20 / 04 / 2024

Topkapı-Edirnekapı Surları

Topkapı-Edirnekapı Surları

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı olan İlber Ortaylı, bugünkü yazısında Osmanlı mirası olan Topkapı-Edirnekapı arasındaki surların son vaziyetini anlattı. İşte o haber...

Fatih Kara Surları Millet Bahçesi'nin ilk etabı tamamlandı!

İstanbul Fatih Belediye Başkanı M.Ergün Turan tarafından hayata geçirilen Kara Surları Millet Bahçesi Projesi’nin Topkapı-Mevlana Kapı arasındaki birinci etabı tamamlandı. 

Topkapı'daki tarihi surlar çöktü!

Topkapı'da bulunan tarihi surlarda çökme meydana geldi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi...

Topkapı Sarayı'nda tarihi surlar restore ediliyor!

İstanbul Topkapı Sarayı Sur-u Sultani restorasyon çalışması hızla devam ediyor.  Geç Helenistik, Roma ve Osmanlı izlerini taşıyan tarihi surların restorasyonunda çalışmalar sürüyor.  

Topkapı Sarayı'nın surları restore ediliyor!

Topkapı Sarayı’nın etrafındaki surlar restore ediliyor. Metruk haldeki surların restorasyonun 650 günde tamamlanması bekleniyor.

Osmanlı mimari Topkapı-Edirnekapı Surları korunmalı!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı olan İlber Ortaylı, bugünkü yazısında Osmanlı mirası olan Topkapı-Edirnekapı arasındaki surların son vaziyetini anlattı. İşte o haber...

Topkapı Surları'na çatı monte edildi!

Fatih Belediyesi'ne ait Topkapı Sosyal Tesisleri'nin yanındaki alan için yüzlerce yıllık tarihi surların üzerine dışarıdan da görülen bir çatı monte edildi.

Edirnekapı-Yedikule'deki surlar restore edilecek!

Edirnekapı-Yedikule arasındaki surlar için yıkım çanları çalıyor. Sosyal medyada tartışılan ve‘Yıkılması mı bekleniyor?’ denilerek tepkilere neden olan surlar için İBB, restorasyon projesi hazırladığını belirtti.

Topkapı Surları dökülüyor!

Dün Topkapı surlarından deyim yerindeyse ‘başımıza taş yağdı’. Yoldan geçen bir okul servisi kıl payı faciadan kurtuldu.

1941 yılında harap olan surlar yıktırılacak!

1941 yılında İstanbul Belediyesi, İstanbul'un harap olan tarihi surlarını yıktıracakmış. Tamirleri mümkün olmayan surların muhafazasında bir fayda görmeyen Belediye, yalnız Edirnekapı ve Yedikule surlarını muhafaza edecekmiş.

1994 yılında Topkapı'nın Hyde Park gibi düzenlenmesi istenmiş!

1994 yılında Topkapı'da tarihi surların yanındaki Anadolu ve Trakya Otogorları'nın Esenler'e taşınmasıyla boşalacak 44 bin metrekarelik arsanın, mafyaya kaptırılmadan ve rant kapısı olmadan yeşil alan yapılması istenmiş.

1973 yılında Edirnekapı Kavşağı'ndaki tarihi surların yıkımına başlanmış!

1973 yılında çevre yolunun geçeceği Edirnekapı Kavşağı'ndaki tarihi surların yıkımına başlanmış. Karayolları ekipleri kazma ve kürekle surları yıkmaya çalışırken, arkeoloji uzmanları ilgili makamlara müracaat ederek, yıkımın durdurulmasını istemişler.

1957 yılında Topkapı ve Edirnekapı surları tamir edilecekmiş!

1957 yılında İstanbul'un giriş kapılarındaki surların onarılmasına başlanmış. Topkapı surları 250 bin liraya, Edirnekapı surları ise 210 bin liraya ihaleye çıkarılacakmış. Edirnekapı'da ise büyük bir sur kapısı açılacakmış.

1930 yılında Belediye Sulukule'yi kaldırmayı düşünmüş!

Şehramaneti (belediye) Sulukule'yi kaldırmak düşüncesindeymiş. Sulukule'deki kulübeleri istimlak edip yıkma düşüncesi gerçekleşince Topkapı'dan Edirnekapı' ya kadar olan bölgedeki tarihi surların dibine katranlı yol yaptırılması düşüncesindeymiş.

Topkapı-Edirnekapı Surları Haberi

Topkapı-Edirnekapı Surları

Topkapı surlarının dışında Topkapı-Edirnekapı arasındaki, sur boyu devam edip giden en büyük mezarlıklarımızdandır. Özellikle tarihi kişilerin şahidelerinin ve kabirlerinin bulunduğu kesim Anadolu yakasındaki Karacaahmet ve Eyüp Sultan’dakiler gibi beton parmaklıklarla çevrilmiştir.


Bunun bir muhafaza olduğunu sanmayalım. Arkasına geçtiğiniz zaman, bir faciayla geçmişine, tarihteki önemli şahsiyetlerine, kısacası ölülerine saygı duymayan bir toplumla karşılaşacaksınız. Reenkarnasyona yani ölümden sonra ruhun bedenden çıkıp başka bedene girdiğine (tenasüh) inanan bazı dinlerde mezarlara saygı gösterilmez. Çünkü içine gömülen ceset de kirli olarak muamele görür. Ama semavi dinlerden olan Müslümanlık’ta reenkarnasyon inancına yer yoktur. Ölüye de saygı gösterilir. Vahhabilerin görüşü ve tavrı istisnaidir. 


Osmanlı mirası böyle mi korunmalı


TARİH KONUŞULUYOR MİRAS KORUNMUYOR


Bazı mezarlar tarihi, bilgi noksanlıklarımızı örtecek kadar önemli. Ünlü Mehmet Süreyya Bey Sicill-i Osmanî adlı biyografik eserini büyük...