340 gayrimenkul sermaye iradı mükellefi beyanname verdi.

Damga Vergisi Kanunu'nda değişiklik tasarısı TBMM'de!

Yatırım, istihdam ve üretimin artırılması çalışmaları kapsamında, birçok sektöre vergi ve harç istisnası tanıyan Damga Vergisi Kanunu'nda değişiklik içeren yasa tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Gayrimenkul gelir vergisi mükellefi kimdir?

Mart ayı vergi takvimine göre 1 - 31 Mart tarihleri arasında gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri yapılıyor. Peki, gayrimenkul gelir vergisi mükellefi kimdir? Bu vergiyi kim öder?

Emlak vergisi miras kalır mı?

Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm bina ve araziler emlak vergisine tabi tutuluyor. Vergiyi mal sahipleri ödüyor. Peki, emlak vergisi mükellefi olan gayrimenkul sahibi ölürse ne olur? Emlak vergisi miras kalır mı?

Emlak vergisi mükellefinin ölümü halinde ne olur?

Emlak vergisinde mükellef taşınmaz malın sahibi oluyor. Eğer intifa hakkı sahibi varsa, emlak vergisi mükellefi o oluyor. Peki, emlak vergisi mükellefinin ölümü halinde ne olur? Emlak vergisi miras olarak kalır mı?

damga vergisi mükellefi Haberi

damga vergisi mükellefi

Damga vergisinin yükümlüsü kimdir?

Damga vergisi ilgili Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların düzenlenmesi halinde ödeniyor.  Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Damga vergisini doğuran olayın gerçekleşebilmesi için; 

a) Bir kağıdın varlığı, 

b) Kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması, 

c) Düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekiyor.


Sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette Damga Vergisi ödeniyor. Peki, damga vergisinin yükümlüsü kimdir?


Damga vergisinin yükümlüsü, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtları imza edenlerdir. Kağıtta birden fazla imza bulunması durumunda imza sahiplerinin hepsi müteselsilen sorumludur. Resmi daire ile kişiler arasındaki işlemlerde, vergiyi kişiler...