29 / 03 / 2024

Kira en fazla ne kadar artırılabilir

Kira en fazla ne kadar artırılabilir

Borçlar Kanunu madde 344 gereğince kiraya yapılacak zamlar ÜFE oranları doğrultusunda hesaplanıyor. Buna göre ev sahipleri istediği oranda kiracısına zam yapamıyor. Peki, kiraya ne kadar zam yapılır 2014?

Kira en fazla ne kadar artırılabilir?

Kira sözleşme süresi dolan kiracıların en çok merak ettikleri husus "Kiram ne kadar artacak?" sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira en fazla ne kadar artırılabilir? İşte yanıtı...

En fazla doların etkileneceği kriz başladı! Olağanüstü değer kaybı uyarısı

Bitcoin dahil kripto para piyasasının değeri 1,2 trilyon doların altına düştü. Kripto para birimleri ve hisse senetlerindeki olağanüstü değer kaybı en fazla doları etkileyecek. Bitcoin 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. İşte detaylar...

İkinci el alacaklar dikkat! En fazla bu kilometre aralığındaki araçlar satılıyor

İkinci el araç satışıyla ilgili veriler açıklandı. En fazla tercih edilen araçların kilometre aralığı 66 ile 90 bin kilometre arasında oldu.

Kiracılar dikkat! Bu ay kiraya en fazla ne kadar zam gelecek?

Milyonlarca kişi tarafından merak edilen enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Mart ayı kira artış oranları da açıklandı. Peki bu ay kiraya en fazla ne kadar zam gelecek?

2019 yılında en fazla vergi beyan eden mükellefler mecliste!

2019 yılı vergilendirme döneminde en fazla vergi beyan eden mükellefler meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Eylülde en fazla reel getiri dolarda oldu!

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde, eylülde en fazla reel getiri ABD dolarında sağlandı.

Pandemi döneminde konut en fazla Türkiye’de değerlendi!

Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal yaptığı açıklamada "Yılın ikinci çeyreğinde gayrimenkulün geçen yılın aynı dönemine göre en fazla değerlendiği ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

İstanbul’da Beykoz, Ankara’da Çubuk, İzmir’de Menderes en fazla değerlenen ilçeler oldu!

Endeksa verilerine göre; en çok konut satışı olan 3 büyük ilde ise, İstanbul’da yüzde 15, Ankara’da yüzde 17, İzmir’de ise yüzde 18 değer artışı yaşandı. Son bir yılda İstanbul’da Beykoz, Ankara’da Çubuk, İzmir’de ise Menderes en fazla değer kazanan ilçeler oldu.

Ağustosta en fazla reel getiri külçe altında oldu!

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde, ağustos ayında en fazla reel getiri külçe altından sağlandı.

İstanbul'da konut satış rekoru: En fazla Esenyurt'ta satıldı!

İstanbul’da Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışları yüzde 186 oranında arttı. En fazla satış da 3 bin 130 konutla Esenyurt’ta oldu.

Türk Yapı Malzemeleri Sektörü en fazla ihracatı ABD ve İsrail’e yaptı!

Türk Yapı Malzemeleri Sektörü Başkanı Serdar Urfalılar, en fazla ihracat yapılan ülkelerin ABD, İsrail, Almanya, Irak ve İngiltere olduğunu söyledi.

Antalya kira endeksi en fazla artan şehir oldu!

Endeksa ve Hürriyet Emlak işbirliğiyle hazırlanan 2020 1. çeyrek kira endeksi verilerine göre, 5 büyük şehir içerisinde kira endeksi en fazla artan şehir, Antalya olarak kaydedildi. Antalya'da kira endeksi bir önceki çeyreğe göre 9,38 puan arttı...

Ankara en fazla kiralık arama yapılan bölgelerden oldu!

Endeksa ve HurriyetEmlak işbirliğiyle 2020 yılı 1. çeyreğine ilişkin kira endeksini hazırladı. 2020 yılının 1. çeyreğinde kira endeksi bir önceki çeyreğe göre 1,82 puan arttı. 1. Çeyrekte en fazla kiralık arama yapılan bölgelerden biri de Ankara oldu.

Nisanda en fazla reel getiri külçe altında oldu!

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde, nisanda en fazla reel getiri külçe altından sağlandı.

Kira en fazla ne kadar artırılabilir Haberi

Kira en fazla ne kadar artırılabilir

Kiraya ne kadar zam yapılır 2014?

Borçlar Kanunu madde 344 gereğince kiraya yapılacak zamlar ÜFE oranları doğrultusunda hesaplanıyor. Buna göre ev sahipleri istediği oranda kiracısına zam yapamıyor.


Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. 


ÜFE yeni adıyla Yİ-ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor. 


Kiraya yapılacak zamlarda, ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Mart ayı itibarıyla sözleşme süresi dolan kira bedelinde yapılacak artışlarda yüzde 12.31 oranı dikkate alınacak.


Örnek hesaplama:

Sözleşme süresi Mart ayı itibarıyla dolan mesken kira bedelinin 900 TL olduğunu farz edelim. 

Kira bedeli: 900 TL

Zam oranı: % 12,31

Zam bedeli: 110,79...