28 / 03 / 2024

Günlük kiralık evlere gözaltı!

Günlük kiralık evlere gözaltı!

Maliye Bakanlığı, günlük ve saatlik olarak kiralanan evler ile ilgili harekete geçti. Günlük kiralık evlere gözaltı 7 ilde başladı.



GÜNLÜK ve saatlik olarak kiralanan evlerle ilgili Maliye Bakanlığı harekete geçti. İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Antalya’da günübirlik ve saatlik olarak kiralanan evlerle ilgili internet ortamında yayınlanan reklamlar incelendi. Ardından yapılan çapraz kontrollerle evlerin kiralanıp kiralanmadığı tespit edildi. Maliye ve Emniyet ortak denetim yaptı. Sonuçlar Gelir İdaresi Başkanlığı denetim birimlerince incelenmeye başlandı. 


Günübirlik ve saatlik olarak kiralanan evlerle ilgili geçen yılın ortasından itibaren Maliye çalışma başlattı. E-ticaretin ve Mükellef Uyumunun İzlenmesi projesi kapsamında günübirlik ve saatlik olarak kiralanan evlerle ilgili olarak 7 ilde internet ortamında yayınlanan reklamlar incelendi. Reklamların ardından evlerin tapularına bakıldı. Böylece evlerin kimlere ait olduğu tespit edildi. Daha sonra da kişilerin banka hareketleri incelendi. Maliye, söz konusu kişilere yapılan ödemelerin tekrar sayılarını çıkardı. Kişilere yapılan ödemeler tapu kayıtlarıyla karşılaştırıldı. 


Yetkililer bu incelemelerin ardından Maliye Bakanlığı ile Emniyet’in ortak hareket ederek fiili yoklama yaptıklarını söylediler. Fiili yoklama bizzat gidilip denetim yapılması anlamına geliyor. Filli yoklamayla evlerin kiralanıp kiralanmadığı ortaya çıkarıldı. Maliye yetkilileri, 6 ay önce başlatılan çalışmalar sonucunda İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da fiili yoklama yaptıklarını belirterek, sonuçların değerlendirmeye alındığını söylediler. Yetkililer, fiili yoklamaların diğer büyükşehir illerine de yaygınlaştırılacağını kaydettiler.


GÜVENLİK SORUŞTURMASI


Yetkililer, Maliye’nin yaptığı fiili yoklamada kira geliri açısından vergi kaçağı olup olmadığını değerlendirdiğini belirtirken, Emniyet’in ise güvenlik soruşturması açısından denetim yaptığını anlattılar. 1 Mart tarihi itibariyle kira gelirlerinin beyan dönemi başladı. Geçen yıl yıllık 3 bin 800 liranın üzerinde kira geliri elde edenlerin bu yıl vergi ödemesi gerekiyor. Beyanname vermeyenler tespit edilirse hem geriye dönük ceza ödüyor hem de istisna tutarından yararlanamıyor. Evini kiraya verenler kira tutarı aylık 500 liranın üstündeyse bunu banka üzerinden almaları gerekiyor. Maliye Bakanlığı da günü birlik evlerde inceleme yaparken ev sahiplerinin hesaplarına bankalar üzerinden gelen aktarmaların sürekliliğini esas aldı.


Hürriyet 


Geri Dön