29 / 03 / 2024

Güvenilir bir müteahhit nasıl bulunur?

Güvenilir bir müteahhit nasıl bulunur?

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Güvenilir bir müteahhit nasıl bulunur?'' sorusunu yanıtladı. İşte Kumbasar'ın o yazısı...




Biz ailece 40 yıldan fazla Bağdat Caddesi’nde oturuyoruz. Son 5 yıldır caddede yıkılıp yeniden yapılmayan apartman kalmadı. Bizim apartmanımıza da sürekli müteahhitler geliyor, yıkmak yeniden yapmak istiyorlar. Tam güvendiğimiz biri çıkıyor diyoruz ama bu sefer de metrekarede anlaşamıyoruz. Müteahhitlerin bizim 220 metrekarelik evimiz için verdikleri metrekare 170 bile değil. Bu sebepten dolayı da biz bir türlü bir müteahhitle anlaşamıyoruz. Bu işin bir çözümü yok mu? Aynı evimizi yapacak bir müteahhit bulamaz mıyız? 


Binanızın dönüşüm nedeni sizin için en hayati olan karar. Eğer sadece yenilensin diye bir firmayla anlaşıyorsanız başka, binanız kentsel dönüşüm alanında ve yıkılması gerekiyorsa başka bir yol izlersiniz. İki durumda da ortak olan tek konu, yeni evinizin şu andaki metrekaresinden daha küçük bir metrekarede yapılacağıdır. (Tabii müteahhit için ayrıca bir ödeme yapmayı düşünmüyorsanız veya belediyede o bölge için çıkartılmış yüksek emsal karan yoksa.) Bu metrekare kaybı aynı metrekaredeki bir evi tamamen yenilenmiş olarak edinmenin bir bedeli olarak görülmektedir. Sosyal bir devlet olmadığımızı da düşünürsek, dönüşümlerde metre kaybı nerdeyse işin olmazsa olmazı. Önemli olan doğru bir matematiksel hesap ve oranla bir paylaşımı gerçekleştirebilmek.


Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet



Geri Dön