19 / 04 / 2024

emlak balonu

emlak balonu

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, Türkiye'de ABD'deki gibi mortgage krizinin neden yaşanmayacağını ve Türkiye'de emlak fiyatlarının neden düşmeyeceğini ele aldı..

IMF'den emlakta balon tartışmasına son nokta!

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Türkiye'de tartışmalara neden olan “emlak balonu” oluşup oluşmadığına dair açıklama yaptı. Emlakta balon olduğunu ve hanehalkı güvencesinin balonun şu an patlamasını engellediğini belirtti.

1947 yılında emlak sahipleri telaşta!

1947 yılında Belediye ile Emlak Kredi Bankası'nın kurduğu şirketin konut buhranının önüne geçmek için Mecidiyeköy'de konut inşa etmeye başlaması emlak sahiplerini telaşa düşürmüş ve emlak sahipleri belediyenin konut yaptıramayacağını savunmuşlar.

1936 yılında İstanbul'da bina inşaatı azaldı!

1936 yılında İstanbul'da bina inşaatı son zamanlarda azalmış. İnşaatların şahsi teşebbüslerle yapılması, inşaat malzemelerinin pahalılığı ve faiz oranlarının yüksek olması inşaatların pahalıya mal olmasına sebep oluyormuş.

1999 yılında gayrimenkulde fiyatlar gerçek değerine indi!

1998 yılının ikinci yarısında başlayan krizle gayrimenkulde taşlar yerine oturmaya başlamış. 1999'un ilk aylarında devam eden düşüşler, aynı yılın mayıs ayından itibaren hız kesmiş ve emlakta fiyatlar gerçek değerine inmiş.

2006 yılında gayrimenkul sektörü en istikrarlı iş!

2006 yılında gayrimenkul sektörünün en istikrarlı iş olduğunu söyleyen Remax Türkiye Genel Müdürü Murat Goldştayn, krizde bile 900 bin ev satıldı diyerek, ''Bu işte büyük gelecek var'' demiş.

2006 yılında konutta kriz indirimi!

2006 yılında döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmayla beraber faizlerdeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirmiş. Piyasaya güvenin azalması konut firmalarını zora sokmuş ve firmalar fiyat düşürmeye başlamış.

2006 yılında ev sahibi olmak zorlaşıyor!

2006 yılında demir ve çimento fiyatlarının yükselmesi ev sahibi olmayı zorlaştırıyormuş. Konut kredisi faizlerindeki yükseliş ve inşaatın ana maddeleri olan çimento-demirin yükselmesi 'ev'lenmeyi zorlaştırmaya başlamış.

1999 yılında kriz Boğaz'ı vurmamış!

1999 yılında İstanbul'da daire satışları düşmüş ama Boğaziçi'ndeki gayrimenkuller eskisi gibi el değiştiriyormuş. Her dönem gözde olan Boğaz'daki 100 metrekarelik bir yalı dairesi 2 milyon dolara (720 milyar lira) müşteri bulabiliyormuş.

1996 yılında İstanbul, Miami'den 10 kat daha pahalı!

1996 yılında Miami'deki daireler İstanbul'daki dairelerden 10 misli daha ucuza satılıyormuş. Yeşilköy'de deniz manzaralı bir daire 108 milyar liraya satılırken, Miami'de okyanus manzaralı bir daire 10 milyar liraya satılıyormuş.

1995 yılında lüks semtlerdeki konutlar 4.5 milyar liradan başlıyormuş!

1995 yılında İstanbul'da 'yüksek fiyatlı' emlak alım - satımlarda kayda değer bir artış varmış. Lüks semtlerdeki konutların satış fiyatı 4.5 milyar liradan 540 milyara kadar çıkıyormuş.

1995 yılında pahalı konutlar çabuk alıcı buluyormuş!

1995 yılında özel sitelerdeki konutlar ve Boğaziçi'ndeki yalı ve villalar çok çabuk alıcı buluyormuş. Ortadirek diye tabir edilen ucuz konutlar satılamıyormuş, kooperatifler ise müşteri bulmakta zorlanıyormuş.

Boysanoğlu: 'Emlak balonu, ihtiyaç değil yatırım amaçlı konutta var'

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, ‘Emlak balonu’ tartışmalarını değerlendirirken, balon riskinin ihtiyaç sahiplerini değil, yatırım amaçlı yapılan konutları etkileyeceğini söyledi. İşte Boysanoğlu'nun önemli açıklamaları...

Moody’s: Türkiye emlak balonuna karşı dirençli!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’de parasal politika ve makro ihtiyati tedbirlerin piyasayı emlak balonu riskine karşı koruduğunu belirtti.Moody’s Investor Service Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose De Leon açıklama yaptı.

İngiltere'de emlak balonu patlayabilir!

UniCredit Global Başekonomisti Erik Nielsen küresel ekonomik krizin toparlanma sürecine girdiğini belirterek, Avrupa'da iyileşmenin ise daha yavaş ilerleyeceğini söyledi. İngiltere'nin gayrimenkul piyasası nedeniyle bir toparlanma yaşıyor...

Türkiye'de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? Ev alacaklar dikkat! 

Dünyada en yüksek emlak balonu riskine sahip şehir belirlendi. Peki Türkiye'de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? İşte ayrıntılar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emlak ve kira piyasası hakkında açıklama: Dengeye kavuşacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Emlak ve kira piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan dengeye kavuşacak diye belirtti. Erdoğan, "Fahiş fiyat balonu söndükçe milletimiz daha çok rahatlayacaktır" dedi.

Küresel emlak piyasasında balon var mı?

Kovid-19 salgını sırasında dünya genelinde tarihi seviyeye yükselen emlak fiyatları, yeni bir emlak balonu oluşup oluşmadığı sorusunu akıllara getirdi. Wall Street’in ünlü emlak analisti Ivy Zelman, emlak piyasasını ve artan fiyatları değerlendirdi.

Konutta talep patlaması emlak balonu mu?

Sabah köşe yazarlarından Kerem Alkin bugünkü köşe yazısında dünya genelinde konut fiyatlarını kaleme aldı.

Avrupa’da emlak balonu! Şehirler boş kaldı!

Kovid-19 pandemisi emlak sektörünü de etkiliyor. Avrupa'nın ışıltılı şehir merkezlerindeki lüks evlerin çoğu boş kaldı. Metrekaresi 15 ile 45 Euro'ya kiralanan evlerin birçoğu boş halde.

Emlak sektörünün dili çözüldü! Emlakçı balonu patlıyor!

Ev almayı düşünen birçok vatandaş emlakçı emlakçı gezmekten ya da bütün gün boyunca sitelerde dolaşmaktan sıkılmış durumunda. Hürriyet Gazetesi yazarı Mehmet İren, bugünkü yazısında, emlakçıların en çok söylediği bahaneleri anlattı.

Rusya’da ödenmeyen konut kredileri emlak balonu tehlikesi oluşturuyor!

Rusya’da ödenmeyen ipotekli konut kredisi borçları emlak balonu riski oluşturuyor. İpotekli konut kredisi borçlarını ertelemek için yasa çalışması planlanıyor...

Gayrimenkulde fiyat balonu engellenecek!

Emlak Bankası Genel Müdürlüğüne atanan Deniz Aksu, gayrimenkulde yeni bir modeli devreye alacaklarını söyledi. Aksu, ''Bizim model ile gayrimenkulde fiyat balonu engellenecek'' diye konuştu. 

IMF'den emlakta balon tartışmasına son nokta!

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Türkiye'de tartışmalara neden olan “emlak balonu” oluşup oluşmadığına dair açıklama yaptı. Emlakta balon olduğunu ve hanehalkı güvencesinin balonun şu an patlamasını engellediğini belirtti.

Serdar İnan: Türkiye'de emlak balonu yok!

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, emlak balonu var diyenlere inanmayın diyor. İnan "Yabancılara imarlı konut satışından 20 yılda 100 milyar dolar gelebilir" diyor.

Boysanoğlu: 'Emlak balonu, ihtiyaç değil yatırım amaçlı konutta var'

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, ‘Emlak balonu’ tartışmalarını değerlendirirken, balon riskinin ihtiyaç sahiplerini değil, yatırım amaçlı yapılan konutları etkileyeceğini söyledi. İşte Boysanoğlu'nun önemli açıklamaları...

Moody's: Tedbirler emlak balonunu önledi!

Moody's Investor Service'den yapılan açıklamada, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'de parasal politika ve makro ihtiyati tedbirlerin piyasayı emlak balonu riskine karşı koruduğunu belirtti.

Türkiye makro risklere karşı dirençli!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’de parasal politika ve makro ihtiyati tedbirlerin piyasayı emlak balonu riskine karşı koruduğunu belirtti.Moody’s: Türkiye’de piyasayı emlak balonu riskine karşı korudu.

emlak balonu Haberi

emlak balonu


Türkiye'de ve İstanbul'da emlak fiyatlarının düşeceğine yönelik çok yüksek beklenti var. 3-5 yıl ABD'de okuyup biraz da İngilizcesi olan bir çok düşünür (!) ve ekonomist ABD'deki mortgage krizinin bir benzerinin Türkiye'de de yaşanacağını iddia ediyor.

Türkiye'de emlak balonunun patlayacağı ilk olarak 2006 yılının ikinci çeyreğinde ciddi olarak dillendirilmişti. 1990'lı yıllarda bırakın konut kredisini en muteber sanayicilere yıllık yüzde 20 faizle döviz bazlı kredi kullandırılırdı. En muteber müşteriye 36 ay vade yapılırdı. Ama çoğu zaman vade 24 ayı geçmişti. Yıllık döviz faiz oranları da yüzde 20'lerdeydi.

Konut kredisi rüzgarının başladığı 2003 yılında konut kredisi bakiyeleri 600 milyon dolar seviyesindeydi. Tamamına yakını da döviz bazlıydı. TL bazlı kredi yok denilecek kadar azdı. Bankalar TL bazlı konut kredisi vermeye başladılar. Konut...