20 / 04 / 2024

Güneş enerjisine 1.2 milyar euroluk yatırım yapılacak!

Güneş enerjisine 1.2 milyar euroluk yatırım yapılacak!

Uzun zamandır yatırımcının sırada beklediği yabancıların büyük ilgi gösterdiği güneş enerjisinde 1.2 milyar euroluk yatırıma start verilecek. İlk adım Elazığ ve Erzurum'da atılıyor...



Yabancıların büyük ilgi gösterdiği güneş enerjisinde 1.2 milyar euroluk yatırıma start verilecek. İlk adım Elazığ ve Erzurum'da atılıyor.


Uzun zamandır yatırımcının sırada beklediği 1.2 milyar euroluk güneş enerjisi yatırımları için geri sayım başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Enerji Bakanlığı başvuruları inceliyor. Elazığ ve Erzurum bölgeleri için mayısta ihaleye çıkılacak. Üreteceği elektrik için devlete en çok para vermeyi taahhüt eden şirketler, güneş enerjisinden elektrik üretmeye başlayacak. Böylece güneş enerjisinden yerli elektrik üretimine de başlanmış olacak. 


15 MİLYAR EUROLUK TALEP 

Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda Türkiye'de 600 megavatlık güneş enerjisi yatırımlar için alanlar belirlemişti. Bu kapasite için 496 şirket 15 milyar euroyu bulacak 7 bin 863 megavatlık yatırım talebinde bulunmuştu. Ancak Türkiye Elektrik İletim A.Ş. ilk etapta sadece 600 megavatın devlet teşviki kapsamında yatırıma başlamasına onay vermişti. Bu kapsamda alınan başvurulardan uygun bulunan 258 proje onaylanarak Enerji Bakanlığı'na gönderildi. İlk ihalelerin ardından yıl sonuna kadar Türkiye'de güneş enerjisinde tüm yatırım sürecinin tamamlanması bekleniyor. Yetkililer, güneş enerjisi teknolojilerinin hızla ilerlediğini belirterek, "Güneş enerjisi üretmenin maliyeti hızla düşüyor. Bu nedenle bakanlık belli bir kota koydu. Bu yatırımların ardından daha büyük ikinci yatırımlar gündeme gelecek" dedi. 


Mehmet Nayır/Sabah Gazetesi 




Geri Dön