24 / 04 / 2024

yapı ruhsatı düşüşü

yapı ruhsatı düşüşü

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, yapı ruhsatlarındaki düşüşün sektör adına sıkıntı olabileceğini açıkladı.

Yeni inşaatlarda frene basıldı: Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısı 1.4 milyondan 520 bine düştü!

TÜİK tarafından açıklanan daire bazında alınan ruhsat sayısı rakamlarında büyük bir düşüş yaşandı. Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısının 1.4 milyon adetlerden 520 bine kadar düştüğü belirlendi. Peki sektör nasıl hareketlenir?  

Yapı ruhsatı verilen konut sayısı yüzde 35 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Üçüncü Çeyrek, Temmuz–Eylül, 2023 yılına ilişkin Yapı İzin İstatistiklerini açıkladı. Bu kapsamda söz konusu dönemde yapı ruhsatı verilen konut sayısı yüzde 35 arttı.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı ilk çeyrekte yüzde 0,7 arttı! Kentsel dönüşümde ilk sırada Ümraniye var! 

TÜİK verilerine göre, yapı ruhsatı verilen bina sayısı ilk çeyrekte yüzde 0,7 arttı. İstanbul’da kentsel dönüşüm faaliyetleri hızlandırılırken, çalışmaların yoğunlaştığı bölgelerin başında Ümraniye bulunuyor. 

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,2 azaldı! TÜİK tek tek açıkladı! 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların daire sayısı yüzde 0,7 yükselirken, bina sayısı yüzde 9,2 ve yüzölçümü yüzde 2,1 geriledi. İşte ayrıntılar...

Türkiye genelinde 4 ayda yapı ruhsatı alan bina sayısı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak-şubat ve mart aylarını kapsayan yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 azaldı. Yapı ruhsatı verilen yapılan yüzölçümündeki gerileme de yüzde 21,8 oldu.

O rakamlar açıklandı! Yapı ruhsatı verilen bina ve daire sayısındaki düşüş şok etti!

Bu yılın ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yapı ruhsatı verilen daire sayısı yüzde 27,9, bina sayısı yüzde 22,5 oranında azalış gösterdi.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 59,5 arttı!

Resmi olarak açıklanan verilere göre, 2021 yılının ilk 9 aylık döneminde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 59,5 arttı...

2021'in ilk 3 ayında 32 bin 832 ev için yapı ruhsatı verildi!

2017'den sonra gerilemeye başlayan yapı ruhsatlarında 2020'de başlayan hareketlenme 2021'in ilk 3 ayında da devam etti. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, yapı ruhsatı rakamlarındaki yükselişleri değerlendirdi.

Taşınabilir evler arsaya yapı ruhsatı şartına son veriyor!

Pandemi döneminde karavan ve tiny house tarzı evlere talep artmasıyla sektör temsilcileri bu alanda üretim yapmayı hızlandırdı. Diğer yandan bu evlerin yapı ruhsatı istememesi vatandaşlar için daha cazip bir seçenek oldu.

Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı yüzde 73,7 arttı!

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, ocak-eylül 2020 döneminde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 73,7 arttı.

2020'nin ilk 6 ayında 212 bin 231 daire için yapı ruhsatı verildi!

Belediyeler tarafından 2019'da 122 bin 752 daire, 2020 yılının ilk 6 aylık döneminde de 212 bin 231 daire için yapı ruhsatı verildi.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 45,5 arttı!

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,5 artış gösterdi.

Yapı ruhsatını alamadı, Bodrum Belediye Başkanı ve diğer yetkililerden şikayetçi oldu!

Peksimet Mahallesi Kadıkalesi mevkisinde dubleks mesken tapulu 350 metrekare bağımsız bölüme yapı ruhsatı almak isteyen iş insanı Serdar Kayhan, başvurusuna olumsuz cevap aldı. Aynı ada ve parsel üzerinde 3 ayrı yapı ruhsatı düzenlendiğini belirleyen Kayhan, şikayetçi oldu...

yapı ruhsatı düşüşü Haberi

yapı ruhsatı düşüşü

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, yapı ruhsatlarında bir düşüş söz konusu olduğunu belirterek, "Yapı ruhsatı burada çok kritik. Yapı ruhsatı bizim için önemli bir endeks, orada bir gerileme var. O bizi birazcık sıkıntıya sokuyor" açıklamasını yaptı.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, "Bol miktarda yeni bina yapımına şahidiz ama çok ilginç, satılık emlak ilanlarının da aynı derecede yoğun. Ben bu kadar tabelaya ilk defa rastlıyorum." dedi.Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları toplantısında konuşan Erdoğan, gayrimenkul sektörüne ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme yaptı. 


Rusya krizinin aşılmasının hemen ardından Katar konusunda problemlerin çıktığını anlatan Erdoğan, "Rusya'yla krizi çözdük, bu sefer de nur topu gibi Katar krizi kucağımıza geldi. Katar bizim için önemli, bir sürü işimiz var gerek inşaat sektöründe gerekse...