20 / 04 / 2024

teminat mektubu nedir

teminat mektubu nedir

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahipleri ile müteahhitler arasında yapılan anlaşmaya dayanarak hazırlanıyor. Sözleşmede bazı teminat yöntemleri bulunuyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu nedir?

Bakan Şimşek'ten yeni dönem açıklaması: O firmalar Türk Eximbank kredisi kullanabilecek!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamada, katma değerli ve yüksek teknolojili ihracat yapan firmaların teminat mektubu haricinde farklı teminatlarla da Eximbank kredisi kullanabileceği bilgisi verildi.

Türk müteahhitlerden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teminat mektubu çağrısı: Teminat mektupları doğrudan kabul görmeli!

TMB Başkanı M. Erdal Eren, Türk bankaları tarafından verilen teminat mektuplarının faaliyet gösterilen ülkelerde doğrudan kabul görmesi konusuna ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek talep etti. İşte ayrıntılar...

Deprem sigortasında teminat arttı! Zorunlu Deprem Sigortası nedir? Deprem sigorta teminatı ne kadar oldu?

Zorunlu deprem sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı 320 bin TL'den 640 bin TL'ye çıkarıldı.

Galerilere 30 milyon liraya kadar teminat şartı getiriliyor

Vergi ve fiyat istikrarı ile ilgili bir takım düzenlemeler içeren ikinci torba kanunla oto galerilerden kaynaklanacak vergi kaçak ve kaybının önüne geçilmesi için teminat mektubu alınması öngörülüyor

Kentsel dönüşümde teminat mektubu neden önemli?

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan düzenlemeler inşaat sektörüne ivme kazandırdı. Dönüşüm konusunda kat malikleri en çok müteahhidin inşaatı yapabilecek ekonomik gücü olup olmadığı konusunda endişe ediyor.

İnşaat sektöründe teminat mektubu limitleri düzenlenmeli!

Kamu ihale Kanunu hükümlerine göre inşaat firmaları herhangi bir ihaleye girebilmek için öncelikli olarak ihaleye girecekleri idareye girecekleri ihalenin yapım bedelinin yüzde 3’ünün karşılığı olmak üzere geçici teminat mektubu vermekle yükümlü. Peki yeni bir düzenleme yapılacak mı?

Türk müteahhitlerin teminat mektubu sıkıntısını Türk Eximbank çözecek!

Türk müteahhitlerin uzun süredir dile getirdiği "Eximbank teminat mektubu versin" talebi karşılık buldu. Müteahhitler taleplerini 10 başlık altında topladı. 

Yurdışında proje yapmak isteyen müteahhitlere müjde! 

Yurtdışında proje yapmak isteyen ama alacak riskini göze alamayan müteahhide Eximbamk'tan teminat mektubu ve kefalet sigortası desteği verilecek. 

İnşaat sektöründe tamamlama sigortası şartı!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, "Müteahhitlik belgesini bir standarda bağlayacağız. 'Teminat mektubu, ciro, iş bitirme belgeleri ve tamamlama sigortası' diye bir şey çıkaracağız'' diye konuştu.

Müteahhitlik belgesini standarda bağlayacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Demirtaş, "Müteahhitlik belgesini bir standarda bağlayacağız. 'Teminat mektubu, ciro, iş bitirme belgeleri ve tamamlama sigortası' diye bir şey çıkaracağız" dedi...

Neler bina tamamlama sigortası teminatı dışındadır?

Bina tamamlama sigortası, ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde yapılıyor. Peki bu sözleşmenin teminatı nedir? Neler bina tamamlama sigortası teminatı dışındadır?

Konut tamamlama sigortası için Hazine devrede!

Tamamlanmayan konutlarda vatandaşın mağdur edilmemesi için müteahhitlere ya konut tamamlama sigortası ya da banka teminat mektubu zorunluluğu getirilmişti. 

Türk Eximbank müteahhitler için teminat desteğine başlıyor!

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, 2018'den itibaren teminat mektubu konusunda adım atacaklarını söyledi.

teminat mektubu nedir Haberi

teminat mektubu nedir

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu nedir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahipleri ile müteahhitler arasında yapılan anlaşmaya dayanarak hazırlanıyor. Noter huzurunda imzalanması gereken bu sözleşmede taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.


Arsa üzerine inşa edilecek binanın yapısı, müteahhit firmanın finansal yapısı, projenin büyüklüğüne ve tarafların müzakeresine göre çeşitli teminat yöntemleri kullanılıyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde teminat çeşitlerinden sadece birine yer verilebileceği gibi birden fazla teminatın uygulanmasına da yer verilebiliyor.


Peki bu uygulamalardan biri olan kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat mektubu nedir? Teminat mektubu ne işe yarar?


Teminat mektubu; nşaat firmasının inşaat projesini yerine getirememesi halinde belirli bir tutarın bir banka tarafından kayıtsız şartsız ödeneceğinin taahhüt edilmesi olarak ifade ediliyor.


Teminat hakkındaki bilgilere sözleşmede de yer veriliyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde teminat maddesi örneği...