26 / 04 / 2024

Gürsel Tekin: Haydarpaşa Garı'nı otel yapacaklar!

Gürsel Tekin: Haydarpaşa Garı'nı otel yapacaklar!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Haydarpaşa Garı’nın tadilat bahanesiyle otel yapılması için düğmeye basacaklar” iddiasında bulundu



CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Haydarpaşa Garı’nın tadilat bahanesiyle otel yapılması için düğmeye basacaklar” iddiasında bulundu.

Tekin, şunları söyledi: “Haydarpaşa’nın çevresindeki alan kamu kullanımından çıkarılarak ağırlıklı olarak turizm ve ticaret alanı olarak kullanıma açıldı. Bu da bölgede yüksek blokların yapılabilmesi anlamına geliyor. Tüm bu plan da 18 Şubat 2009’da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy çokluğuyla kabul edildi. Şimdi 3 No’lu Koruma Kurulu’ndan onay bekleniyor. Gelinen noktada söz konusu yangın sonrası tadilat bahanesiyle Haydarpaşa’yı otel yapmayı öngören planın onaylanması gündeme gelecek. Koruma kurulundan bu planı çıkartmaya çalışacaklar. CHP olarak takipçisi olacağız.”
Hürriyet/Okan Konuralp

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

SORUMLULAR BEDELiNi ÖDEMELi

Haydarpaşa Garı’nın çatısını küle çeviren yangının arkasındaki gerçekler yavaş da olsa gün yüzüne çıkıyor. Öyle birkaç bin liralık tazminat yetmez, ihmali olanlar ağır şekilde cezalandırılmalı

* Haydarpaşa’nın yandığı gün, duygularıma hakim olmaya çalıştım. “Belki gerçekten önü alınamayacak bir kazaydı” saflığına şans vermek, bu şehrin şansa ayakta durmadığına biraz olsun inanabilmek için...
* Ama, tabii ki sonuç hayal kırıklığı oldu. “Ucuz atlattık ” diye sevinecek halimiz yok. Tam tersine, İstanbul’un kalbine saplanan ihmalde sorumluluğu bulunan her kişi veya kurum, bir bir teşhir edilip cezalandırılmalı . Hem de en ağır biçimde!
* Şimdi duruma bir bakalım: Haydarpaşa’nın çatı tamiratını, okul ve hastanelerde temizlik işleri yapan İfort adlı firmanın yaptığı ortaya çıktı. Büyükşehir ihaleyi nasıl ve hangi koşullarda verdiğini açıklamalı.
* Asıl işi ‘temizlik olan bir şirket, birinci derecede tarihi bir eserde nasıl ‘acil onarım’ yapar sorusunun cevabı verilmeli.
* Haydarpaşa, bu şehirdeki tarihimiz, kültürümüz, yaşam sevincimizin simgesi. ‘Birileri para kazansın’ diye peşkeş çekilecek sıradan bir yapı değil. Yetkili kurumlar, İstanbul’un değerlerine sahip çıkamıyorsa bu işlerden elini eteğini çekmeyi bilmeli.
Milliyet

Mimarlar Odası’ndan suç duyurusu

Haydarpaşa Garı’ndaki onarım sırasında çatıda meydana gelen yangınla ilgili olarak başlatılan soruşturma sürerken, Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Bunun yasa dışı bir tadilat olduğu anlaşıldı. Mimarlar Odası olarak, diğer meslek örgütleriyle suç duyurusunda bulunacağız” dedi

Ak Parti Kadıköy eski ilçe yöneticilerinden İhsan Kaboğlu’nun sahibi olduğu şirketin yürüttüğü Haydarpaşa Garı’ndaki tadilatın ehliyetsiz kişiler tarafından yapıldığını öne süren Muhcu, şunları kaydetti: “İkincisi, tamirat, bakım işlerini üstlenen kuruluş bir temizlik şirketiymiş. Temizlik şirketinin basit bir binada bile tamirat, bakım, onarım yapması söz konusu olamaz. Buradaki zararın birkaç milyon dolar olacağını tahmin ediyoruz. Ancak tarihi yapılara verilen zararı sadece maddi bedelle tarif etme olanağı yok.”
Milliyet/Gökhan KARAKAŞ


Geri Dön