26 / 04 / 2024

Günlük kiralık evler turistlerin yeni adresi oldu!

Günlük kiralık evler turistlerin yeni adresi oldu!

Ev Turizmi Derneği Başkanı Daniş, yatırım amaçlı olarak alınan konutların turizm sektörüne yöneldiğini söyledi. Daniş “Fiyatlar Nişantaşı’nda 200 Euro’ya kadar çıkıyor” dedi.



Büyüyen turizm pazarında alternatif bir çeşit olarak ortaya çıkan ev turizmi, dünyada ve Türkiye’de her yıl hızla büyümeye devam ediyor. İnşaat ve konut sektörünün canlı olduğu Türkiye’de yatırım amaçlı alınan evler ev turizmi sektöründe kullanılmaya başlandı. Ev Turizmi Derneği Başkanı Ali Daniş “Ev turizmi sektöründe Arz ve talep çok yaygınlaştı. İnşaat ve konut sektörünün Türkiye’de hızla büyümesi ile birlikte yatırım amaçlı alınan evler, ev turizmi sektöründe faaliyet göstermeye başladı. Ataşehir ve Atakent’te ev turizmine açılan yerler var” dedi. Ev turizminin en genel tanımıyla, kendi seyahatlerini düzenlemek isteyen gezginlere kısa dönemli ev kiralanması olduğuna dikkat çeken Daniş “Dernek olarak iki günlük kiralamayı şart koşuyoruz. Yabancılar kiraladıkları ev ya da dairelerde birkaç günlüğüne dahi olsa oralı gibi hissedip tarihi doku içinde yaşamak istiyorlar. Beyoğlu, Sultanahmet ve Şişli en çok tercih edilen bölgeler” diye konuştu.


30 İLA 200 EURO

Ev turizmi için günlük ev kiralarının 30 Euro’dan başladığını söyleyen Daniş sözlerini şöyle sürdürdü: “Sultanahmet ve bölgesindeki evler 30 Euro’dan başlarken Nişantaşı’nda kiralanan evlerin fiyatları 200 Euro’ya kadar çıkıyor. En çok Almanlar, Hollandalılar, İspanyollar ve ABD’ler geliyor. Son zamanlarda Ev turizmine Araplar’da katıldı.  Araplar çoğunlukla geniş aile oldukları için Sarıyer civarında sezonluk ev tutuyorlar.  Avrupalılar ise 2 odalı evlerde kalıyor. Ataşehir ve Atakent’te ev turizmine açılan yerler var. Kültür turizmi yapan insanlar kalış süreleri 1-2 hafta olabiliyor. Ortalama 4.5 gün gözüküyor kendi seyahatlerini kendileri organize ediyorlar. Gittikleri yerlerde nerede alış-veriş yapılır? Mahalle deneyimini yaşamak istiyorlar. En çok İstanbul tercih ediliyor. Özellike o şehirde sanat olaylarını takip ediyorlar.”


HER 4 KİŞİDEN BİRİ TERCİH EDİYOR

Ev turizmi sektörü Avrupa’da yaklaşık 20 milyar Euro’luk bir ciroya ulaştı.  Her 4 kişiden birisi tatilini ev turizmi şeklinde geçiriyor. Yaklaşık50 milyon kişi bu şekilde tatil yapıyor. Almanya, Avrupa’da Almanya’da yaklaşık 12 milyon kişi, tatilini deniz-kum-güneş üçlüsünün uzağında bağ evleri, çiftlik evlerinde doğayla birlikte geçirmeyi tercih ediyor.  Ev Turizmi Derneği Başkanı Ali Daniş “Ev turizmi hedef kitlesi ile otel turizmi hedef kitlesi örtüşmediği gibi, tamamen farklı tercihleri olan turistlerdir. Bu tercihlerin görmezden gelinmesi, turiste klasik seçeneklerin dayatılması, ülkemiz adına bu Pazar segmentinin değerlendirilmemesi sonucu gelir kaybına yol açacaktır” dedi.


Star



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kayıt dışı ve genellikle amaçları dışında kullanılan ‘günlük evler’ için taslak hazırlandı. Ev Turizmi Derneği’nin hazırladığı taslak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu.


Ev Turizmi Derneği, sayıları 25 bini aştığı tahmin edilen kayıtdışı günlük kiralık evlerle ilgili bir yönetmelik taslağını Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sundu. Evlerin nasıl tanımlanacağından nasıl ruhsatlandırılacağına kadar pek çok öneri içeren yönetmeliğin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini belirten dernek başkanı Ali Danış, “Dünyada olduğu gibi yükselen bu yeni turizm trendine uygun yasal düzenleme şart” dedi. 


Son dönemde aranan suçluların kalmasıyla gündeme gelen ‘Günlük kiralık evler’le ilgili Türkiye’de yasal boşluk var. Fransa, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde bu tip evler ‘turistik’ statüde. Dünyada 5 milyonu aşan taleple yükselen trend haline gelen günlük evlerle ilgili Ev Turizmi Derneği(ETD) çalışma yürütüyor. 


Taslakta neler var?


Günlük evlere hukuki zemin kazandıran bir yönetmelik taslağı hazırlayan ETD, geçtiğimiz günlerde bu taslağı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sundu. ETD’nin pek çok öneri içeren taslağında şunlar yer alıyor: “Ev turizmi olarak işletilen konaklama tesislerine ‘turist evi’  denir. Turist evleri; belgeli bir otel veya tatil köyü veya turizm kompleksi yatırım veya işletmesi bütünü içinde yer alabildiği gibi, bir tesis bünyesinde bulunma zorunluluğu olmadan ‘müstakil turist evi’ adı altında müstakilen de düzenlenebilir. 


Ev turizmi, birden fazla birimlerde ve farklı fiziksel mekanlarda yapılabildiği için, işletme ruhsatı işletmeci koşullarını haiz işletmelere verilirken, işletilen turist evlerinin bağımsız birimleri ayrıca denetlenip belgelendirilir. Her turist evi, kapısında veya görülebilecek yakınlıkta, ruhsatlandırmayı yapan belediye tarafından verilecek işletmeci sicil numarasını ve o ünitenin izin belge numarasını taşıyan bir Turist Evi Kimliği amblemini bulundurur. 


İşletmeci, mal sahibi olabildiği gibi, işlettiği mekanların kiracısı da olabilir. Turist evlerinin kullanım itibariyle turistlerin geçici meskenleri sayıldığından, işyeri olarak değil, konut olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek “Bu nedenle konut alanı olarak tahsis edilen bölgelerde turist evleri işletilebilir. Aynı binada farklı kullanım mülkiyet kiracı olması durumunda, herhangi bir birimin turist evi olarak işletilmesi ve kat mülkiyeti kanununa tabi olması, turist evinin işyeri değil konut olma özelliğini değiştirmez. Yangına karşı, Duman detektörü ve teknik açıdan yeterli miktarda yangın söndürme cihazı bulundurma zorunluluğu vardır. Turist evlerinin konaklamaya elverişli, hijyen gereklerini yerine getirmiş meskenler olması şarttır.”


Yönetmelik taslağında turist evlerinin sahiplerinin yükümlülükleri de yer aldı: 


Konaklama en az 2 gün


Vergi mükellefi olması, 

Konaklama yapan ve gelir elde edilen turistlere düzenli fatura kesilmesi, faturada diğer konaklama tesislerinde olduğu gibi yüzde 8 KDV uygulanması, 

Konaklama yapanların kayıt altına alınması ve güvenlik birimlerine talep edilen çerçevede düzenli olarak bildirilmesi.

İşletmeci, turist evlerindeki asgari konaklama süresini 2 günden başlatmayı taahhüt eder. 


Komisyon önerisi


Ev Turizmi Derneği Başkanı Ali Danış, sektördeki yasal boşluğun giderilmesi için Turizm Bakanlığı bünyesinde bir çalışma komisyonu oluşturulmasını önerdiklerini de belirterek “Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi yükselen bu yeni turizm trendine uygun yasal düzenleme şart. Mahalli idarelerin Belediye, Valilik yeni mevzuatın hazırlanması ve işletmelerin buna uyum sağlamaları için işbirliğine hazırız” diye konuştu. 




Milliyet


Geri Dön