23 / 04 / 2024

kira ilişkisi

kira ilişkisi

Kira ilişkilerinde kiracılar hangi haklara sahip oluyor? Kiracı ve ev sahibi ilişkisi Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. İşte kiracı hakları kanunu ve Türk Borçlar Kanunundaki esaslar...

Kısa süreli konut kiralama gayrimenkul krizini tetikledi!

İstanbul Planlama Ajansı’nın “Airbnb Yasası: Kısa süreli kiralamaların konut kriziyle ilişkisi” raporu dün yayımladı. Söz konusu rapora göre, son 2 senede İstanbul’da kayıtlı Airbnb sayısı 38 bine yükseldi.

Özelleştirme gelirleri yüksek olursa enflasyon düşük mü oluyor?

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, X sosyal medya hesabından özelleştirme geliri ve enflasyon ilişkisi ile ilgili bir paylaşımda bulundu. İşte Babuşcu'nun o paylaşımı ve gelen yorumlar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konut, kira ve otomobil fiyatlarına ilişkin duyanları hayrete düşerek açıklama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni'ndeki konuşmasında konut ve otomobil fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, araç fiyatlarında indirimlerin başladığını ve benzer durumun konut ve kira fiyatlarında da yaşanacağını söyledi.

Ev sahipleri soruyor! Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkaramaz?

Ev sahibi ve kiracılar belli bir kira sözleşmesine göre bir anlaşma yapar ve bir kiracı ev sahibi ilişkisi kurulur. Ancak ev sahibi, kiracısını evden çıkarmak isterse ne yapmalıdır. İşte bu durumlara dair merak edilenler!

Enflasyon, ev sahibi ile kiracıyı birbirine düşürdü ! Adalet Bakanlığı harekete geçti!

Son 1 yıl içinde enflasyonla birlikte 3-4 katına varan kira artışları meydana gelince ev sahipleri ve kiracılardan kaynaklı davalar çığ gibi büyüdü.  Adalet Bakanlığı’nın yeni yargı paketinde kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınıyor.

Ev sahibi 5 yıl sonra kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracı ve ev sahibi ilişkisi son zamanlarda artan kiralar yüzünden bozuldu. Bazı ev sahipleri zam talep ederken bazıları da yasal sınırı gözetiyor. Ev sahibi ile anlaşamayan kiracıların akıllarında bazı soru işaretleri var.

Kira sözleşmesi olmayan kiracı tahliye edilebilir mi? Hukuki kiracı evden giderse ne yapılmalı?

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, 1,5 yıldır evinde yaşayan ancak hukuki olarak aralarında kiracı ev sahibi ilişkisi bulunmayan kişinin tahliyesinin mümkün olup olmadığını soran okuyucusuna yanıt verdi. İşte dikkat çeken o yanıt...

Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?

Kiracının, kira ilişkisi kurulduktan sonra kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte boşaltılmayı taahhüt ettiği yazılı belgeye tahliye taahhüdü deniyor. Peki, tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır? İşte tüm merak edilenler...

Konut satış ve kira fiyatlarına ilişkin düzenleme talebi Meclis gündeminde!

Konut satış ve kira fiyatlarındaki artışa yönelik düzenleme yapılması talebine ilişkin soru önergesi verildi. İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Ukrayna krizi, Türk müteahhitleri etkileyebilir!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş küresel çapta 3. Dünya Savaşı korkusu yarattı. Hem Rusya hem de Ukrayna ile pek çok inşaat malzemesi ithalat ilişkisi bulunan Türkiye bu krizden nasıl etkilenecek? İşte ayrıntılar...

Bodrum'da konut dolandırıcılığı! 388 bin TL'si buhar oldu!

Bodrum'da konut almak isteyen vatandaşlar dolandırıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Konuyla ilişkisi tespit edilen 2 şüpheli tutuklandı.

Ayçiçek yağı fiyatları yeniden zamlanacak mı?

Rusya ve Ukrayna ile ekonomik ilişkisi bulunan Türkiye, buğday, mısır, arpa, ayçiçeği gibi hububat alımını bu ülkelerden ihraç ediyor. Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden ekonomik olarak nasıl etkilenecek? İşte detaylar...

Berlin'de kira ve konut fiyatlarına ilişkin referandum yapıldı!

Berlin’de dün kira ve konut fiyatlarıyla mücadeleye ilişkin referandum yapıldı. Referandumda seçmen kira fiyatlarındaki aşırı yükselişin engellenebilmesi için çok sayıda toplu konutun emlak şirketlerinden alınarak kamulaştırmasını oyladı. 

kira ilişkisi Haberi

kira ilişkisi

Kiracı hakları kanunu!

Kiracı hakları ve kira ilişkisi ile ilgili yasal hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında Dördüncü Bölümde yer alıyor. Bu hükümlere göre, ev sahibi kiracısını her istediği zaman çıkaramıyor.


Kiracısının tahliyesini isteyen ev sahibinin haklı sebeplere sahip olması gerekiyor. Örneğin bu eve ihtiyacı olması ya da kiracının kira borcunu ödememesi gibi..


Kiracının yönetimdeki hakları..

Kiracının yönetimdeki hakları ise, yalnız dilek ve temenni ile kısıtlı kalıyor. Kiracılar, apartman yönetimine seçilemiyor. Ancak, kat malikinin kendisine vekalet vermesi halinde, kiracının yönetimde söz söyleme hakkı bulunuyor.


Kiracının yasal hakları..

MADDE 299- Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.


B. Kira süresi

MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.


Kararlaştırılan...