19 / 03 / 2024

emsal nedir

emsal nedir

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır?

İnşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısı, bir yapının hangi boyutlara sahip olacağına ilişkin kesin hükümler veriliyor. Buna göre TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...

Bina yüksekliklerine standart geliyor!

İBB'nin çıkarttığı topoğrafya ile 5400 kilometrekarelik alana sahip mega şehir İstanbul’ da 6 ay önce uygulamaya geçen yöntemde daha önceden serbest olan bina yüksekliklerine, hazırlanan siluet envanterine göre standartlar getirildi.

Emsal (KAKS) alan hesabı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarında yapımına başlanacak olan inşaatın hangi sınırlar dahilinde yapılması gerektiğini hesaplamak için emsal yani KAKS hesabı yapılır. Peki emsal (KAKS) alan hesabı nasıl yapılır?

Emsal gabari!

Emsal gabari terimleri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının hangi boyutlara sahip olması gerektiğini söylüyor. Söz konusu emsal ve gabari değerleri, yapılacak formül hesapları ile bulunuyor...

Arsa emsal değeri nedir?

KAKS ve inşaat yoğunluğu olarak da bilinen arsa emsal değeri nedir? Arsa emsal değer hesaplamaları nasıl yapılır? Bir parsel üzerinde yapılacak yapının alan sınırlarını belirleyen arsa emsal değeri...

Emsal ne demektir?

Hukukta, kural olarak hiyerarşi gereğince önce kanuna, sonra mahkeme ve emsal yargıtay kararlarına bakılan emsal ne demektir?

Kaks (Emsal) ve Taks nedir?

Gayrimenkul sektörünün lügatında olan Kaks ve Taks'ın ne olduğunu merak edenlerin sayısı oldukça fazla. Kentsel dönüşüm projesiyle ayyuka çıkan bu konuların anlamlarını ve ne tür matematiksel hesaplamalar içerdiğini öğrenmek için bu haberi okuyun...

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

Emsal kira bedeline göre beyanname!

Kira geliri vergisinde binalarda ve arazide emsal kira bedeli, söz konusu yer için yetkili özel mercilerce veya mahkemece tespit edilmiş bir kira bedeli mevcutsa bu tespit edilmiş değer olarak belirtilir. Peki emsal kira bedeline göre beyan nedir?

Emsal kira bedeli 2017!

Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Peki, emsal kira bedeli nedir? Emsal kira bedeli 2017 ne kadar?

Emsal oranı nedir?

İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. Peki, emsal oranı nedir? Emsal nasıl hesaplanır?

Kat bahçesi oranı nedir?

Kat bahçeleri; Binalarda yeşil bir görünüm elde etmek ve bina içinde yeşil doku ile iç içe yaşanmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Peki, kat bahçesi oranı nedir? Kat bahçesi emsal hesabı nasıl yapılır?

İnşaatta emsal alan nedir?

Emsal hesaplamalarında 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları kullanılıyor. Peki, inşaatta emsal alan nedir? İnşaatta emsal hesaplaması nasıl yapılır?

Emsal artışı nedir?

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı, emsal olarak nitelendiriliyor. Emsal değeri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir binanın kesin sınır ve kat sayılarını söylüyor. Peki, emsal artışı nedir?

Kirada emsal bedel nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında elde edilen aylık gelirin düşük olması halinde ya da hiç kira bedeli olmaması halinde emsal kira bedeli uygulanıyor. Peki, kirada emsal bedel nedir? Nasıl hesaplanır?

Emsal kira nasıl hesaplanır?

Kira bedelinin hiç olmaması ya da düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Peki, emsal kira bedeli nedir? 2015 yılı emsal kira nasıl hesaplanır?

Emsal kira bedeli oranı 2015!

Kira gelir vergisinde kira bedeli olmayan veya çok düşük olan kiralamalar için emsal kira uygulanıyor. Peki, emsal kira nedir?Emsal kira bedeli oranı 2015 ne kadardır?

Emsal kira bedeli nedir? Nasıl uygulanır?

Kira geliri elde edenlerin ‘Evi düşük bir kiraya çok yakın arkadaşıma, sevgilime kiraladım’ deme şansları yok. Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot, 'Emsal kira bedeli' uygulamasını yazdı...

KAKS değeri nedir?

Kat alanı kat sayısı (KAKS)(Emsal): Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıya deniyor. Peki, KAKS değeri nedir? KAKS hesabı nasıl yapılır?

Emsal kira vergisi 2015!

Kimi zaman özellikle akraba ilişkisi bulunan mesken ve işyeri kiralamalarında kira bedeli düşük olabiliyor; hiç olmayabiliyor. Bu durumda kira gelir vergisinde emsal uygulanıyor. Peki, emsal kira vergisi 2015 nedir?

emsal nedir Haberi

emsal nedir

TAKS KAKS (Emsal) oranları, bir arsa üzerinde inşaat yapan kimselerin karşısına çıkan rakamlar oluyor. Planlı Anlar İmar Yönetmeliği kapsamında açıklanan TAKS ve KAKS (emsal) oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının sınırlarını gösteriyor.

Taban alanının imar parseli alanına oranı TAKS oranı olurken; Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı ise KAKS oluyor.

Söz konusu TAKS KAKS oranları, taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınacak imar durumu belgesinde görülebiliyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sınırları nasıl hesaplanır?
 

TAKS NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

TAKS oranları ile bir yapının taban alanının ne kadar olacağı hesaplanıyor. Taban Alanı Katsayısı olan TAKS bir diğer ifade ile arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranına deniyor.

TAKS ORANLARI

0.10 –...