19 / 04 / 2024

geçit hakkı sahibi

geçit hakkı sahibi

Bir irtifak hakkı türü olarak en çok rastlanılan geçit hakkı nedir, yanıtı ve detayları haberimizde...

Ankara'ya tüp geçit projesi geliyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, bölgede hayata geçecek projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Tuna, Etimesgut'ta tüp geçit projesi hayata geçireceklerini söyledi.

İmar yönetmeliğinde geçit hakkı!

Geçit nedir? İmar yönetmeliğinde geçit hakkı kimlere tanınıyor? İşte Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yer alan hükümler..

Sivas Halfelik alt geçit projesine start verildi!

Sivasın her geçen gün artan trafik yoğunluğundan dolayı sürekli sorunlar yaşanan Halfelik Kavşağı için uygulamaya konulacak alt geçit projesinin inşaat çalışmaları başladı.

Antakya Kavaslı Alt Geçit projesinin startı verildi!

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ''Antakya trafiği ile şehir merkezinde ulaşıma yepyeni bir boyut getirecek ve aynı zamanda kaliteli, kalıcı bir çözüm sağlayacak olan Antakya Kavaslı Alt Geçit projesinin startını verdik''dedi.

Antakya Kavaslı Alt Geçit Projesi'nde son durum!

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) Ulaşım Daire Başkanlığı, Antakya Kavaslı Alt Geçit Projesi temel atma töreninin ardından çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

İzmit Tren Garı üst geçit çalışmaları başladı!

İzmit Tren Garı’nda bir süre önce başlanan üst geçit çalışmaları kaynak yetersizliğinden dolayı durdurulmuştu. TCDD Genel Müdürlüğüne gelen tepkiler üzerine üst geçitte çalışmalar yeniden başlatıldı.

Haliç Tüp Geçit Projesi Haliç'i temizleyecek!

Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi tamamlandığında 180 yıllık Unkapanı Köprüsü kaldırılacak ve daha temiz bir Haliç ortaya çıkacak. 900 metrelik sualtı köprüsünde üç şerit geliş, üç şerit gidiş olacak.

Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi 700 günde bitecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı planlanan Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi’nin ihale süreci bu ay içinde başlıyor. Tünelin, yer tesliminden sonra 700 günde tamamlanması planlanıyor.

İzmit Tren Garı üst geçit çalışmaları durduruldu mu?

İzmit Tren Garı’nda bir süre önce başlanan üst geçit çalışmaları durduruldu. TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada üst geçit çalışmalarının kaynak yetersizliğinden dolayı yarım kaldığı belirtildi.

Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit ihalesi yarın!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “ustalık eserim” diye nitelendirdiği Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi yarın ihaleye çıkıyor. 6 metro hattının ihaleleri de 2 ay içinde yapılacak.

Antakya-İskenderun yoluna üst geçit geliyor!

Hatay Büyükşehir Belediyesi'nce yapımı süren Antakya-İskenderun yolu 2. km'sindeki üst geçit tamamlanmak üzere. Üst geçidin çift asansörlü olduğu ve oldukça modern bir görüntü içerdiği gözleniyor.

Ankara Hurdacılar Kavşağı'na U dönüşü üst geçit köprüsü geliyor!

ANKARA Büyükşehir Belediyesi tarafından Çevre Yolu ve Anadolu Bulvarı'nın kesiştiği noktada bulunan Hurdacılar Sitesi Kavşağı'na yapılan ve yeni bir bağlantı noktası olan Hurdacılar Sitesi 'U' dönüş üst geçit köprüsü hızla ilerliyor.

Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit ihalesi 11 Temmuz'da!

Haliç – Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit İnşaatı ihalesi 11 Temmuz Pazartesi günü saat 10:00 'da gerçekleşecek.

geçit hakkı sahibi Haberi

geçit hakkı sahibi

Geçit hakkı nedir?

İrtifak hakkı, sahibine bu hakka konu olan gayrimenkulü kullanma, ondan faydalanma yetkisi veriyor. İrtifak Hakkı;  intifa hakkı/sükna hakkı, geçir hakkı, kaynak hakkı, elektrik-gaz-su yolu irtifakı, üst hakkı, diğer irtifaklar olmak üzere altı grupta inceleniyor.


Peki irtifak hakkının en çok rastlanan bir türü olan geçit hakkı nedir diye soruyorsanız, hemen yanıtlayalım.


Mürur hakkı olarak da bilinen geçit hakkı, bir başkasının arazisinden geçmek hakkına deniyor. Bu hak, irtifak hakkı olarak tapu siciline tescil olunuyor.


Bu hakkın arazi veya arsanın neresinden kullanılacağı (nereden geçileceği) bir haritaya (değişiklik beyannamesine) bağlanması gerekiyor. Dolayısıyla kadastro müdürlüğünde de teknik çalışma yapmayı gerektiriyor.


Geçit hakkı, bir şahıs veya taşınmaz lehine kurulabiliyor. Şahıs, gerçek kişi olabildiği gibi tüzel kişi de olabiliyor. 


Paylı mülkiyette bir paydaşın tek başına bu hakkı tesis etmesi...