26 / 04 / 2024

Gurbetçilere KDV istisnası sektörü hareketlendirecek!

Gurbetçilere KDV istisnası sektörü hareketlendirecek!

Mükelleflere vergi indirimi, Ahilik Esnaf Sandığı kurulması, yabancılar ile gurbetçilere konut ve iş yeri satışında KDV istisnası getirilmesiyle gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin artması bekleniyor.



Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına konutta KDV istisnası getirilmesiyle gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin artması bekleniyor.


Mükelleflere vergi indirimi, Ahilik Esnaf Sandığı kurulması, yabancılar ile gurbetçilere konut ve iş yeri satışında KDV istisnası, TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması düzenlemelerini de içeren "torba kanun teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.


Kanuna göre, Türkiye'ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye'de olmayan iş yeri ya da Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlar, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek.


Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yıllardır talep ettikleri konunun gerçekleşmesi nedeniyle memnuniyet duyduklarını ifade etti. 


Gurbetçilere KDV istisnası sektörü hareketlendirecek!


Durbakayım, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye'de gayrimenkul alırken bazı zorluklar çektiğini, bireysel konut kredisi dahi kullanamadıklarını belirterek, "Yurt dışından mal aldığınız zaman vergi iadesi var. Yurt dışından da burada gayrimenkul alınıyorsa KDV'nin alınmaması çok doğru bir hareket. Sektöre ciddi bir canlılık verecek. Gecikmiş bir karar, yine de bugünlerde gerçekleşmesi sektöre yarayacak." dedi.


"Yabancılar daha çok markalı konut tercih ediyor"


Gurbetçilere KDV istisnası sektörü hareketlendirecek!


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da "Yabancılar, özellikle Orta Doğu, Türk Cumhuriyetler ve Asya bölgesi ülkemize talep gösteriyor. Eğer biz bunlara yönelik proje üretirsek yılda 10 milyar doların üzerinde kaynağı Türkiye'ye rahatlıkla getirebiliriz. Bu kararlar piyasaya kısa zamanda yansıyacaktır. Yabancılar daha çok markalı konut tercih ediyor. Çünkü firma güvencesi istiyorlar. İstanbul, Sapanca, Yalova ve Karadeniz'e çok talep var. Yeşili ve doğası güzel olan yere daha çok ilgi gösteriyorlar." diye konuştu.


"KDV muafiyeti, sektöre ve ekonomiye katkı sağlayacak"


Gurbetçilere KDV istisnası sektörü hareketlendirecek!


Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına tanınan KDV muafiyetinin, sektöre ve ekonomiye katkı sağlayacağını vurguladı.


Söz konusu karar ile yabancıların yanı sıra gurbetçilerin de Türkiye’de yatırım yapmalarının destekleneceğini ifade eden Kuzu, "Daha ziyade yaz aylarında Türkiye’ye dönen gurbetçilerin şimdiden yatırım yapmaya başlayacaklarını düşünüyorum." diye konuştu.


"Vatandaşlarımız hemen bu fırsattan faydalanmak isteyecektir"


Gurbetçilere KDV istisnası sektörü hareketlendirecek!


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, "Özellikle yatırımlarını kendi ülkelerinde, yani Türkiye’de gayrimenkulde değerlendirmek isteyen vatandaşlarımız hemen bu fırsattan faydalanmak isteyecektir. Son aylarda hayata geçen düzenlemeler öncelikle insanlarımıza, daha sonra ülkemiz ekonomisine katma değer sağlıyor. Yapılacak diğer düzenlemeler ile birlikte gayrimenkul sektörü olarak bu yılı da yeni bir rekor ile kapatacağız." dedi.


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına konutta KDV istisnası getirilmesiyle gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin artması bekleniyor.

Yabancılarla gurbetçilere konut ve işyeri satışında KDV istisnasını da içeren 'torba kanun teklifi', yasalaştı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Yurtdışından da burada gayrimenkul alınıyorsa KDV'nin alınmaması çok doğru bir hareket. Sektöre ciddi bir canlılık verecek" dedi. 

BÜYÜK TALEP VAR 

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da, hem yabancılar hem de yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına KDV istisnası getirilmesini son derece olumlu bulduklarını ifade ederek, dünyadaki uygulamaların da bu şekilde olduğunu söyledi. Ağaoğlu, şunları kaydetti: "Yabancılar, özellikle Orta Doğu, Türk Cumhuriyetler ve Asya bölgesi ülkemize talep gösteriyor. Eğer biz bunlara yönelik proje üretirsek yılda 10 milyar doların üzerinde kaynağı Türkiye'ye rahatlıkla getirebiliriz. Bu kararlar piyasaya kısa zamanda yansıyacaktır. Yabancılar daha çok markalı konut tercih ediyor." 

Yatırımlar hızla başlar

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına tanınan KDV muafiyetinin, sektöre ve ekonomiye katkı sağlayacağını vurguladı. Gurbetçilerin de Türkiye’de yatırım yapmalarının destekleneceğini ifade eden Kuzu, "Daha ziyade yaz aylarında Türkiye’ye dönen gurbetçilerin şimdiden yatırım yapmaya başlayacaklarını düşünüyorum" dedi.

Kredili konut satışı ocakta % 35.4 arttı 

Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında geçen yıl aynı aya göre yüzde 12.8 artarak 95 bin 389 adet oldu. TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, 'ipotekli satış' olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da aynı dönemde yüzde 35.4 artışla 35 bin 993 olarak gerçekleşti. 

Akşam 


Haber Habertürk  Ankara  Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı



Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına konutta KDV istisnası getirilmesiyle gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin artması bekleniyor. 

Mükelleflere vergi indirimi. Ahilik Esnaf Sandığı kurulması, yabancılar ile gurbetçilere konut ve iş yeri satışında KDV istisnası, TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması düzenlemelerini de içeren "torba kanun teklifi". TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. 

Kanuna göre. Türkiye'ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye'de olmayan iş yeri ya da Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlar, satrş bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek. 

PİYASAYA KISA ZAMANDA YANSIR 


Kararı değerlendiren Ağaoglu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkam Ali Ağaoglu hem yabancılara hem de yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına KDV İstisnası getirilmesini son derece olumlu bulduklarını ifade ederek, dünyadaki uygulamaların da bu şekilde olduğunu söyledi. 

Ağaoglu, şunları kaydetti: "Üst üste alman bu kararlarını sektör için olumlu olduğunu düşünüyorum. Biz bugüne kadar yabancılara konut üretmiyorduk. Türk insanına yönelik konut üretiyorduk. Yabancılar, özellikle Orta Doğu. Türk Cumhuriyetler ve Asya bölgesi ülkemize talep gösteriyor. Eğer biz bunlara yönelik proje üretirsek yılda 10 milyar doların üzerinde kaynağı Türkiye'ye rahatlıkla getirebiliriz. Bu kararlar piyasaya kısa zamanda yansıyacaktır. Yabancılar daha çok markalı konut tercih ediyor. Çünkü firma güvencesi istiyorlar. İstanbul Sapanca. Yalova ve Karadeniz'e çok talep var. Yeşili ve doğası güzel olan yere daha çok ilgi gösteriyorlar." 

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK 


Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise yurt dışında yaşayan Tıürk vatandaşlarına tanınan KDV muafiyetinin, sektöre ve ekonomiye katkı sağlayacağını vurguladı. Söz konusu karar ile yabancıların yanı sıra gurbetçilerin de Türkiye'de yatırım yapmalarının destekleneceğini ifade eden Kuzu. Daha ziyade yazaylaıuıda Türkiye'ye dönen gurbetçilerin şimdiden yatırım yapmaya başlayacaklarını düşünüyorum. Hazırlanan KDV indirimlerinin, konut ve iş yerlerinin yanı sıra diğer tüm bilimleri kapsamasıyla satışların daha fazla olacağı da bir gerçek" diye konuştu. Kuzu, KDV istisnasından yararlanarak Türkiye'de konut veya iş yeri satın alanlar m bu gayrimenkullerini bir yıl satamayacak olmasının da doğru bir karar olduğunu söyledi. 

FIRSATI KAÇIRMAYACAKLARDIR 


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı inanç Kabadayı, yabancılara tanınan KDVslz gayrimenkul sahibi olma avantajının yurt dışında ikamet eden vatandaşlara da tanınmasının önemli bir adım olduğunu ifade ederek, şunlaru kaydetti: "özellikle yatırımlarını kendi ülkelerinde, yani Türkiye'de gayrimenkulde değerlendirmek isteyen vatandaşlarımız hemen bu fırsattan faydalanmak isteyecektir. Son aylarda hayata geçen düzenlemeler öncelikle insanlarımıza, daha soma ülkemiz ekonomisine katma değer sağlıyor. Yapılacak diğer düzenlemeler ile birlikte  gayrimenkul sektörü olarak bu yılı da yeni bir rekor ile kapatacağız.'


Habertürk Ankara 

Geri Dön