23 / 04 / 2024

damga vergisini kim öder

damga vergisini kim öder

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, damga vergisinin yükümlüsü kimdir? Damga vergisini kim öder?

Kirada damga vergisini kim öder?

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi oluyor. Noterde imzalanan kira sözleşmeleri için de bu vergi ödeniyor. Peki, kirada damga vergisini kim öder?

Damga vergisi kiracı mı öder?

Damga vergisi, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmeleri için de düzenlenen her nüsha için alınıyor. Peki, damga vergisini kim öder? Damga vergisi kiracı mı öder?

Kira kontratı damga vergisini kim öder?

Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiralayan ve mal sahibi ile yapılan sözleşmeye olarak karşımıza çıkıyor. Bu kontratın noterde yapılması halinde damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, kira kontratı damga vergisini kim öder?

Damga vergisi mükellefi kimdir?

Damga vergisi kanununda belirtilen mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabidir. Peki, damga vergisi mükellefi kimdir?

Damga vergisi hesaplama 2013!

Devlet dairelerinde yapılan pek çok işlem karşılığında damga vergisi isteniyor. Peki bu vergi neye göre hesaplanıyor? Damga vergisi hesaplama 2013 bilgileri için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Konaklama Vergisi nedir? Konaklama Vergisi ne zaman yürürlüğe girecek? Konaklama Vergisini kim öder?

Konaklama Vergisi Tebliğ Taslağı Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından paylaşıldı. Taslakta Konaklama Vergisine dair detaylar yer aldı. İşte detaylar!v

2022 asgari ücret ne kadar? Temmuz ayında asgari ücrete ek zam yapılacak mı?

Asgari ücret zam oranları yıllık olarak gözden geçirilir ve her zaman enflasyon verilerine göre değerlendirilir. Bilindiği üzere 2022 yılbaşı itibariyle asgari ücret'e yüzde 50 zam yapılıp aynı zamanda üzerindeki gelir ve damga vergisini kaldırılmıştı. Peki 2022 asgari ücret ne kadar?

5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesini noterde imzalayanların damga vergisini ödemesi gerekiyor. Sözleşmenin uzun süreli olması halinde vergi yükü de artıyor. Peki, 5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak ve çevre temizlik vergisini kim öder?

Gayrimenkuller için emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi 1. taksit dönemi başladı. Peki, emlak ve çevre temizlik vergisini kim öder?

Asgari ücrette damga vergisini kaldıran yasa teklifi TBMM'ye sunuldu!

AK Parti, son zamanlarda sık sık gündeme gelen asgari ücrette damga vergisini kaldıran yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Devredilmemiş evin emlak vergisini kim öder?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Sezgin Özcan bugünkü yazısında, tapusu alınmamış kooperatif evin emlak vergisini kaleme aldı. 

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'emlak vergisi' çıkışı!

Muhtarlarla video konferans toplantısında buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Emlak vergisini kim alıyor? Belediye başkanı. Yüzde 1'ini de size versin kardeşim. Yüzde 1'i de muhtarların bütçesi olur'' dedi. 

Kapıcının ücretinde çalışana da işverene de vergi yok!

Kapıcıların işverenleri olan apartman-site yöneticileri, her ay SGK’ya ‘prim ve hizmet belgesi’ veriyor Her bir belge için de aylık 43,70 lira damga vergisi ödüyor. (Yıllık 524,40 TL) Ancak ‘kolay işverenlik’ kapsamına geçen apartman yöneticileri yıllık 524,40 liralık damga vergisini ödemiyorlar...

2019 emlak vergisi 1. taksit ödemesi!

Bu yıl ödenecek emlak vergisinin 1. taksit ödeme dönemi yaklaşıyor. Vergi mükelleflerinin aklında bir sürü soru işareti bulunuyor. Peki, emlak vergisini kim öder? Emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir? Emlak vergisi ne kadar ödenecek?

Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

2017 yılı çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Peki, vergide mükellef kimdir? Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

2017'de alınan gayrimenkulün vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi 2017 için ilk taksit dönemi başladı. Peki, bu sene satışı gerçekleşen gayrimenkulün vergisini kim ödeyecek? 2017'de alınan gayrimenkulün vergisi ne zaman ödenir?

2016'da çoğu müteahhit vergi beyan etmedi!

Gelir İdaresi Başkanlığı'na 2016 yılında 37 bin 888 ihbar yapıldı. Müteahhitlerin 28.7 milyon lira kurumlar vergisi, 17 milyon lira KDV, 23.6 milyon lira da damga vergisini beyan etmedikleri anlaşıldı.

Teşvik belgesiyle inşa edilen binalar emlak vergisinden muaf olabilir!

Bakan Ağbal, yapacakları yasal düzenlemeyle kamu ihalelerinde ihale iptal edilmişse buradaki damga vergisini vatandaşa iade edeceklerini, yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilmiş binaları da emlak vergisinden muaf tutmak istediklerini kaydetti.

damga vergisini kim öder Haberi

damga vergisini kim öder

Damga vergisinin yükümlüsü kimdir?

Damga vergisi ilgili Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların düzenlenmesi halinde ödeniyor.  Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Damga vergisini doğuran olayın gerçekleşebilmesi için; 

a) Bir kağıdın varlığı, 

b) Kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması, 

c) Düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekiyor.


Sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette Damga Vergisi ödeniyor. Peki, damga vergisinin yükümlüsü kimdir?


Damga vergisinin yükümlüsü, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtları imza edenlerdir. Kağıtta birden fazla imza bulunması durumunda imza sahiplerinin hepsi müteselsilen sorumludur. Resmi daire ile kişiler arasındaki işlemlerde, vergiyi kişiler...