25 / 04 / 2024

Güvenlik şirketlerine abone olan ev sayısı işyerini geçti

Güvenlik şirketlerine abone olan ev sayısı işyerini geçti

Kriz, otomotiv ve tekstil gibi sektörleri ağır şekilde etkilerken, elektronik güvenlik sektörünü teğet geçti. Ev ve ofislere yönelik profesyonel alarm ve güvenlik sistemlerinin satışlarında düşüş yok



Bu konuda hizmet veren güvenlik şirketi Pronet, geçen yıl ayda yaklaşık bin yeni abone kazanırken, rakam bu sene 1.500'e çıktı. Şirketin genel müdürü Metin Kastro, yıl sonuna kadar 150 yeni personel alacaklarını açıkladı. Firma Türkiye genelinde 100 civarında da bayilik verecek. Her bayide ortalama 10-15 kişilik satış ekibi kurulacak. Böylece 1.500 kişiye iş imkanı doğacak.

Profesyonel güvenlik cihazları pazarı 80 milyon dolara ulaştı. Son yıllarda gelişmeye başlayan sektör, büyümesini kriz ortamında daha da hızlandırdı. İşsizlik ve kentlere göçün yaygınlaşmasıyla artan hırsızlık vakaları, sektörü büyütüyor. Daha çok işyerlerinin rağbet ettiği elektronik güvenlik sistemlerinin yeni adresi artık evler. Pronet'in genel müdürü Kastro, daha önce yüzde 60 işyeri, yüzde 40 ev olan müşteri kitlesinin artık konutlar lehine değişmeye başladığını söyledi. Metin Kastro, "İnsanlar evinde güven içinde oturmayı, dışarı çıkınca da eşyalarının güvenliğinden emin olmayı istiyor. Bu sebeple artık daha çok konutlara sistem kuruyoruz. Artık abonelerimizin çoğu evler." dedi. Kastro'nun verdiği bilgiye göre, evine güvenlik sistemi kurduranların büyük bölümünü, başından herhangi bir hırsızlık vakası geçenler oluşturuyor. Profesyonel güvenlik sistemlerinin hedef kitlesi de değişmeye başladı. Metin Kastro, 2 sene öncesine kadar yalnızca üst gelir grupları olan A ve B sosyoekonomik kesime hizmet verdiklerini, ancak son dönemde orta kesim olan C grubundan da önemli ölçüde müşteri gelmeye başladığını aktardı.

Şirketin 40 binin üzerinde abonesi bulunuyor. Talebe cevap vermek için 350 olan çalışan sayısını 500'e çıkaracaklarını dile getiren Kastro, "Türkiye genelinde 30 ilde 100 çözüm ortağı ile (bayi) çalışmaya başlayacağız. Her bayimiz ortalama 15 kişilik bir satış ekibi kuracak; bin 500 kişiye iş kapısı açacağız." dedi. İlk bayiler İstanbul ve Bursa'da açılacak. Daha sonra da Ankara, Antalya, İzmir,  Adana  ve diğer iller devreye girecek.

Günde 1 dolara 24 saat güvenlik

Pronet'te abone olan müşterilerin ev ya da işyerlerine belli bir miktar kurulum ücreti karşılığında hırsız, yangın ve gaz kaçağı sensörleri yerleştiriliyor. Sistemin abone ücreti ise günde ortalama 1 dolara geliyor. Hırsız girdiğinde, yangın çıktığında ya da bir gaz kaçağı oluştuğunda sistem şirketin 'alarm merkezi'ni uyarıyor. 24 saat merkezde bulunan görevliler, alarmın niteliğine göre polis veya itfaiyeyi arayarak olay yerine derhal ekip gönderilmesini sağlıyor. Bunun için şirketin polis ile özel bir haberleşme hattı bulunuyor. Güvenlik cihazında ayrıca panik ve ambulans butonları da bulunuyor. Herhangi bir sebeple evde güvenliğinin tehlikede olduğunu düşünen müşteri, panik tuşuna basıp polis çağırabiliyor. Sağlık sorunu yaşayan müşteriler ise ambulans tuşuna bastığında Pronet görevlileri eve sağlık ekibi gönderiyor.
NECİP ÇAKIR/Zaman


Geri Dön