24 / 04 / 2024

kooperatiflerin tutmakla zorunlu olduğu defterler

kooperatiflerin tutmakla zorunlu olduğu defterler

Kooperatiflerde yevmiye defteri, kayda geçirilmesi icap eden işlemleri vesikalardan çıkararak tarih sırasıyla ve madde halinde tertipli olarak yazmaya mahsus defter olarak tanımlanıyor. İşte kooperatiflerde yevmiye defteri özellikleri...

Zorunlu deprem sigortası yaptırmak için gerekli evraklar!

Zorunlu deprem sigortası; depremden sonra insanların hayatlarına kaldığı yerden devam etmesi için depremin yarattığı maddi zararların karşılanması için yaptırılması zorunlu tutuluyor. Peki, zorunlu deprem sigortası yaptırmak için gerekli evraklar neler?

Apartmanda ısı pay ölçer zorunlu mu?

Isı pay ölçer, bulunulan ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlıyor. Mekanizma sayesinde aynı zamanda enerji tasarrufu sağlanıyor. Peki, apartmanda ısı pay ölçer zorunlu mu?

Konut kredisi sigortası zorunlu mu?

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası olmayan kimseler tarafından kullanılıyor. Konut kredisi kullanım sürecinde tüketiciye bazı sigortalar da yapılıyor. Peki, yapılan sigortalar nelerdir? Konut kredisi sigortası zorunlu mu

Kooperatiflerin KDV mükellefiyeti!

Kooperatiflerin KDV mükellefiyeti ile ilgili esaslar, 2014 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehber kapsamında açıklanıyor. Peki, yapı kooperatiflerin KDV mükellefiyeti var mıdır? İşte yanıtı..

Madenlerde yaşam odası zorunlu hale gelecek!

Madenciler Günü'nde onaylanan ILO sözleşmesine göre işçilere barınma ve oksijen imkânı tanıyan yaşam odaları zorunlu hale gelecek. İki çıkışın bulunacağı madenlerde işçiler gerekli gördüğünde inceleme talep edebilecek

Zorunlu deprem sigortası başvurusu nasıl yapılır?

Meydana gelebilecek depremlerin vereceği maddi zararların teminatı için yapılara DASK sigortasının yapılması gerekiyor. Peki, işyeri ve mesken gibi binalara zorunlu deprem sigortası başvurusu nasıl yapılır?

Konut kredisinde sigorta yapmak zorunlu mudur?

Konut sahibi olmak isteyen kimseler, bankaların uzun vadeli ve düşük faizli konut kredisi paketlerinden faydalanabiliyor. Konut kredisinin yanında bazı sigortalar yapılıyor. Peki, konut kredisinde sigorta yapmak zorunlu mudur?

Kapıcıya daire vermek zorunlu mu?

Anataşınmazın ortak yerlerini ve tesislerini temiz bulundurmak, demirbaşlarını, araç ve gereçlerini, düzenli, bakımlı ve işler şekilde tutmak gibi sorumlulukları bulunan kapıcıya daire vermek zorunlu mu?

Bina tamamlama sigortası hangi konut projelerinde zorunlu?

Maketten konut satış sözleşmelerinde satıcının konut satışına başlamadan önce, bazı teminatlar vermesi gerekiyor. Kanun gereğince bazı projelerde sigorta yapılması gerekiyor. Peki, bina tamamlama sigortası hangi konut projelerinde zorunlu?

ÇED raporu zorunlu mudur?

Kimi projelerin çevreye olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için birtakım çalışmalar yapılıyor. Peki, ÇED raporu zorunlu mudur? İşte ÇED raporu zorunlu olan projeler..

Madenciye zorunlu hayat sigortası mı geliyor?

Madenciye zorunlu hayat sigortası mı geliyor? Başbakan Ahmet Davutoğlu, İş Güvenliği Eylem Paketi ile maden işçilerine zorunlu hayat sigortası uygulaması getireceklerini söyledi. Bu açıklama sigorta sektöründe taşları yerinden oynattı

Apartmanda yangın tüpü zorunlu mu?

2007 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince bazı yapı ve inşaatlarda yangın tüpünün bulundurulması mecburi oluyor. Peki, apartmanda yangın tüpü zorunlu mu?

Konut kredisinde dask ve hayat sigortası zorunlu mu?

Mesken sahibi olmak isteyen ancak elinde yeterli nakit parası bulunmayan kimseler, bankaların konut kredisi paketlerinden yararlanabiliyor. Peki, konut kredisinde dask ve hayat sigortası zorunlu mu?

kooperatiflerin tutmakla zorunlu olduğu defterler Haberi

kooperatiflerin tutmakla zorunlu olduğu defterler

Kooperatiflerde yevmiye defteri!

Kooperatifler, Kooperatif Birlikleri, Kooperatif Merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifleri Birliği Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre kooperatiflerin tutmakla zorunlu olduğu defterler arasında yevmiye defteri de bulunuyor.


Yevmiye defteri kayda geçirilmesi icap eden işlemleri vesikalardan çıkararak tarih sırasıyla ve madde halinde tertipli olarak yazmaya mahsus defter olarak tanımlanıyor.


Yevmiye defteri ciltli ve sahifeleri müteselsil sıra numaralı oluyor. Vergi kanunlarına göre, müteharrik yapraklı yevmiye defterinin kullanılmasına müsaade olunduğu takdirde, vergi kanunlarına uygun olarak bu defterler de kullanılabiliyor.


Yevmiye defterinin en az aşağıdaki bilgileri taşıması gerekiyor:

- Madde sıra numarası,

-Tarih,

-Borçlu hesap,

-Alacaklı hesap,

-Meblağ (Yardımcı hesaplara taksim edilenlerin izahat sütununda gösterilmesi şarttır)

-Her kaydın dayandığı vesikaların nev' i, varsa tarih ve numarası.


Bu defter; borç, alacak, izahat, fiş numarası, yevmiye defteri, madde numarası, defteri kebir sahife numarası ve varsa...