25 / 04 / 2024

haksız Vergi iadesi

haksız Vergi iadesi

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Nurettin Bilici, bugünkü yazısında vergi sisteminde mülkiyet hakkı ihlalini değerlendirdi. İşte o haber...

'Günlük konut kiralamaya belge zorunluluğu haksız rekabeti önleyecek'! 1 Ocak 2024'te başlıyor!

Konutların tek seferde 100 günden kısa süreli turizm amaçlı kiralanmasına dair esaslar belirlendi. Böylece izin belgesi için e-Devlet üzerinden başvuru yapılacak. Söz konusu uygulamadaki belge zorunluluğunun haksız rekabeti önleyeceği bekleniyor.

Uzmanlar uyardı! ‘Sosyal medyadan alışveriş yaparken 10 kere düşünün!’

Sosyal medya hesapları vasıtasıyla yapılan alışverişlerde özellikle satın alınan ürünün iadesi ve alıcıya haksız bir şekilde yansıtılan kargo ücretleri vatandaşları mağdur ediyor. Bu konuda, uzmanlardan, “Sosyal medyadan alışveriş yaparken 10 kere düşünün” uyarısı geldi.

Perakende sektöründe tehlike çanları! Yerel zincirler isyanda: “Böyle giderse kepenk kapatacağız”

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, sektördeki tekelleşmeye dikkat çekerek acil önlem alınması çağrısında bulundu. Haksız rekabete karşı olduklarını söyleyen Düzgün, üç kuşaktır bu işi yapan yerel zincirlerin böyle giderse kepenk kapatmak zorunda kalacağını kaydetti.

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası geliyor. Söz konusu fahiş zamların önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekirse ceza uygulanacağını söylemişti.

Yellen: Çin, ABD'nin haksız ticaret endişelerini gideremedi!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'in ABD'nin gümrük vergilerinde artış uygulamasına neden olan haksız ticaret uygulamalarını ele almakta başarısız olduğunu ve ülkesinden Çin'e giden yatırımları kontrol etme şanslarının yüksek olduğunu söyledi.

Sigorta primi ödeyenlere müjde! Vergi indirimi alabilirsiniz!

Ücretli çalışanlar, kendileri ve aile fertleri için yaptırdıkları hayat sigortası ve sağlık sigortası primlerini ödediklerinde, vergi iadesi alma fırsatı yakalıyorlar. 

Kredi kartı kullananlara müjde! E-Devlet’ten başvurarak bu parayı alabileceksiniz!

Bir kredi kartı sahibinin yıllık kart aidatının iadesi için başlattığı hukuk mücadelesinde mahkeme yurttaşın haklı olduğuna karar verdi. Emsal nitelikteki karar için haksız yere alınan 189 liralık kart aidatının yurttaşa iade edilmesi kararlaştırıldı.

Özel okullara fahiş ücret ödeyen veliler dikkat! Fazla parayı böyle geri alacaksınız!

Çocuklarını özel okullarda okutan ailelerin çilesi bitmek bilmiyor. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zam oranı açıklanmamasına rağmen, fiyatları aşırı yükselten özel okullar, şimdi de haksız zamlar karşısında sesini yükselten aileleri hedef alıyor. Ancak her şeye rağmen, ödediğiniz fazla

Borçlanma yapan EYT'liye vergi iadesi olacak

EYT'de flaş gelişme yaşandı. EYT'liler borçlanma primlerinin bir kısmını vergi indirimi ile geri alabiliyor. İşte tüm detaylar...

Kiracılar dikkat! 6 ay kuralını kimse bilmiyor! Bunu yaparsanız ev sahipleri haklı çıkar! 

Ev sahipleri ve kiracılar son dönemde sık sık karşı karşıya geliyor. Her iki taraf da bazı durumlarda haklı bazı durumlarda haksız oluyor. Problemleri aralarında halledemeyen ev sahibi ile kiracılar mahkemelerin yolunu tutuyor. 

Gelire göre kredi faizi konut fiyatlarını artırır mı? Uzmanlar ne diyor?

Gelire göre konut kredisi faizi uygulamasını değerlendiren gayrimenkul sektörü uzmanları, konut talebinin canlanmasının fiyatları da yukarı çekeceğini belirtti. Uzmanlara göre gelir kıstası vergi mükellefi olmayan kesime haksız kazanç sağlayacak.

Bakanlık, haksız zamların ihbarı için numara paylaştı!

Ticaret Bakanlığı, vatandaşlara haksız zamların ihbarı için 'Alo 175 Çağrı Merkezi'ne başvurulabileceğini hatırlattı.

Çiftçi vergi iadesi ödemelerinde şok gelişme! Milyonların yüzü gülecek...

Başvuruları yaklaşık 2 ay önce sona eren çiftçilere gerçekleştirilecek olan vergi iadelerinde son durum araştırılıyor. Peki çiftçi vergi iadesi ödemelerinde son durum ne? Çiftçilere vergi iadesi ne zaman yapılacak?  İşte merak edilen tüm ayrıntılar...

haksız Vergi iadesi Haberi

haksız Vergi iadesi

Vergi idarelerinin, hukuka aykırı işlemleri nedeniyle ortaya çıkan zararı (ekonomik açıdan paranın fiyatı olarak tanımlanan) faiz ile telafi etmesi, hukuk devleti ilkesi gereğince bir zorunluluktur. Ayrıca Anayasa’nın 125. maddesinin son fıkrasında da idarenin, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla vergi idareleri de haksız olarak tahsil edilen vergileri mükellefe iade ederken faiz ödemek durumundadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de vergi idaresince haksız olarak tahsil edilen verginin sonrasında mükellefe faiz ödenmeksizin iade edilmesini mülkiyet hakkı ihlali olarak değerlendirmektedir.(1)


Artık bizim iç hukukumuzda da paranın Vergi İdaresi tarafından kullanılması neticesinde, para sahibinin parasından mahrum kaldığı süreyle orantılı olarak VUK m. 112/4 kapsamında faiz talep etmesi mülkiyet hakkının bir gereği olarak kabul edilmektedir. Ancak hâlâ, vergi mahkemelerinde mükellefl...