23 / 04 / 2024

gabari nedir arsa

gabari nedir arsa

Emsal ve gabari terimleri, inşaat sektörü ile ilgili anlamlar taşıyor. İki terim de inşaat çalışmalarına başlanacak yağının boyut sınırlarına ilişkin uyulması gereken hükümleri veriyor...

Gabari ölçüleri!

Gabari kelimesi, trafik ve gayrimenkul gibi farklı alanlarda kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Peki arsada gabari nedir, gabari ölçüleri nasıl ve kim tarafından hesaplanır?

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir, kimler tarafından yapılır?

İnşaat projeleri başlamadan önce en sık karşılaşılan kavramlardan biri de arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesidir. Peki, Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar...

Askı süresi nedir?

İmar planları birçok taşınmaz, tarla ve arsa sahibini ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle imar planları ile ilgili süreçlerin öğrenilmesi elzemdir. Askı süresi de bunlardan biridir ve imar planlarında sıklıkla bahsedilen bir süreçtir. Peki askı süresi nedir ve en fazla ne kadardır?

Müşterek arsa nedir? Müşterek arsa satışı nasıl yapılır?

Müşterek arsa, gayrimenkul alanında karşılaşılan önemli terimlerden biridir. Özellikle de TOKİ konut projesiyle duyulmaya başlayan bu arsa, belirli bir arsa kullanımını ifade eder. Peki müşterek arsa nedir ve müşterek arsa satışı nasıl yapılır? İşte bu önemli terimle ilgili detaylar...

Arsa yatırımında nelere dikkat edilmelidir?

Arsa yatırımı, belirli süreçlerden oluşur. Bu yatırım süreci için üç evre söz konusudur. Bu evrelerde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Peki arsa yatırımında dikkat edilmesi gerekenler nedir? İşte arsa yatırımında dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili önemli detaylar...

Metaverse'den arsa nasıl alınır?

Metaverse, son yıllarda yatırım yapmak amacıyla sanal dünyada gerçekliği sürdüren bir platformdur. NFT’ler ile alım satım yapılan bu platformda arsa satışı da mümkündür. Bu noktada Metaverse’den arsa nasıl alınır, metaverse arsa nedir ve ne işe yarar soruları önem kazanıyor.

Arsa payı nedir? Arsa payı neye göre belirlenir?

Yasal olarak, tapuda arsa payları kurallara göre dağıtılmalıdır. Bu pay, belirlenmiş şekilde olduğu için doğru bir şekilde hesaplanmalıdır. Peki arsa payı nedir, neye göre belirlenir ve nasıl hesaplanır? İşte arsa payı ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında yer alıyor...

İfraz işlemi nedir? İfrazlı arsa nedir?

İfraz işlemi gayrimenkul alanında önemli bir terim olup gayrimenkul sahiplerini ilgilendirmektedir.  İfraz işlemi için izin ve onay süreci oldukça önemlidir ve belli başvuru süreci gerektirir. Bu işlemler tamamlandığında arsa ifrazlı arsa olarak adlandırılmaktadır. Peki ifraz ve ifrazlı arsa nedir?

Arazi ile arsa arasındaki fark nedir? Arazi ve arsa farkı nasıl anlaşılır?

Arsa ve arazi, taşınmaz ürünler arasında yer almaktadır. Taşınmaz ürünlerin alım satım işlemlerinde öne çıkan arsa ve arazi arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar, satım sürecinde bazı değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Peki arsa ve arazi arasındaki farklılıklar nelerdir?

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Arsa konusunda önemli bir konu olan sit alanı, çoğu gayrimenkul işlemlerinde merak edilmektedir. Arsanın sit alanı dahilinde olması, arsa sahiplerini ilgilendirmektedir. Peki sit alanı nedir, arsa sit alanı olduğunda ne olur? İşte buna benzer tüm merak edilen soruların yanıtları haberin devamında…

TOKİ İlk Evim Arsa projesi nedir? TOKİ İlk Evim Arsa kaç metrekare?

TOKİ İlk Evim Arsa projesi gündemde yer alıyor. Bu projeye dair detayları bilmeyenler, TOKİ İlk Evim Arsa projesi nedir? TOKİ İlk Evim Arsa kaç metrekare? sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar!

Arsa payı nedir? Arsa payı nasıl hesaplanır?

Arsa payı hesaplama, genellikle arsa sahipleri ile müteahhitler arasında gerçekleştirilen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda arsa payı hesaplaması, arsaların sahiplerinin başka mal sahipleri ile arasında da gerçekleşebilir.

Arsa hisse payı nedir? Arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!

Arsa hisse payı hesaplama konusu arasa sahipleri ve müteahhitleri ilgilendiren konular arasındadır. Peki arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte merak edilenler!

Nef arsa sistemi nedir? İşte detaylar!

Nef arsa projeleri gündemde yer alan konulardan biridir. Peki Nef arsa sistemi nedir? İşte detaylar!

gabari nedir arsa Haberi

gabari nedir arsa

Emsal ve gabari nedir, nasıl hesaplanır?

Emsal ve gabari terimleri inşaatına başlanacak yapıların boyutlarına ilişkin sınırlamalar veriyor. Buna göre emsal ve gabari nedir, nasıl hesaplanır diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Gabari nedir?

Gabari, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği olarak karşımıza çıkıyor. Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor. 


Arsada gabari nasıl hesaplanır?

Arsa gabari ölçüleri, arsa üzerinde yapılacak binanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor.


Emsal nedir?

Emsal, kat alanı kaysayısı (KAKS) olarak karşımıza çıkıyor. Emsal, yapılacak yapının kat alanı katsayısına ilişkin sınırlama getiriyor. Emsal hesabı arsa emsal değeri ve imar planı doğrultusunda yapılıyor.


Emsal hesaplama:

KAKS oranı: 1.5 

Arsa alanı: 1.500 metrekare

Toplam İnşaat alanı: 2.250 metrekare


Gabari hesaplama:

KAKS oranı: 1.5

Arsa alanı: 1.500 metrekare

Gabari: 2.250



KAKS hesabı nasıl yapılır?
Arsa emsal gabari nedir?
Gabari ölçüleri!
Gabari nedir?



Işıl Seren...