23 / 04 / 2024

konut satışı değer artış kazancı vergisi

konut satışı değer artış kazancı vergisi

Mesken, arsa, arazi ve işyeri gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde satıcı, değer artış kazancı vergisi ödemek ile yükümlü olabiliyor. Peki, konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Konut satışında vergisel sorumluluk!

Gelir Vergisi Hukukuna göre, kanunda belirtilen bazı mal ve hakların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. İşte konut satışında vergisel sorumluluklar...

Yabancıya konut satışında zirve Alanya’nın! Konutların değeri 3 yılda yüzde 750 arttı!

Antalya’da yabancıya konut satışta Alanya zirveye oturdu. 2023 yılında sıfır 100 metrekare bir daire yaklaşık 5.000.000 lira ile 6.000.000 TL arasında satıldı. Böylece son 3 yıldaki değer artışı oranı yüzde 750 - 850 arasında değişiyor.

Yazlık bölgelerde konut satış değerleri yüzde 884 arttı!

Endeksa verilerine göre, konut satış değerlerinde İstanbul Şile son 3 yıldaki yüzde 884 artış ile zirveye yerleşti. Peki, diğer illerde sonuç ne oldu? İşte ayrıntılar...

Yazlık konut satış değerinde en çok artış yüzde 432 ile Datça'da!

Yapay zekâ ile gayrimenkul değerlemesi yapan Endeksa, 19 ilçenin pandemi dönemi konut satışlarında yaşanan değer değişimini inceledi. Son 3 senede konut satış değerinde en çok artış yüzde 432 ile Datça’da gerçekleşti. Konut metrekare satış fiyatı en yüksek ilçeler, ortalama 35 bin 696 TL ile Çeşme

Konut satış fiyatlarındaki yıllık değer artışı yüzde 116 oldu!

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksacom’un verilerine göre Türkiye'de Şubat ayı sonu itibarı ile konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 116 şeklinde açıklandı.

TL'deki değer kaybıyla yabancılara konut satışı yüzde 44 arttı!

TL, Dolar karşısında 1 senede yüzde 75 değer kaybetti. Dolarda yaşanan yükseliş ve TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesiyle yabancılara konut satışı yüzde 44 arttı.

Aydın konut fiyatları değer kazandı! 

Endeksa.com’un güncel verilerine göre Aydın’da konut fiyatları son 1 yılda %15.46 oranında değer kazandı. İl genelinde ortalama konut fiyatı 294.500 TL olarak belirlenirken, kiralık konutların birim kira değerinin 8.91 TL olduğu açıklandı.

2019’da en fazla konut satışı olan illerdeki değer değişimi açıklandı!

Endeksa, TÜİK‘in açıkladığı 2019 Mayıs ayı gayrimenkul verilerini değerlendirdi ve en çok konut satışı olan illerdeki değer değişimini açıkladı...

Türkiye konut sektörü değer değişimi raporu hazır!

Türkiye konut sektörü değer değişimi raporu 2017 4. çeyrek hazırlandı. Raporda konut satışları, konut fiyat endeksi , değer değişim analizleri yer alıyor..

Yabancıya konut satışı patladı!

Kampanyalar bitince konut satışları Ekim ayında yüzde 5.7 düştü ancak yabancıya satışta patlama var. Yabancıya satış yüzde 70.9 artarken en çok alımı, iç karışıklığın yaşandığı Suudiler yaptı.İşte sektör temsilcilerinden konut satışı değerlendirmesi...

İşte İstanbul'un konut değer haritası!

İstanbul Raylı Sistem ve Metrobüs Hatları Konut Değer Haritası açıklandı. REIDIN; hat üzerindeki durakların çevresinde bulunan konutların satış ve kira değerleri ile birlikte, amortisman süreleri ve yıllık brüt getiri oranlarını ortaya çıkardı.

Niğde'de Aralık'ta 638 konut satıldı!

TÜİK Nevşehir Bölge Müdürü Yunus Öz tarafından yapılan açıklamaya göre, Niğde'de Aralık ayı konut satışı 638 olup, ipotekli satış 186, diğer satış 452 adet olarak gerçekleştiğini söyledi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü bölgedeki konut projelerine değer katacak!

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Demir, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bölge ve yakın lokasyondaki konut projelerine değer katacağını öngörüyorum" dedi.

Niğde'de Haziran ayında 457 konut satıldı!

TÜİK Haziran 2016 ayı konut istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Haziran ayında Niğde'de 457 konut satışı gerçekleştirildi. Satışı yapılan konutların 139'u ipotekli satış, 318'i diğer satış yöntemiyle gerçekleşti.

konut satışı değer artış kazancı vergisi Haberi

konut satışı değer artış kazancı vergisi

Konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkulünü elden çıkaran mal sahipleri, bazı koşullar altında vergi yükümlüsü oluyor. Mesken, arsa, arazi ve işyeri gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde satıcı, değer artış kazancı vergisi ödemek ile yükümlü olabiliyor.


Söz konusu vergi, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren belli bir süre zarfı içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Değer artış kazancı vergisinde vergilendirilecek kazanca, "safi değer artışı" deniyor. 


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Söz konusu mal ve...