19 / 04 / 2024

Güneydoğu 17 milyar TL'ye yenilenecek!

Güneydoğu 17 milyar TL'ye yenilenecek!

Devlet Güneydoğu’da terörün zarar verdiği mülklerin yeniden inşa sürecini hızlandırdı. Sur’un ardından Silopi, Cizre ve İdil’de alt yapı, tarihi eserlerin onarımı, bina inşaatı gibi harcamalar için toplamda 17 milyar TL’lik maliyet hesaplandı.



Doğu’da terörden dolayı yaşanan yıkımları onarmak için devlet büyük çaba sarf ediyor. Edinilen bilgilere göre görüşmelerde yıkılmış konutların yeniden yapılmasının yanı sıra hasarlı binalar için bölge halkıyla da uzlaşılıyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Silopi’de 236 konutun inşaatına başladı. Silopi’de 666 yıkık, 5 bin civarında da az hasarlı konut tespiti yapıldı. Silopi’de açılan ofislerde görüşmeler sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda İdil ve Cizre’de de evi yıkılan ve hasar görenlerle görüşmelere başlanıldığı öğrenildi. İdil’de 750 Cizre’de ise 2 bin 700 yıkılmış konut bulunuyor.


SUR’UN MALİYETİ 7.5 MİLYAR TL


Çevre  Bakanlığı’nın özel ekibi yerinde görüşme gerçekleştirerek taraflarla uzlaşmaya çalışıyor. Evi yeniden yapılacak olanlara 600 Türk Lirası kira desteği verilecek. Bu ilçelerde evi yıkılanlara Mardin, Şanlıurfa gibi diğer şehirlerden indirimli olarak ev alabileceklerine yönelik teklif de yapılıyor. Derik ve Nusaybin gibi ilçelerle birlikte terörün hasarı için ayrılan kaynak miktarı artacak. Ekonomi yönetimi alt yapı, tarihi eserlerin onarımı, bina inşaatı gibi harcamalar için toplamda 17 milyar Türk Lirası bir maliyet hesapladı. Sadece Diyarbakır Sur için 7-7.5 milyar liralık bir maliyet ortaya çıkıyor. Öte yandan Cizre’ye 4 milyar TL, Nusaybin’e 3 milyar lira, İdil, Derik ve Silopi ilçelerine toplamda 2-2.5 milyar liralık yatırım planlanıyor.


CİZRE’DE 20 BİN TAŞINMAZ İNCELENDİ


Cizre'ye yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. ilçenin tamamında hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak sisteme aktardı. Cizre’de 20 bin 161 yapı (konut+işyeri) incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda 2 bin 700 ağır hasarlı bina tespit edildi. Kalkınma Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre Cizre’nin yeniden inşası için 3-4 milyar liralık bir maliyet ortaya çıkıyor.


1.000 TL’LİK DESTEK VAR


Terörden temizlenen Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde yeniden inşa süreci başlarken evi hasar görenlere kira desteği sağlanacak. Riskli alanlarda bulunan evi hasar görenlere 600-700 TL arasında kira yardımı yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda kira yardımının başlayabilmesi için hasar tespit çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Sonrasında Bakanlık ile anlaşanlara kira yardımı yapılacak. Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nın 1.000  TL’yi bulan yemek, barınma gibi desteği de ayrıca devam ediyor. Terör olayları nedeniyle Sur, Silopi, İdil, Cizre, Derik gibi ilçelerde evi işyeri zarar görenlerin 10 bin TL’ye kadar olan zararları da hemen karşılanıyor.



Star


Geri Dön