18 / 04 / 2024

Günlük ev kiralamalarında vergi cezası riski artıyor!

Günlük ev kiralamalarında vergi cezası riski artıyor!

1 Temmuz ile yürürlüğe girecek günlük ev kiralamalarında kira bedelinin banka veya PTT aracılığı ile tahsil edilmesi zorunluluğu vergi cezası riskini de artıyor..



Günlük ev kiralamalarında banka zorunluluğu geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile gelmişti. 1 Temmuz ile yürürlüğe konacak olan uygulama günlük ev kiralamalarında vergi cezası riskini de arttırıyor.


Banka aracılığı ile elde edilen kira gelirleri, tespit edilebilir halde olduğu için kira geliri elde edenlerin bu gelirlerini beyan etmeleri gerekiyor.


2017 yılı içerisinde elde edilen ve edilecek gelirlerin yıllık 3 bin 900 lirayı aşması halinde gelir beyanı önümüzdeki sene zorunlu olacak. Bu gelirler 1-25 Mart 2018 tarihleri aralığında beyan edilecek. 


Günlük kiralamalar ticari kazanç mı?

Günlük kiralamaların gelir vergisi, yukarıda bahsettiğimiz gayrimenkul sermaye iradı olmayabiliyor. Dairenin ticari amaç ile kiraya verilmesi halinde bu kez elde edilen gelir "ticari kazanç" olarak değerlendiriliyor.


Günlük kiralamalar, “Uzun süreli kiralamaya göre daha fazla gelir elde edildiği, süreklilik arz edecek şekilde her kiracı ayrıldığında tekrar kullanıma hazır tutulduğu” sebebiyle ticari kazanç statüsünde değerlendiriliyor. Bu nedenle bu tip kiralamaların kira geliri olarak değil ‘ticari kazanç’ olarak vergilendirilmesi gerekiyor.  


Ticari kazancın beyanı, gayrimenkul sermaye iradının beyanından farklı olarak yapılıyor. Ticari kazançta defter tutma zorunluluğu, KDV beyannamesi verme ve yıllık gelir vergisi beyannamesi zorunlulukları da bulunuyor.


Günlük ev kiralamalarında vergi cezaları

Günlük ev kiralamalarında yasal mevzuata uymayanları 2 tip vergi cezası bekliyor. Bunlardan ilki kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden gerçekleştirilmemesi nedeniyle uygulanan kira bedelinin yüzde 5’i kadar ceza kesilmesi.


Günlük kiralamalardaki bir diğer risk ise kimlik bilgilerinin alınmaması. 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereğince zorunlu tutulan kimlik bildirimi işleminin de yapılması gerekiyor. Aksi halde adli riskler de doğabiliyor.



Günlük konut kiralamalarına banka zorunluluğu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön