29 / 03 / 2024

Güney Akım boru hattı, Nabucco 'ya rakip olacak!

Güney Akım boru hattı, Nabucco 'ya rakip olacak!

Rus Gazprom ve üç Avrupalı şirketle varılan anlaşma uyarınca Karadeniz 'in altından Avrupa 'nın doğusuna ulaşacak olan Güney Akım boru hattı, Nabucco 'ya rakip olacak



Rus doğalgazının deniz altından Avrupa 'ya ulaşmasını sağlayacak yeni bir boru hattı için anlaşma imzalandı. Rus enerji devi Gazprom ile Avrupalı üç firma arasında varılan anlaşma uyarınca inşa edilecek olan Güney Akım hattı, Ukrayna 'yı devre dışı bırakarak, Karadeniz 'in altından Avrupa 'nın doğusuna ulaşacak. İnşaata 2012 'de başlanması, ilk doğalgaz naklinin 2015 'te gerçekleşmesi ve yalnızca su altında kalan kısmının inşaatının 10 milyar dolara mal olması bekleniyor. İnşa edilecek boru hattının, Avrupa Birliği 'nin desteklemekte olduğu, Türkiye 'den geçerek Kafkaslar ve Ortadoğu ile Avrupa 'nın doğusunu birbirine bağlayan Nabucco hattına rakip olması bekleniyor. Güney Akım hattının inşası için Gazprom ile anlaşan enerji şirketleri Fransız EdF, İtalyan Eni ve Alman Wintershall oldu. Rus ortak, proje hisselerinin yüzde 50 'sine sahip olacak, diğer üç şirket ise diğer yarıyı paylaşacak.

Talepte yüzde 40 artış

Boru hattının ilk ayağının Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya, Avusturya ve İtalya 'ya doğal gaz sağlaması planlanıyor. Güney Akım hattının ikinci ayağının ise Türkiye, Yunanistan, Makedonya ve Hırvatistan 'ın doğalgaz taleplerine karşılık vermesi öngörülüyor. Güney Akım projesinin ortaklarından Alman Wintershall 'dan Rainer Seele, Asya ülkelerinin doğal kaynakları için süren küresel rekabet kapsamında Güney Akım 'ın da diğer boru hatları gibi Avrupa ekonomisi için hayati olan enerji kaynaklarına ulaşım sağlamayı hedeflediğini söyledi.
Taraf


Geri Dön