28 / 03 / 2024

Günlük kiralık ev cezası nedir?

Günlük kiralık ev cezası nedir?

11 Ekim 2013 tarihinde yapılan yasal düzenlemelere göre, günlük kiralık evler pansiyon statüsüne alınarak bu şekilde kiraya verilen evlere ruhsat şartı getirildi. Peki, ruhsatsız günlük kiralık ev cezası nedir?



Günlük kiralık ev cezası nedir?

11 Ekim 2013 tarihinde yapılan yasal düzenlemelere göre, günlük kiralık evler pansiyon statüsüne alınarak bu şekilde kiraya verilen evlere ruhsat şartı getirildi.


Bakanlar Kurulu kararı ile 30 yatak ve üzerinde konaklama hizmeti veren işletmelere uygulanan Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi (GİYKİMBİL) günlük evleri de içine alacak şekilde değiştirilecek. 


Pansiyon hizmeti veren tüm işletmeler GİYKİMBİL sistemine dahil edilecek. Pansiyonlar kanun değişinceye kadar her akşam konaklayan müşterilerinin kimlik bilgilerini bağlı bulunduğu Polis Merkezi’ne bildirecek.


Ruhsatsız günlük kiralık ev cezası..

Ev sahiplerine Kabahatler Kanunu’nun “emre aykırı davranış” suçundan idari para cezası kesiliyor.


Emre aykırı davranış 

Madde 32 - (1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir. 


(2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir. 


(3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır. 


Ruhsatsız olarak günlük ev kiralayan ev sahiplerine yukarıda belirtilen emre aykırı davranış suçundan 183 TL idari para cezası kesiliyor.



Günlük kiralık ev kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön