28 / 03 / 2024

Gürcistan'a 2,5 milyar dolarlık yeni liman inşa edilecek!

Gürcistan'a 2,5 milyar dolarlık yeni liman inşa edilecek!

Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki Anaklia kasabasına yapılacak yıllık 100 milyon ton yük kapasiteli liman inşaatının temeli, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin de katıldığı törenle atıldı.



Gürcistan Başbakanlığının resmi internet sitesindeki yazılı açıklamaya göre, Kvirikaşvili törende yaptığı konuşmada, Anaklia Limanı projesini, yüzyılın ve geleceğin projesi olarak değerlendirerek,  açılışa katılmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Anaklia Limanı'nın tarihi İpek Yolu'nun canladırılması açısından da önemli olduğunu belirten Kvirikaşvili, "Bu projenin imkanları yeni İpek Yolu'nun koridorunda tarihsel misyonu açısından Gürcistan için bir temel oluşturmakta." dedi


Yıllık 100 milyon ton yük kapasitesine sahip olacak limanın, 9 etap halinde inşa edileceğini bildiren Kvirikaşvili, inşaat işlerini üstlenen Gürcü TBC Holding ve Amerikan şirketi Conti İnternationalen'in ortak girişimi "Anaklia Geliştime Konsorsiyumu" tarafından ilk aşamada 586 milyon dolar yatırım yapılacağını, projenin ülkesi için yeni imkanları getireceğine inandığını vurguladı. 


Kvirikaşvili ,"Anaklia Limanı sadece Gürcistan'ın değil, Karadeniz'in Kuzeydoğu kıyılarında da en büyük limanlardan biri olacak." ifadesini kullandı. 


Temel atma töreninin ardından Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Dimitri Kumsişvili ile yatırım yapan şirketlerin yetkilileri arasında, Anaklia Derin Limanı'nın inşaat yatırım ve işletme sözleşmesi imzalandı. 


Gürcistan Başbakanlığından alınan bilgiye göre, 400 hektar alan üzerinde kurulacak limanın yatırım maliyetinin 2,5 milyar doları bulması bekleniyor.



AA


Geri Dön