29 / 03 / 2024

Güneydoğu Anadolu'daki oteller kapanma noktasında!

Güneydoğu Anadolu'daki oteller kapanma noktasında!

Çözüm Süreci ile turizmde bölgenin adeta parlayan yıldızı haline gelen Mardin'de, terör örgütü PKK'nın yol kesme, hendek kazma, yola patlayıcı yerleştirme eylemlerinin turizme vurduğu darbe sonucu oteller kapasitelerini düşürdü



Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ortamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yerli ve yabancı turistlerin gözde turizm mekanı haline gelen Mardin'de, terör örgütü PKK'nın eylemleri otellerin kapasitesini düşürmesine neden oldu.


Turizme yönelik yatırımların arttığı, turist sayısında hedef büyüten kentte PKK'nın yol kesme, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme gibi eylemleri turizmdeki gelişmeyi sekteye uğrattı.


Tur ve rezervasyonların birbiri ardına iptal edildiği, turizm yatırımlarının durma noktasına geldiği Mardin'de, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının da yarıya düşmesi sonucu oteller küçülmeye gitti.


Kentteki 20'yi aşkın otelde 3 ayda yaklaşık 450 personel işten çıkarıldı.


- "Birçok otel kapanma aşamasına geldi"


Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, son yaşanan olayların Mardin turizmini ciddi manada etkilediğini söyledi.


Güngör, Çözüm Süreci'nde yapılan anketlerin Türkiye'deki her 10 kişiden 7'sinin Mardin'e gelmek istediğini gösterdiğini, sektörde artan bu talebe yönelik hazırlıklar ve yatırımlar yapılırken bölgede yaşanan olaylar nedeniyle kente gelen turistlerin yarı yarıya düştüğünü belirtti.


Sezonun en yoğun turist ağırladıkları aylarda olunmasına rağmen çok ciddi boyutta rezervasyonların ardı ardına iptal edildiğine dikkati çeken Güngör, 2016 yılına ilişkin rezervasyonlarda dahi iptallerin yaşandığını aktardı.


Güngör, yapım aşamasındaki otel inşaatlarının durduğunu, birçok otelin de kapanma noktasına geldiğini dile getirerek, şöyle dedi:


"Birçok otel kapanma aşamasına geldi. Tamamlanma aşamasındaki 3 otelimizde inşaat durdu. Açılışı planlanırken olaylar nedeniyle yapımı durduruldu. Mardin'de şu anda turizme yönelik ticari anlamda herhangi bir kıpırdama yok. Kentte 6 bin 500 yatak kapasitemiz var. Eylül ayında bunu 8 bin 500'e çıkarmayı planlıyorduk. Ancak olmadı. Sektördeki büyük markaların ilimize yatırımı söz konusuydu ama onlar da yatırımlarını durdurma noktasına geldiler."


- 450 personel işsiz kaldı"


Güngör, kapanma noktasına gelen çok sayıda otelin küçülmeye gittiğini ve çalışanlarını işten çıkarmaya başladığını anlatarak, turizm sektörünün istihdam için Mardin'de önemine değindi.


Son 3 ayda 450 personelin işten çıkarıldığına, bunun Mardin için yüksek bir rakam olduğunu vurgulayan Güngör, "Otellerin küçülmeye gitmesi sonucu Mardin'de ciddi sayıda işsiz gencimiz oluştu. Çünkü turizm istihdam için ciddi bir potansiyeldi" diye konuştu.


Güngör, temennilerinin bir an önce bölgede huzur ve güvenliğin sağlanması olduğunu sözlerine ekledi.


- "Bazı öğrenciler olaylar nedeniyle gitmek zorunda kaldı"


Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nda araştırma görevlisi ve tur rehberi Tuğba Arık Yüksel de bölgedeki olayların turizme ciddi düzeyde zarar verdiğini aktardı.


Yüksel, kentte şu anda tur düzenlenemediğini, kapanma noktasına gelen otellerde her geçen gün işçi çıkarıldığı bilgisini aldıklarını ifade ederek, "Yüksekokulumuza bu dönem çok fazla öğrenci gelmedi. Kayıt yaptırmaya hak kazanan bazı öğrenciler olaylar nedeniyle gitmek zorunda kaldı. Olaylardan öğrenciler de etkilendi" şeklinde konuştu.


Turizm şirketi sahibi İsmail Sancar ise kentte son 10 yıldır sektörde faaliyet yürüttüklerini söyledi.


Turların iptal edilmesi nedeniyle turizmde yaşanan durgunluğun esnafa da olumsuz yansıdığını belirten Sancar, turizmciler olarak sıkıntılı günler geçirdiklerini vurguladı.


Sancar, turizme darbe vuran olayların şoförden, rehbere, araç kiralanan şirketlerden lokantalara kadar pek çok sektörü zarara uğrattığını dile getirerek, "Dolaylı olarak istihdam sağladığımız bütün sektörler son gelişmelerden etkilendi. Böyle devam ederse artık dayanacak gücümüz kalmaz, kepenk kapatmak zorunda kalabiliriz" ifadelerini kullandı.


- Otel işletmecileri tedirgin


Hilton Garden Inn Mardin Oteli Genel Müdürü Cihangir Kılıkçı, 7 Haziran seçimlerinin ardından yaşanan olaylar nedeniyle kente gelen turist sayısında ciddi düşüş meydana geldiğini söyledi.


Özellikle eylül ve ekim ayında gerçekleştirilecek kültür turlarının tamamında iptallerin olduğunu dile getiren Kılıkçı, "Geçen sene iyi bir sezon geçirmiştik. Bu yıl da sezona iyi başlamıştık. Güneydoğu'da olayların artmasıyla beraber bölgede iptal edilen rezervasyonlar ve turlar bize de yansımış oldu. Şu anda rezervasyon yapan müşterilerimizin hiçbirinden geleceklerine dair teyit alamadık. Bu yıl kentte en az 8 butik otel açıldı ancak bu otellerin boş kalması personellerinin işten çıkarılması, esnafın da işten çıkarılması anlamına geliyor. Bu yaşananlar Mardin ekonomisine büyük zarar veriyor."


Artuklu Kervansaray Oteli Genel Müdürü Aytaç Salatan da kentte 11 yıldır hizmet verdiklerini ancak en kötü yıllardan birini yaşadıklarını söyledi.


Son 4 yılda büyük ivme yakalanan turizmin son olaylar nedeniyle sekteye uğramasının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Salatan, son 3 yıldır Mardin'in turizmde çok iyiye gittiğini, bazı otellerde yer bulunamadığını şimdi ise tam tersi bir durumla karşı karşıya olunduğunu aktardı.


Salatan, en büyük beklentilerinin huzur ve barış olduğunu belirterek, "İnsanlar gönül rahatlığıyla bölgemize gelmeye başlamış, bölgenin olumsuz imajı silinmişti. Bölgeye yönelik ciddi bir güven kazanılmışken yeniden aynı sıkıntıların yaşanmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.



Akşam 


Geri Dön