28 / 03 / 2024

gabari sınırlaması

gabari sınırlaması

Gabari kelimesi mimari alanda, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Peki, gabari nasıl belirlenir? İşte, gabarinin belirlenmesi..

Gabari ölçüleri!

Gabari kelimesi, trafik ve gayrimenkul gibi farklı alanlarda kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Peki arsada gabari nedir, gabari ölçüleri nasıl ve kim tarafından hesaplanır?

Kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması ev sahiplerine rota değiştirtti! Kadıköy'de 1+1 fiyatına Amerika'da 2 katlı ev!

Son dönemlerde emlak sektöründe yaşanan gelişmeler ev sahiplerine de rota değiştirtti. Yüzde 25 zam sınırlamasına takılmak istemeyen ev sahipleri yatırımlarını yurt dışında yapmaya başladı. 

Kiralara yüzde 25 sınırlaması milyonlarca ev sahibini mağdur etti! Bu uygulama ile kim, ne hedefledi?

Haziran 2022'de yürürlüğe giren kiralarda yüzde 25 sırını ile kira artış oranlarına sınırlama getirilmesi planlandı. Fakat bu uygulama milyonlarca ev sahibini mağdur etti. Peki bu uygulama ile kim, ne hedefledi?

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılırsa fiyatlar düşer!

Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları büyüttü. Peki sınırlama kalkarsa kira bedelleri düşer mi? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması uzamayacak!

Milyonlarca ev sahibi yüzde 25 zam sınırından şikayetçiyken, uygulama ile ilgili Bakan Tunç'tan bir son dakika açıklaması geldi. Peki kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması ne zaman bitecek? İşte ayrıntılar...

Tebernüş Kireçci: Kira artışlarında yüzde 25 sınırlaması kiracıların canını yakacak!

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen ''yüzde 25'' sınırı kiracıyı koruyor gibi görünse de bu işten en çok zararlı çıkan kiracılar olacak. İşte ayrıntılar...

Dikkat kira sözleşmesine bu maddeleri ekleyin! Dava açmadan önce de kira kontratında bunlara bakın!

Kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırlaması nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasındaki dava sayısı artıyor, mahkemeler uzadıkça uzuyor. Gayrimenkul Hukuku uzmanı Avukat M. Güray Küçük X sosyal medya hesabından dava açmadan önce kira sözleşmelerinde bakılması gereken detayları paylaştı.

Yüzde 25 sınırlaması konut piyasasını kilitledi! 3 yıl içinde kiralık ev kalmayacak!

Türkiye'de konut krizi giderek derinleşirken Avukat Belçin Acka Niran resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda en fazla 3 yıl içinde kiralayacak ev bulunamayacağını ya da ulaşılamayacak kadar pahalı olacağını ya da hiç olmayacağını söyledi.

Kredi kartlarına taksit sınırlaması mı geliyor? Vatandaş da taksitle satış yapan esnaf da isyan etti!

 Kredi kartı kullanımında geçen yıl patlama yaşanırken,  kredi kartı borcu ise rekor seviyeye ulaştı. Gazeteci Dr. Barış Esen, x sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “Kredi kartı taksitlerine sınırlama gelebilir” dedi. Hem vatandaş hem de esnaf Esen’i yorum yağmuruna tuttu.

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kalkacak mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar her geçen gün artarak devam ederken, kira zammını yüzde 25 ile sınırlandıran uygulamanın 2024’te sona erip ermeyeceği de merak konusu. İşte kira zammı sınırlamasında son karar nedir ve haberin detayları...

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılıyor!

Ekonomist Nedim Türkmen bugünkü köşesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in basına kapalı olarak yaptığı toplantıda, konut kiralarındaki yüzde 25 sınırlamasının kaldırılacağını söylediğini belirtti.

Kira zammı sınırlamasının kaldırılması Arjantinlileri sokağa döktü!

Arjantin'in yeni başkanı kemer sıkma programını duyurmuştu. Verilen detaylara göre Arjantin'de sokaklar karıştı. Yeni kararname kira zammı sınırlamasını da kaldırılırken ayrıca doğum izni gibi çalışan haklarına da saldırıyor.

Arjantin'de kira krizine Javier Milei çözümü: Zam sınırlamasını kaldırdı!

Arjantin'de üç haneli enflasyon rakamları kira krizine neden oldu. Yeni Başkan Milei, kira zamlarına ilişkin sınırlamayı kaldırdı. Bu kararın kira fiyatlarını daha da yükseltmesinden endişe ediliyor.

Milletvekilinden şaşırtan kira önerisi! Yüzde 25 zam sınırı genişliyor mu?

Konut kiralarında Temmuz 2024'e kadar geçerli olan yüzde 25 kira zammı sınırlamasının küçük esnaflar için uygulanıp uygulanmayacağı gündeme geldi. Peki küçük esnafa da yüzde 25 kira zammı sınırlaması gelecek mi? 

gabari sınırlaması Haberi

gabari sınırlaması

Gabari nasıl belirlenir?

Bir binanın, bölgenin imar dairesinin öngördüğü azami yüksekliğine gabari deniyor. Karayollarında uzunluk, genişlik ve yükseklik belirleyen ölçüler olarak da tanımlamak mümkün oluyor.


Gabari; binanın dış cephesi üzerinden kaldırımdan çatısına kadar belirtilen yükseklik boyutu olarak karşımıza çıkıyor.  Belediye tarafından bir binanın öngörülen azami yüksekliği deniliyor.  Gabari, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğünde, “Bir binanın, yöre imar dairesinin öngördüğü azami yüksekliği” olarak karşılık buluyor.


Gabari kısaca yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliğine deniyor. Buna göre gabari arsa üzerindeki yapıların yüksekliklerini belirliyor. Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor.


Gabariyi yapılacak binanın bağlı olduğu belediye belirliyor.  Arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak gabari izni veriliyor. Gabari H olarak gösteriliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat...