19 / 04 / 2024

Güven Karakuş: Hedefimiz 500 Squash kortu yaptırmak!

Güven Karakuş: Hedefimiz 500 Squash kortu yaptırmak!

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Squash Asbaşkanı Güven Karakuş, Türkiye'de squash sporuna ilginin artırılması için çalışmalara hız verildiğini belirterek, "Hedefimiz, ilk etapta 500 kort yaptırıp gençliğin ve halkın hizmetine sunmak" dedi...



İngiltere'de 1830'lardan bu yana oynanan ve Mısır ve Pakistan gibi ülkelerin atasporu olarak görülen squashın Türkiye'deki durumunu AA muhabirine değerlendiren Karakuş, en temel ihtiyaçlarının, kort sayısının acilen çoğaltılmasını sağlayacak sistem olduğunu söyledi. 


Türkiye'de yaklaşık 100 kort bulunduğunu belirten Karakuş, "Hedefimiz, ilk etapta 500 squash kortu yaptırıp acilen gençliğin ve halkın hizmetine sunmak. Bunun çalışmalarına başlandı. Çok kısa sürede 3 belediye 6 kort yaptı. Valilikler, belediyeler, üniversiteler, okullar ve sponsorluklar aracılığıyla her ile squash kortu çalışmalarımızı hızla sürdürmekteyiz" diye konuştu.


Karakuş, Türkiye'de 1990'lı yıllarda oynanmaya başlanan squashın gelişmesiyle birçok alanda sayısız fayda elde edileceğine ve dünyadaki örneklerine bakıldığında da bunun açıkça görüldüğüne işaret etti. Bu gelişimi sağlayanların, dikkat çekici yöntemler kullandığını kaydeden Karakuş, Türkiye'de basit ve akılcı bir yol izleyerek çok daha büyük faydalar elde edilebileceği değerlendirmesinde bulundu.


 


- "Squash, Türklerin yapısına çok uygun bir spor"


 


Karakuş, kortların yapılmasına paralel olarak antrenör ve sporcu sayısında da büyük patlama gözleneceğini vurgulayarak,  "Squash, Türklerin yapısına çok uygun bir spor. Mısır, Pakistan, Hindistan ve İngiltere'de olduğundan çok daha fazla gelişim sağlayacaktır. İlk etapta amacımız, 600'lerde olan sporcu sayımızı süratle 5 bin sporcuya ulaştırmak" diye konuştu.


Squash sporuna ilginin gün geçtikçe arttığına değinen Karakuş, şunları kaydetti: 


"Daha şimdiden birçok okul squash sporunu yapmak için bize müracaat etmekte. Bu da bize squashın Türkiye'de tenisi tahtından edebileceğini göstermekte. Ana amaçlarımızdan birincisi, gençleri kötü alışkanlıklara yönelmeden squash sporu ile tanıştırıp gelişimine katkılar sağlamakla birlikte sağlıklı bir nesil oluşturmaya yardımcı olmak."


- "Turizmin gelişmesine katkı sağlayacak"


Türkiye'de squashın daha çok emekliler ve yaşlı kesim tarafından tercih edildiğine dikkati çeken Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Sponsorlarla yapılan görüşmelerde güzel mesafeler kat ettik. Türkiye'de tüm illerde, özellikle tarihi ve turistik yerlerde, örneğin Topkapı Sarayı, Boğaziçi Köprüsü, Kapadokya, Nemrut, Efes gibi yerlerde cam kort üzerinde turizme katkı sağlayacak aktiviteler gerçekleştireceğiz. Bunun gibi spora, gençlere, turizme ve istihdama fayda sağlayacak çok önemli çalışmalarımız var. Sporun ülkeler arası ilişkileri nasıl kuvvetlendirdiğini biliyoruz. Squashın anavatanı İngiltere ve İngiltere büyükelçiliği ve birçok elçilikle organizasyonlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."


 


- İsviçre'deki turnuva


 


Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Başkanı Haydar Doğan da squashın 2008'den bu yana kendilerine bağlı 7 branştan biri olduğunu belirterek, bu alanda yürütülen çalışmalarda çok güzel bir ivme yakalandığını belirtti.


Haziranda Türkiye Squash Şampiyonası'nı organize ettiklerini belirten Doğan, şu ifadeleri kullandı:


"Şampiyonanın ardından iki kulübün, tüm masraf ve sorumluluklarını üstlenmek koşuluyla, Türkiye'nin, Balkan Ülkeleri Şampiyonası'nda temsil edilmesini sağladık. Önümüzdeki ay İsviçre'de açık squash turnuvası var. Oraya da 12 kişilik bir ekip göndermek istiyoruz. Bu sayede sporcularımız hem tecrübe kazanacak hem de uluslararası düzeyde yarışabilmeleri için gerekli puanları toplayacak." 


AA


Geri Dön