28 / 03 / 2024

Gürsel Tekin: Sürgünsüz dönüşüm yapılsın!

Gürsel Tekin: Sürgünsüz dönüşüm yapılsın!

Erdoğan ve Topbaş'ın 'Kaçak yapılar yıkılacak, İstanbul yenilenmeli' açıklamalarına dair CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den '18 yıldır iktidardalar, niye yapmadılar. Yerinde değişim yapsın, elimizden gelen katkıyı verelim' cevabı geldi



Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'kaçak yapılara kamulaştırıp yıkacağız' ve İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın 'Kral çıplak, İstanbul'un yenilenmesi lazım' açıklamalarına, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den yanıt geldi. 'Bugüne kadar neredeydiniz' diye soran Tekin, depremin siyaset üstü olduğunu ve yerinde dönüşüm olursa her türlü katkıya hazır oldukları söyledi. İşte Tekin'in AKŞAM'a yaptığı çarpıcı açıklamalar:

18 YILDA KENT DEĞİŞİR

 - İKTİDARDA OLDUKLARINI UNUTUYORLAR: Kral çıplak, İstanbul'un yenilenmesi lazım. Çok doğru. Ama Topbaş'un unuttuğu bir şey var. 18 yıl içinde dönüştürmediğiniz bir yeri, hiç sorumluluğunuz yokmuş gibi başka yerlere sorumluluk yüklemek doğru değil. En büyük şansları da, 10 yıl da merkezi iktidarda olmaları. 1999 depreminden sonra hem yerelde, hem merkezde iktidarsınız. Niye dönüştüremezdiniz Ama ne kadar kamu arazisi varsa, plan tadilleriyle tamamı dönüştü.
 
- 37 İLÇEDE KİM ENGELDİ: Diyelim ki Kartal ve Maltepe'de CHP size engel oldu. Geri kalan 37 ilçede sizi kim engeldi Mazeret uydurarak yöneticilik yapılmaz. Deprem dönüşümü için  Topbaş'ın da iktidarın da önünde hiçbir yasal engel söz konusu değil. Hadi diyelim ki vardı, kanun hükmündeki kararnamelerle işinize geldiğinizde torbadan istediğiniz yasayı çıkartmıyor musunuz Niye deprem için böyle bir yasa çıkarmak aklınıza gelmiyor'
 
- DEPREM PARTİ AYIRMAZ: Deprem siyaset üstüdür. AKP'li, bu CHP'li demez. Van'da görüyoruz. Yalvarıyoruz, gelin bir şeyler yapılsın. 2002 yılında Baykal, deprem dönüşümü konusunda o zamanın milletvekili Ersin Arıoğlu'nu Başbakan'a brifing versin diye gönderdi. Biz de, 2008'de deprem sempozyumu düzenledik. Katkı sunmak istiyoruz. Özür dilenmesi gerekiyor. Rant anlayışından vazgeçilmesi lazım. İnsanlara ev satmıyoruz, mezar satıyoruz.
 
- VATANDAŞI SÜRMEYİN: Fikirtepe modelini, genel başkanımızın İstanbul belediye başkan adayı olduğu zaman programa koyduğumuz yerinde dönüşüm modeli olarak İstanbul'un dört bir yanında uygulayalım. Kartal'da Maltepe'de, gariban Romanları nasıl sürgün ettiler. 'Burası çok güzel, Adalara bakıyor' diye.  TOKİ  göz dikmiş. Villa yapalım' deniyor. Bu hangi vicdana sığar Yerinde dönüşüm yapacaklarsa Kartal'daki, Maltepe'deki vatandaşın da kefili biziz. Ama sürgün etmeyin. Allah'tan korkun diyorum. Yerinde dönüşüm yapsınlar ben de Maltepe'de Kartal'da Sayın Topbaş'ın yanına gideceğim, yurttaşları ikna edeceğim. Ama aklınızdan sürgünü çıkaracaksınız.'
 
- YAPI STOKUNU BİLEN YOK: Türkiye'de yapı stokunu bilen kurum var mı Ama İmar ve İskan Bakanlığı'nın uzun yıllardır ihale veren, yol yapan bir görevi var. Mühendislik hizmeti alan binaların yüzde kaçı iskan alabilmiş Bana göre İstanbul'un yüzde 70'i de kaçak.
 
- AYAMAMA NE OLDU

Başbakan kritik dönemlerde cellalenir, çıkar, eser, gürler. 'Kaçak binaları yıkacağım' diyor.  Ayamama'yı hatırlatmak istiyorum.  32 yurttaşımızın öldüğü selde Başbakan 'derelerin kenarında ev olmaz, derelerin intikamı ağır olur, yıkacağız' demişti. 4 yıl geçti, tam tersine binalar yükseldi. Başbakan helikopterle İstanbul'u gezdiği zaman Ayamama Deresi'ni de gezsin.

CHP'nin sorunları dışarı yansımamalı

- ÖNCELİĞMİZ BU DEĞİL: İstanbul'da kongre toplanması için imza toplayan girişim için diyorum ki, 27 yıldır siyaset yaparım. Hiçbir zaman bu imza işinde olan bir insan değilim.  Önceliğimiz bu değil. Terör var, ekonomik sıkıntı var, deprem var.  sorunlarımız dışarıya yansımamalı.
 
- İÇ ÇEKİŞME İHANET: Şu anda Türkiye'nin tek umudu olan bir tek CHP var. CHP'yi susturmanın yolu da itibarsızlaştırmak.  CHP tabanı da bunun bilincinde olmalı. Herkesi bu konuda uyarmak istiyorum. CHP'nin iç mekanizmada, birbiriyle meşgul olması Türkiye'ye yapılabilecek en büyük ihanettir. Kaleyi içerden yıkmak istiyorlar.
 
- ÇALIŞMIYORLAR ALGISI VAR: 'CHP çalışıyor' algısını yaratmak lazım. Maalesef bir yaz boyu bütün milletvekillerimiz Anadolu'da olmasına rağmen millet, iktidar partisinin çalıştığını söylüyor.
Halbuki AKP hiç yoktu. Ben bütün yaz boyu 22 tane il dolaştım. AKP'nin en çok oy aldığı Çankırı'daydım. Oradaki vatandaşlar, bir gün bir milletvekili diye isyan ediyordu. Afyon'da, Amasya'da aynıydı. Algıyı bizim oturtmamız lazım.
Akşam/Nebahat KOÇ


Geri Dön