19 / 04 / 2024

Kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur

Kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların kira bedelini zamanında ödememesi halinde mal sahibi temerrüt nedeniyle tahliye talep edebiliyor. Peki, kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur?

Kiracının hakları nedir? Kiracı hangi haklara sahip?

Kiracılar ve ev sahipleri hukuki olarak farklı haklara sahiptir. Bu haklar, kiracının mağdur olmaması için düzenlenmiştir. Dolayısıyla belirli durumlarda, kiracı bu hakları kullanma yetkisine sahiptir. Peki kiracının hakları nelerdir? İşte kiracının sahip olduğu haklar...

Kiracının ev sahibi değişince eve yaptığı masrafların durumu ne olur? Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir?

Kiracı sözleşmesi dahilinde bir evde otururken, ev sahibinin onayı ile evde birtakım değişiklikler yapabilir ve bu değişiklikler eve değer kattığı için ev sahibinden yaptığı masrafı talep edebilir. Peki, Kiracının ev sahibi değişince eve yaptığı masrafların durumu ne olur? Kiracılar hangi masrafları

Milyonlarca kiracının kirası düşecek!

20 milyon kiracının yüzünü güldürecek olan düzenleme Meclis'ten geçti. Kira artışlarında yüzde 27 olarak uygulanan tavan artış oranı yüzde 16'ya indi. Düzenlemenin kabul edilmesiyle beraber 1.000 liralık kirada 270 lira olan tavan artış oranı da 110 lira azalarak 160 TL'ye indi.

Nivo Ataköy'de 2 yıl kiracınız hazır!

Nivo Ataköy'de 2 yıl kiracınız hazır.. Dükkan ve mağazalarda kiracıyı hazır eden projede yüksek tavanlı cadde cepheli dükkanlar yer alıyor. 

Kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur?

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların kira bedelini zamanında ödememesi halinde mal sahibi temerrüt nedeniyle tahliye talep edebiliyor. Peki, kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur?

Kentsel dönüşüme giren binadaki kiracının tahliyesi nasıl sağlanır?

Posta Gazetesi'nin köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu "Kentsel dönüşüme giren binadaki kiracının tahliyesi nasıl sağlanır?'' sorunu yanıtladı. İşte o yazı...

Satılan dükkandaki kiracının hakları!

Gayrimenkul mevzuatına göre mal sahibi kiraya verdiği taşınmazını isterse daha sonra satabiliyor. Bu durum karşısında bazı hakları bulunuyor. Peki, satılan dükkandaki kiracının hakları nelerdir?

Temerrüt nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?

Taşınmaz mal kiralama süresince kiracılar, kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Kiracının kira bedelini ödememesi halinde tahliye davası açılabiliyor. Peki, temerrüt nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?

Kiracının aidattan sorumluluğu nedir?

Apartmanlarda bir konut dairesinin veya dükkanın kiracı tarafından kullanılması durumunda, sunulan günlük hizmetler için ödenmesi gereken aidat kimden alınır? Kiracının aidattan sorumluluğu nedir? İşte yanıtı..

Kentsel dönüşümde kiracının tahliyesi!

Kiracının binadan çıkmaya itiraz etme hakkı kesinlikle bulunmuyor. Kiracılar kontratlarının olduğunu söylese bile tahliyeyi engelleyemiyor. İşte, kentsel dönüşümde kiracının tahliyesi!

Kiracının ayıpların giderilmesine katlanma borcu!

Kiracı, kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı ayıpları kiraya verene gecikmeksizin bildirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bundan doğan zarardan sorumlu oluyor. Aynı zamanda kiracının ayıpların giderilmesine katlanması gerekiyor..

Temerrüt nedeniyle tahliye davası hangi mahkemede açılır?

Bazı kiracılar, kirasını ödeme konusunda ev sahibini zarara uğratabiliyor. Kirasını temerrüte uğratan kiracıya tahliye davası açılabiliyor. Peki, temerrüt nedeniyle tahliye davası hangi mahkemede açılır?

Temerrüt nedeniyle tahliye davası açma süresi!

Kira parasını ödenmeyen ev sahibi paranın ödenmesi için 30 gün içinde, kiracıya ihtarname çekebiliyor. Haklı 2 ihtardan sonra ev sahibi temerrüt nedeniyle tahliye davası açabiliyor. İşte, temerrüt nedeniyle tahliye davası açma süresi!

Kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur Haberi

Kiracının temerrüdü nedeniyle tahliyesi nasıl olur

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların kira bedelini zamanında ve eksiksiz ödemeleri gerekiyor. Aksi halde mal sahipleri kiracıdan tahliyesini isteme hakkına sahip oluyor.


Bu hak Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor. 


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor. Temerrüt nedeniyle tahliye ihtarı örneği aşağıda yer alıyor:


Temerrüt nedeniyle tahliye ihtarı örneği


İHTAR EDEN          :


MUHATAP              :


KONU             : Ödenmeyen kira...