20 / 04 / 2024

Güngören Belediyesi'nin kadrolu graffiticileri oldu!

Güngören Belediyesi'nin kadrolu graffiticileri oldu!

Dünyanın birçok ülkesinde yasa dışı yollarla sokakları renklendiren graffiticiler, Güngören Belediyesi'nin kadrolu sanatçısı oldu. Graffiti sevdalısı 30 genç, duvarlara hünerlerini yansıtmakla kalmıyor, elektrik trafoları üzerine de eserlerini sergiliyor



Güngören Belediyesi, graffiti sanatına gönül veren 30 genci kadrosuna dahil etti. 27 Mayıs askeri darbesinin yıldönümünde Yassıada'ya çıkarak, tarihe kara leke olarak düşen duruşmaların gerçekleştiği salonun duvarlarına 'Yassıada demokrasi adası olsun' yazan graffiti ustası gençler, şimdi de hayal dünyalarını Güngören sınırları içinde yer alan elektrik trafolarına yansıtıyor. Güngören sokaklarını renklendiren graffitici gençlerin liderliğini MateMan imzası ile tanınan Ulaş çelik yapıyor. Doğma büyüme Güngörenli olan 21 yaşındaki çelik, ilkokul yıllarında merak saldığı graffiti sanatını profesyonelliğe taşımış. Amatör ruhla profesyonel işler çıkartan çelik, şimdi graffiti üzerine bir ajans sahibi.

SPREYLE TANIşžINCA KAĞIT BİTTİ

Ulaş çelik hayal dünyası ile duvarların nasıl buluştuğunu, 'Graffitiyle 13 yaşımda tanıştım, aslında resim yapmaya hiç ilgim yoktu; ama graffitiye çok meraklıydım. Araştırdım, dünyada yapan birkaç kişi olduğunu öğrendim, Türkiye'de yok denecek kadar azdı. Ben de çizmeye başladım. Önceleri kağıtlara çiziyordum, sonra spreyle tanıştım' şeklinde anlattı. Zamanla kağıda çizmenin yetmediğini belirten, sprey boyaların bir çocuğun harçlığı ile alamayacağı kadar pahalı olduğunu söyleyen çelik şöyle devam etti:

'Bir sprey boya yaklaşık 9-10 lira. Orta sınıf bir aile çocuğunun harçlığını biriktirip alabileceği gibi değil. Biz de dükkanlara, internet cafelere, okullara gidip 'Boyamızı alın, duvarlarınızı boyayalım, istediğiniz çizelim' diyorduk. Bu sayede hem kendimizi geliştiriyor, hem harçlığımızı çıkarıyorduk. Bir gün arkadaşlarla toplandık, belediyeye gittik. Bu duvarları biz boyuyoruz. Bize destek olun dedik.'

LEGALLEşžİNCE İYİ İşžLER çIKARDIK

Güngören Belediye Başkanı şžakir Yücel Karaman'ın kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade eden çelik, 'şžakir başkanım gençlere ve gençlerin fikirlerine çok önem verir. Bize de sahip çıktı. çizim yapacağımız, boyayabileceğimiz duvarlar tahsis etti. Hatta kendisi projeler önerdi. şžimdi Güngören'deki trafoları boyuyoruz. Belediyenin kadrolu grafiti ekibi olduk ve legal olunca daha iyi işler çıkarmaya başladık' dedi.


NYT'ye tam sayfa haber oldular

2007'de Güngören Meeting Of Star Festivali'ni organize eden Ulaş çelik ve arkadaşları, 2009'da Street Art İstanbul çatısı altında Karaköy'de Morphosis Sokak Sanatı Sergisi'ni açtı. Gençler, bu sergi ile Newyork Times gazetesinin Travel ekine de tam sayfa haber oldu. Graffiti ekibi sadece Güngören Belediyesi ile de çalışmıyor. Diğer belediyelerin projelerine de katılan ekip, festivaller ile üniversite etkinliklerinde de yer alıyorlar. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının projelerine de katılıyor. 27 Mayıs askeri darbesinin yıldönümünde Genç Siviller'le birlikte Yassıada'ya çıkarak, orada yazdıkları 'Yassıada Demokrasi Adası Olsun' grafitisi ile dikkat çektiler.
Yeni şžafak/CEVAT ZORBA - MELİKE BİLİCİ


Geri Dön