19 / 04 / 2024

Güneydoğu turizm yatırımları ile dikkat çekiyor!

Güneydoğu turizm yatırımları ile dikkat çekiyor!

Verilen teşviklerle ekonomisi canlanan Doğu ve Güneydoğu'da turizm yatırımları dikkat çekiyor. Medeniyetlerin beşiği olan şehirlere ziyaretçi sayısı 8 yılda 6'ya katlandı. Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Deliktay, 'Doğu'da açılan oteller, sanayi yatı



Verilen teşviklerle ekonomisi canlanan Doğu ve Güneydoğu'da turizm yatırımları dikkat çekiyor. Medeniyetlerin beşiği olan şehirlere ziyaretçi sayısı 8 yılda 6'ya katlandı. Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Deliktay, 'Doğu'da açılan oteller, sanayi yatırımlarını tetikliyor.' derken, Erdoba Elegance Otel'in sahibi Müfit Gözü sanayi yatırımı tohumlarının, bu tesislerde atıldığını söyledi.


Türkiye'nin Doğu'sunda turizm çağ değiştiriyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya giden turist sayısı son 8 yılda 6 kattan fazla arttı. Bu yükseliş sebebiyle Doğu'da otel inşa çalışmaları da hız kazandı. Daha yeni 5 yıldızlı Erdoba Elegance Otel'in açılışını gerçekleştirilen Mardin'de, eylülde Hilton Oteli'nin açılışı yapılacak. şžehirde 4 otel de inşa halinde. Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Deliktay'a göre Doğu'da açılan oteller sanayi yatırımlarını tetikliyor: 'çünkü Mardin'de 5 yıldızlı oteller, ardından yeni işyerleri, fabrikalar böyle kuruldu. Böyle kuruluyor.' Erdoba Elegance Otel'in sahibi Müfit Gözü de oteller inşa ederek sanayi yatırımlarının bir ayağını yerine getirdiklerine işaret ederek, 'çünkü şehir geliştikçe fuarlara, kongrelere, konferanslara ev sahipliği yapıyor. Sanayi yatırımlarının tohumları da bu toplantılarda atılıyor.' diyor.

Mardin'de bir gecede 3 bin 200 kişi konaklayabiliyor. 2012 sonunda bu rakam 4 bin 500'e çıkacak. Turizm Müdürü Deliktay, otellerdeki sürekli tüketimin etkisiyle şehirde tarımın geliştiğine dikkat çekiyor. şžehirde artan turist sebebiyle havalimanı 6 aylığına kapatıldı. Yapılacak genişletme çalışmasıyla havalimanına günde 4 uçak inebilecek. 630 yatak kapasitesi bulunan Elazığ'da da 1.045 yatak inşa halinde. şžehrin Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, bölgelerinde gelişen kültür turizminin meyvesini yemeye başladıklarını söylüyor. Van Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, şehirlerinde sanayi yatırımı bulunmadığını ama turizm sektöründe patlama yaşandığını ifade ediyor. 2006'da 280 bin olan turist sayısının 2010'da 736 bine çıktığına dikkat çeken Aktuğ, 'Turizmden elde edilen gelirler yatırıma dönüşmeyecek de ne olacak' diye soruyor. 9 otel sahibi Van, üç hafta içinde 5 yıldızlı Eskart Otel'i açmaya hazırlanıyor. şžehirdeki diğer 5 yıldızlı Elite World Otel ise gelecek yıl müşteri ağırlayacak. 5 yıldızlı bir otel inşası da Erzurum'da. şžehrin Kültür ve Turizm Müdürü Fikri Öztürk, 'Turizm yatırımları inşaatla başlar, otellerle devam eder. Turizm çeşitlenince de yatırımlar çeşitlenir.' diyor. 4 yılda turist sayısını 6 kat artıran Kars'ın Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay da aynı düşüncede: 'Doğu'da başka türlü işadamlarını yatırıma sevk etmenin cezbedici yolu yok.' Ülkenin daha çok Doğu'sunda bulunan müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 8 yıl önce 7,5 milyon iken, 2010'da 3,5 kat artarak 25 milyon 854 bine ulaştı. Bu ziyaretlerden elde edilen gelir ise 2002'ye göre 6,5 kat artarak 26 milyon liradan 171 milyon liraya çıktı. Tunceli Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, bu gelişen pastadan pay almak için harekete geçtiklerini söylüyor. şžehirlerinde henüz 4 yıldızlı bir otel açtıklarını belirten Ulaşoğlu, 'Bir de termal otelimiz oldu. Restorasyonu devam eden Pertek Kalesi gibi gelişmeler de şehrimize olan algıyı değiştirecek.' diyor. Türkiye'de 9 yıl önce 93 olan özel müze sayısı da Haziran 2011 itibarıyla 151'e ulaşmış durumda. Bakanlık 26 müzenin açılma çalışmalarının da sürdüğünü açıkladı. Ören yeri sayısı ise 130.


Tarsus'tan Mardin'e 'kültür yolu' yapılacak

Türkiye Turizm Stratejisi'nde (2023) kültür turizmini geliştirmek için Tarsus'tan başlayıp Hatay, Gaziantep, şžanlıurfa ve Mardin yörelerini kapsayan bir inanç turizmi koridoru öngörülmüş durumda. Bu koridor üzerinde Tarsus'tan Mardin'e kadar uzanan bölünmüş yol yapımının kültür aksını güçlendireceği, şžanlıurfa'ya kadar ulaşan demiryolu bağlantısının Mardin'e, oradan bir koldan Diyarbakır'a, diğer bir koldan ise Siirt'te bağlanması ile hareketliliğin iyice pekiştirileceği belirtiliyor. Hz. Nuh Peygamberin gemisinin oturduğu Ağrı Dağı, üç semavi dinin kaynağı kabul edilen Hz. İbrahim Peygamber'in doğduğu mağara ve yaşadığı Urfa üç büyük din için de kutsal sayılıyor. Roma, Bizans, Osmanlı imparatorlukları ve İslam, Hıristiyanlık ve Musevilik Anadolu'da önemli izler bıraktı. Keza Anadolu, Paleolitik çağlardan itibaren insan uygarlıklarının izleriyle dolu. Efes, Troya, Perge, Afrodisias gibi antik çağ kentleri de ülkemizde. Hz. Muhammed'in kişisel eşyalarından oluşan kutsal emanetler, Tarsus'taki St. Pierre Kilisesi, Hz. İbrahim ve Hz. Eyüp peygamberlerin yaşadığı Urfa, Mevlevilik ve sufilik şehri Konya, Türkiye'nin potansiyelini gözler önüne seriyor.

330 milyon turist kültür için geziyor

Turizmciler, kültür turizminin diğer alanlardaki yatırımları tetiklediği görüşünde. çünkü kültür turizmi için gelen turist, diğerlerine göre günde 62 dolar, her ziyarette 200 dolar daha fazla harcama yapıyor. Dünyada 330 milyon kişi kültür turizmi için hareket ediyor. Yaklaşık 18 milyar dolarlık ekonomi anlamına gelen bu hareketlilik uzmanlara göre katlanarak büyüyecek. Dünyada kültür turizmine katılan 330 milyon kişinin yüzde 65'i ailesiyle, yüzde 12'si gruplar halinde, yüzde 12'si arkadaşıyla, yüzde 11'i yalnız seyahate çıkıyor. Kültür turizmi amacıyla seyahat eden turistlerin yüzde 94'ünün yaş ortalaması 30'un üzerinde. 20 yaşın altındakilerin oranı yüzde 0,4.
Zaman


Geri Dön