24 / 04 / 2024

"Günde 30 kişi kendi elektriğini üretmek istiyor"


Enerji Bakanı Taner Yıldız, rüzgar ve güneş santrali kurarken en az yüzde 40 yerli malzeme kullananlara elektriği devlete satarken teşvik verileceği sözünü verdi



Halen taslak halinde bulunan ve arka arkaya eklenen maddeler ile adeta torba yasasına dönüşen Yenilebilir Enerji Yasa Tasarısı'nda yerli kaynağın yanı sıra "santralinde yerli türbin ve malzeme kullananlara" da "teşvik" verilmesi gündemde. Enerji Bakanı Taner Yıldız, gerek rüzgarda, gerekse güneşte en az yüzde 40 olmak üzere türbin, kanat kullananlara farklı sübvansiyonlar verilmesi konusunda bir maddenin taslağa eklendiğini açıkladı. Edinilen bilgiye göre oran yerli malı kullanımının miktarına göre örneğin rüzgarda 1 Euro cent'ten, 2 Euro cent'e kadar çıkabilecek.

Yerli üretim artacak

Konuyla ilgili görüştüğümüz ve söz konusu teşviklerin yerli malı türbin ya da güneş paneli kullananlardan elektiğin daha yüksek bedelden alınması şeklinde olacağını söyleyen Elektrik Üreticileri Derneği Müdürü Obahan Obaoğlu,"Örneğin rüzgar santrali kurarak elektrik üretene 8 Euro cent verilmesi gündemde. Ama bu sırada yerli türbin kullanılıyorsa yüzde 40 oranında bu rakam 9 Euro cent'e kadar çıkacak" dedi. Birçok yerli ve yabancı yatırımcının rüzgar ve güneş santralleri için gerekli olan panel ve türbinleri Türkiye'de üretmek üzere harekete geçeceği konuşuluyor.

Günde 30 kişi elektriğini üretmek istiyor

Fuarda hazır bulunan ve 500 kilovata kadar yerli türbin üretimi yapan  Ankara  merkezli Soyut Enerji'nin sahiplerinden Ali Çolak son dönemde özellikle küçük ölçekli rüzgar türbinlerine büyük ilgi olduğunun altını çizdi. Çolak, bin 650 kilovatlık türbinler de üretmeye başladıklarını anlatarak,"Küçük türbinler için günde 30'a yakın kişi arıyor. Almanlar'ın da yardımı ile bin 650 kilovat saatlik türbinler üreteceğiz. 12 mw'lik türbin için Yavuz Enerji ile anlaştık. Biz yabancılardan yüzde 30 daha ucuz fiyat teklifi veriyoruz" dedi.

Gazete Habertürk


Geri Dön