26 / 04 / 2024

eski istanbul

eski istanbul

1948 yılında İstanbul Belediyesi, Fatih ve Şehzade camileri arasındaki adayı istimlak edecekmiş. İstimlak edilen sahada park vücuda getirecek olan Belediye, Atatürk Bulvarı üzerinde yeni binalar da inşa edecekmiş.

1947 yılında gecekondu evleri yıkılmayacak!

1947 yılında İstanbul Belediyesi, Zeytinburnu ve civarında inşa edilen gecekondu evlerinin önüne geçmek için yeni bir karar almış. Belediye, o zamana kadar yapılan evleri yıkmayacakmış ancak yeni evlerin yapımına izin vermeyecekmiş.

1948 yılında Cemil Topuzlu İstanbul'un imar planını eleştirmiş!

1948 yılında Umumi Meclis'in yaptığı bir toplantıda söz alan Operatör Cemil Topuzlu, imar planlarının yapıldığını ancak bu planların çoğunun tatbik edilmediğini, tatbik edilenlerin de İstanbul'u büyük bir Anadolu köyüne benzettiğini söylemiş.

1947 yılında Adalet Sarayı için istimlake başlanmış!

1947 yılında Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilecek olan İstanbul Adliye Sarayı sahasının dar olması sebebiyle, inşa sahasının etrafında bulunan yirmi iki parça emlakın istimlak muamelesine başlanmış.

1942 yılında şehir hududu içindeki bataklıklar kurutulacak!

1942 yılında İstanbul'daki bataklıklar kurutulacakmış. Bu iş için Vilayet Sıhhat Müdürlüğü bataklıkların kurutulması için beş senelik bir plan hazırlamış ve bu planın tatbiki için 150 bin liraya ihtiyaç varmış.

1940 yılında İstanbul'da ahşap evler istimlak edilecek!

1940 yılında Ankara'dan İstanbul'a gelen dönemin İçişleri Bakanı Faruk Öztrak vilayet, belediye ve emniyet işleriyle meşgul olmuş. Bir muhabirle yaptığı konuşmada İstanbul'un ahşap evlerinin istimlak edileceğini söylemiş.

1939 yılında Eminönü ile Unkapanı arası tanzim edilecek!

1939 yılında İstanbul Belediyesi Eminönü ile Unkapanı arasını tanzim edecekmiş. Belediye istimlak ettiği alandaki arsaları tanzim sonrası satarak bu iş için 2.5 milyon liralık sermaye oluşturacakmış.

1939 yılında Belediye ve Vakıflar imar işinde beraber çalışacak!

1939 yılında Prost'un hazırladığı imar planını uygulamaya koyacak olan İstanbul Belediyesi, Vakıflar İdaresi ile birlikte çalışacakmış. Belediye'nin imar planını uygulanması sırasında Vakıflar'da üzerine düşeni yapacakmış.

1938 yılında İstanbul sokakları tamir edilecek!

1938 yılında Vali Kırdar, belediye hududu içindeki sokakların tamir edilmesi emrini vermiş ve bu iş bir rapor hazırlanmış. Hazırlanan rapora göre, sokakların tamir ve inşası 51 milyon liraya mal olacakmış.

1938 yılında İstanbul'da üç yeni cadde açılacak!

1938 yılında Mimar Prost, İstanbul'un nakliyat ihtiyaçlarını giderecek ve turizm için gerekli üç yeni caddenin açılmasına karar vermiş. Açılacak caddelerin başlangıç noktası da tarihi abideler ve önemli mevkiler olacakmış.

1936 yılında Yenikapı ile Taksim arasına tramvay hattı kurulacak!

1936 yılında Yenikapı ile Taksim arasına tramvay hattı kurulacakmış. Aynı yıl inşasına başlanacak Gazi Köprüsü'nden geçecek tramvay hattı sırasıyla Meyit Yokuşu'ndan Şişhane'ye, oradan da Taksim'e uzatılacakmış.

1935 yılında tramvay hattı Zincirlikuyu'ya kadar uzatılacak!

1934 yılının Şehir Meclisi'nin kasım toplantısında Şişli - Mecidiyeköy tramvay hattının Zincirlikuyu'ya kadar uzatılmasına karar verilmiş. Belediye Başkanlığı da tramvay şirketinden hattın Zincirlikuyu'ya uzatılmasını istemiş.

2005 yılında tramvay, 44 yıl sonra Galata Köprüsü'nde!

2005 yılında raylı sistemin İstanbul'daki son aşaması, Eminönü-Kabataş hattı hizmete girmiş. 44 yıl sonra Galata Köprüsü'nden geçerek Kabataş'a ulaşan tramvay hattı, Kabataş'tan Maslak'a kadar uzatılacakmış.

1997 yılında İstanbul'da arsa fiyatları milyarlık rakamlara ulaşmış!

1997 yılında şehirde boş yer kalmaması nedeniyle Silivri, Çatalca gibi ilçelerindeki arsalar milyarlık rakamlara ulaşmış. Silivri'deki arsalar metrekaresi 12 milyon liradan, Kurtköy'de ise 5 milyon liradan satılıyormuş.

1992 yılında İstanbul, yepyeni bir kimliğe bürünüyormuş!

1992 yılında İstanbul'un tarihi yapıları yavaş yavaş gökdelenlerin gölgesi altında kalmaya başlamış. İstanbul'da inşa edilmeye başlanan çok katlı yapılarla kent yepyeni bir kimliğe bürünmeye başlamış.

İstanbul'da konut fiyat artışı durdu! TCMB eski başekonomistinden flaş tahmin! 

Ocak 2024'te kredili satış yıllık yüzde 63.5 düşüşle 5 bin 915 oldu. TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, X sosyal medya hesabından İstanbul'da konut fiyat artışının durduğuna dikkat çekti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

1938'de İstanbul'da yıkılmaya mahkum eski evler!

İstanbul'daki konutlar geçmiş yıllarda da kentin sorunlarından biriymiş... 1938 yılında yayımlanan gazetede "Yıkılmaya mahkum eski evler! başlıklı yazı o dönemdeki yapılar hakkında bilgi veriyor.

Binalara gaz stop sistemi geliyor! İstanbul, Bursa ve Eskişehir için düğmeye basıldı! 3 ilde deprem önlemi!

İstanbul, Bursa ve Eskişehir'deki 1.5 milyon bina için düğmeye basıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı harekete geçti. Konutlarda bulunan doğalgaz sistemi yenilenecek. 

Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, üç depremde de yıkılmayan binayı inceledi ve binalarda kullanılan yöntemi İstanbul'da da hayata geçirileceğini söyledi. Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

Borsa İstanbul'un eski genel müdüründen şok iddialar

Borsa İstanbul'un eski genel müdürlerinden Tuncay Dinç şok bir iddia da bulundu. Dinç'e göre dolardaki 20 Aralık operasyonunun ardındaki ekip borsaya da operasyon çekti. Dinç, Bakan Nureddin Nebati  hakkında da şok bir iddia ortaya attı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Etiler'deki eski polis okulu arazisindeki yapı ruhsatını iptal etti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beşiktaş'taki eski Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi üzerinde yer alan yapı ruhsatının iptaline karar verildiğini açıkladı.

Eski milletvekillerinden Kanal İstanbul bildirisi!

Montrö Sözleşmesi'yle ilgili bir bildiri yayımlayan 103 emekli amiralden 14'ü hakkında gözaltı kararı çıkmasının yankıları devam ederken bir bildiri de eski milletvekillerinden geldi.

İstanbul’da eski binalar tek tek yenileniyor!

İzmir'de yaşanan deprem sonrasında İstanbul'da eski binaların değerlemesi konusunda yoğunluk yaşanıyor.

İstanbul'da ölü bulunan İngiliz eski istihbarat subayının Karaköy'deki evi!

İstanbul Karaköy'deki ofisinin önünde ölü bulunan İngiliz eski istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier'in evi ilk defa fotoğraflandı...

İstanbul'da eski fabrika arazilerinde lüks projeler yükseliyor!

İstanbul’da eski fabrikaların arazileri birçok yeni projeye ev sahipliği yapıyor. Zeytinburnu-Ataköy sahil hattı bu konuda başı çekiyor. Boğaziçi’ne alternatif olarak gösterilen bölgede metrekare fiyatları 30 bin TL'ye ulaştı...

ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun eski binasının çatısına bahçe yapıldı!

Tescilli kültür varlığı ve birinci derece tarihi eser olan Tepebaşı’ndaki ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun eski binasının çatısındaki havuz kaldırıldı, yerine bahçe yapıldı

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun eski binasının ek yapılaşma izni var mıydı?

Tescilli kültür varlığı ve birinci derece tarihi eser olan ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun eski binasının çatısına havuz yapıp, bahçesine otel binası kondu.

1979 yılında İstanbul'un eski mahalleleri korunacakmış!

1979 yılında İstanbul'un yok olmaya başlayan eski mahalleleri korunacakmış. Belediye tarafından kurulan Turizm Master Plan Bürosu, İstanbul'un tarihi surlarını ve eski mahallelerini korumaya yönelik çalışmalar yürütecekmiş.

eski istanbul Haberi

eski istanbul



Saraçhanebaşı'nın imarı


Fatih ve Şehzade Cami arasındaki saha istimlak edilerek parka çevrilecek


     Atatürk Bulvarı'nın Aksaray'a doğru inen noktasında Saraçhanebaşı'nda eski Fatih Halkevi binasından itibaren Fatih devri mimarlarından Ayazağa Cami'ne kadar uzanan on bir parça binadan ibaret adanın istimlak muamelesine başlandığını yazmıştık. Bu saha ve arkasındaki kısım, parka çevrilecektir. İmar planına göre bu adanın karşı tarafı da gelecek sene istimlak edilecektir. 

     Fatih ve Şehzedebaşı camileri arasındaki kısım tamamıyla istimlak edilerek açılacağından bu adadaki binaların istimlakına müteakip diğer binalar da kaldırılacaktır. Atatürk Bulvarı ile civardaki arsalarda bir takım resmi binalar, yeni Halkevi, Belediye Sarayı, tiyatro inşa edilecektir.


Akşam...