20 / 04 / 2024

Mega projelerde neden Yap-İşlet-Devret modeli uygulanıyor

Mega projelerde neden Yap-İşlet-Devret modeli uygulanıyor

Evrensel Gazetesi yazarı Bülent Falakoğlu bugünkü yazısında hayata geçirilen yeni mega projeleri ele aldı. İşte Falakoğlu'nun o yazısı...

Türkiye’nin mega projeleri açılış için gün sayıyor! Bakan tek tek açıkladı: Hangi projelerde sona gelindi?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan mega projeler hakkında son dakika açıklaması geldi. Projeler hayata geçirildiğinde ulaşım üst sıralara taşınacak. 

Mega projelerde yerli malzeme kullanımı inşaat sektörüne olumlu yansıyor!

Yurt içinde mega projelerde yerli inşaat malzemesi kullanımı sektöre pozitif olarak yansıyor. Dünyanın önemli ihracatçılarından Türkiye, ‘yeni normal’de de global tedarikte rakiplerinden önde olmak için atağa geçiyor. 

Mega projelerde şirketlere yapılacak ödemeler ertelenecek!

Meclise sunulan Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında mega projelerde şirketlere yapılacak ödemeler ertelenecek.

Mega projelerde Doka'nın kalıp sistemi tercih ediliyor!

Doka Kalıp-İskele Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Ender Özatay, ''Osmangazi ve 1915 Çanakkale köprüleri ile Kuzey Marmara Otoyolu'ndaki İhsaniye ve Çayırköy köprülerinde Doka'nın kalıp sistemleri tercih edildi" dedi.

Mega projelerde yerli çelik hedefi!

Mega projeler, savunma sanayi, demir yolları ve nükleer santraller gibi stratejik alanlarda kullanılan çelik türlerinde yurt içi tedarik zincirinin geliştirilmesi sağlanacak.

Mega projelerin sözleşmeleri TL’ye dönecek mi?

Türk Parasını Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklikten sonra mega projelerde de TL'ye dönülüp dönülmeyeceği merak konusu oldu.

Mega projelerde yeni dönem başlıyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yeniden yapılandırılmasının ardından gözler, dünyaya örnek gösterilen mega projelere çevrildi.

Seçim sonrası sıra mega projelerde!

Türkiye, 2023 yılına beş kala gerçekleştirdiği cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile artık daha uzun soluklu hedefleri ortaya koyma aşamasına geldi.

Türkiye'nin dev projeleri hız kazandı!

Türkiye'nin proje stokunda birçok dev proje bulunuyor. Bunların bir kısmı tamamlanarak faaliyete geçerken, bir kısmında ise çalışmalar devam ediyor. İşte mega projelerde son durum...

Yabancıların gözü mega projelerde!

Dünyanın önde gelen gayrimenkul yatırımcıları ve grupları Dubai'de bir araya geldi. Yabancı yatırımcıların gözü kulağı 3. Havalimanı ve Çanakkale Köprüsü gibi mega projelerdeydi.

Mega projelerde hedef sıfır iş kazası!

Türkiye'de iş güvenliği ve sıfır iş kazası için düğmeye basıldı. İstanbul'da Yeni Havalimanı projesi ile hayata geçirilecek proje için imzalar havalimanı şantiyesinde atıldı.

Gayrimenkul sertifikası mega projelerde de kullanılacak!

Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası için 29-31 Mart’ta talep toplanacak. Küçük ve kurumsal yatırımcıların gayrimenkul sertifikasını beklediğini söyleyen TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, sertifikaların mega projelerde kullanılması için de çalıştıklarını söyledi.

Ergün Turan: Mega projelere de sertifika için çalışıyoruz!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, gayrimenkul sertifikalarının mega projelerde kullanılması için de çalıştıklarını dile getirdi.

Mega projelerde neden Yap-İşlet-Devret modeli uygulanıyor Haberi

Mega projelerde neden Yap-İşlet-Devret modeli uygulanıyor



Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu hizmete girdi. Hem de büyük açılış şöleniyle.

Temel atma töreni İstanbul’un fethinin yıl dönümüne denk getirilmişti. Açılışı da öyle oldu.


Açılış, tarihimize “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak geçen Büyük Taarruz’un 94. yıl dönümünde gerçekleştirildi. (Aynı zamanda Türklerin Anadolu’ya yerleşmesinin tarihi olan Malazgirt Zaferi’nin 945. yıl dönümünde. Öyle ya Osmanlısız olmazdı.


Büyük tarihi göndermelerle, büyüklüğüyle övünülen projeye ilişkin çok farklı yaklaşımlar var. Kimilerine göre proje büyük bir kalkınma hamlesi. Kimilerine göre ise ekonomik ve çevresel etkileri dikkate alındığında, felaket bir rant projesi.    


Acaba hangisi?


Yanıtı, her iki tarafın tezlerine de yer vererek, derinleştirici sorular eşliğinde bulmaya çalışalım.


SORU 1: ÇEVREYE İLİŞKİN İTİRAZLAR NELER?


İstanbul’un kalan son ormanına bir hançer gibi saplanan otoyol, yaşam hakkı savunucularına göre tam bir...